VIDEO: U Baru svečano otvorene IPA sportske igre 2022

Policijska Olimpijada ili zvanično „IPA games 2022“, sinoć je svečano otvorena na stadionu SRC „Topolica“. Uz poruku: „No Covid, No war- Yes Ipa, Yes friendship“, na ovom nesvakidašnjem sportskom događaju okupilo se oko 700 takmičara iz 23 zemlje svijeta, od kojih 21 sa evropskog, Kanada sa sjevernoameričkog i Kuvajt sa azijskog kontinenta.

Organizator takmičenja je IPA Sekcija Crne Gore a partneri su: Ministarstvo unutrašnjih poslova/Uprava policije, Uprava za sport i omladinu, Opština Bar, Crnogorski olimpijski komitet, Sudijski savez, Nacionalni sportski savez, Turistička organizacija Bar, Digital eagle…

Na IPA igrama učestvuju aktivni i penzionisani članovi Međunarodne policijske asocijacije. Ova strukovna organizacija policajaca ima 360 000 članova, koji su u sekcijama organizovani u 66 zemalja svijeta.

IPA Sekcija Crna Gora osnovana je 2013. godine, a godinu kasnije postala je punopravni član IPA –  Međunarodne policijske asocijacije.

Prve IPA igre su održane 2018. godine u Lisabonu, u Portugaliji. Planirano je bilo da se druge održe u Crnoj Gori 2020. godine, ali su zbog pandemije koronavirusa odložene.

Takmičare i goste pozdravio je potpredsjednik međunarodne IPA sekcije gospodin Kirijakos Karkalis, koji je poželivši dobrodošlicu takmičarima i gostima, rekao da će Crna Gora i Bar narednih dana biti „ srce“ policijskih igara.

Igre je svečano otvorio direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin koji je pozdravljajući predsjednika IPA sekcije, predstavnike državnih i lokalnih institucija, predsjednike opština, uvažene ekselencije, članove IPA sekcija, koleginice i kolege, sportiste…poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i na druge po redu Igre međunarodne policijske asocijacije.

„Čast mi je što će ove igre svojim učešćem uveličati službenici sektora bezbjednosti iz Evrope, Sjeverne Amerike i Azije. Održavanje ovih igara je odlagano u prethodnom periodu zbog COVID-a. Iako smo pretpostavljali da ćemo se kao civilizacija smirivanjem posljedica pandemije u ovoj godini konačno okrenuti konsolidaciji i jačanju partnerstva i prijateljstva na našoj planeti, nažalost, demantovali su nas najsvježiji primjeri na istoku Evrope. Svjesni te činjenice, sa ovoga mjesta ću u ime svih nas poslati poruku i apel da odgovorni u društvu svojim djelovanjem i odlučivanjem urade sve da obezbijede jednu od najvećih vrijednosti čovječanstva, a to su mir i bezbjednost“, kazao je, između ostalog, direktor Uprave policije, Zoran Brđanin.

Otvaranju igara prethodio je kulturno-zabavni program u kome su učestvovali učenici OŠ „B.J.O“, članovi folklorne i ritmičke sekcije koje vode učiteljice Snežana Turković i Martina Ljuljđuraj, kao i školski hor i solisti pod vođstvom nastavnice Admire Osmanović.

Nađa Kosović iz ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“, koju je pripremala nastavnica Bojana Pejanović, otpjevala je pjesmu „Još ne sviće rujna zora“.

Himnu Crne Gore odsvirao je orkestar Vojske Crne Gore, a padobranci su se spustili na stadion, sa zastavama Crne Gore i IPA sekcije.

U svečanom defileu predstavljene su i postrojene ekipe – učesnici igara. Maskotu igara je osmislio naš poznati karikaturista Goran Šćekić.

Potom je, na video-bimu, pušten snimak pjesme „Samo da rata ne bude“ koju su 2018 . godine spektakularno izvela djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, članovi hora iz Pljevalja prilikom otvaranja tamošnjeg Doma kulture, pod dirigentskom palicom profesora Mehmeda Barjaktarevića.

Prikazan je i promotivni spot Turističke organizacije Crne Gore.

Do 13. maja takmičari će se, prema propozicijama, nadmetati u šest disciplina: atletici, basketu, futsalu, stonom tenisu, odbojci na pijesku i streljaštvu.

Takmičenja će se odvijati na terenima na Madžarici i u dvorani SC „Topolica“, jedino će strijelci snage odmjeriti u Streljačkom centru u Podgorici.

O važnosti ove manifestacije za Bar i Crnu Goru, za Radio Bar i Bar Info, v.d. direktora TO Bar Ivan Kovač je kazao:

„TO Bar je jedan od glavnih pokrovitelja ovog događaja. Izuzetna prilika da pokažemo što Bar sve nudi, što Bar sve ima, toliko je tu ljudi, predstavnika 25 zemalja. Lijepo je što mogu da se druže, da razmijene mišljenja i ponesu lijepe uspomene u sve svoje države. Naša namjera jeste da Bar podignemo na veći nivo što se tiče sportsko-rekreativnog turizma, a naravno i da se malo prije sezone zahuktamo… Organizovali smo, u sklopu svega ovoga, posjete Starom gradu, svim našim znamenitostima, krstarenje Skadarskim jezerom i još neke izlete koje smo upriličili  posjetiocima, tako da će imati priliku da vide ne samo centar Bara, ne samo ono što se nudi u samom gradu, već i ono što se nudi u zaleđu“, kazao je Kovač.

Ovu veoma značajnu manifestaciju, osim takmičarskog, prate i drugi sadržaji. Održan je bazar bezbjednosnih službi. Narednih dana ispred dvorane „Topolica“, održaće se bazari zdravih stilova života sa lokalnim, nacionalnim i međunarodnim štandovima, a 12. maja defile oldtajmera.

Nakon vatrometa program otvaranja IPA sportskih igra 2022. završen je koncertom regionalne pop zvijezde, Željka Samardžića .

Share.

Comments are closed.