U subotu ujutro pliva se Maraton za bazen

U Baru se o plivanju govori samo kad je ljeto i kad se približi vrijeme Plivačkog maratona Sutomore – Bar, koji je, nakon duže vremena obnovljen pod nazivom “Maraton za bazen”, a održaće se u subotu, 14. avgusta.

U  “Promenadi četvrtkom” gost Milana Vujovića danas je bio jedan od organizatora, profesor Đorđe Okuka.

Okuka je podsjetio da se maraton plivao od 1982. do 2009. godine, kada je tradicija prekinuta. On je prošle godine sredinom avgusta, sa Daliborom Pelevićem isplivao ovu dionicu, u pratnji kapetana Isidora Filipovića. Nakon što su na Radio Baru i Bar Infu objavljeni prilozi o ovom događaju, shvatili su da za plivanje ima dosta zainteresovanih, kao i da imaju mogućnost da promovišu vaterpolo u Baru i ukažu na važnost izgradnje zatvorenog bazena.

“Pošto se javilo dosta rekreativaca koji žele da isplivaju ovu dionicu, u maju smo oformili jednu rekreativnu grupu – nas desetak bivših plivača, rekreativaca, kako bismo odrađivali po 2-3 treninga nedjeljno i pripremili se za maraton. Do sada je prijavljen 21 učesnik, plivaće se u subotu u 8 sati, na relaciji hotel Sozina –hoteli Princess, pod nazivom ‘Maraton za bazen’,” objašnjava Okuka, dodajući da je među takmičarima i jedna dama iz Rusije, koja će, zajedno sa Sandrom Matović predstavljati ženski dio ekipe.  Među onima koji će u subotu plivati je i Darko Kozarski iz Srbije, koji je ovaj maraton prvi put, kao petnaestogodišnjak, plivao 1983. godine.

“Ideja je da se probudi javnost, da se stavi akcenat na potrebu izgradnje zatvorenog bazena u Baru, o čemu se priča više od dvadeset godina. Da je Baru potreban bazen svi se slažemo, ali do sada ništa nije urađeno, “ ističe Okuka.

On je kazao da nema nagrada za takmičare, te da će najvažnija biti bezbjednost.

“Nijesmo išli na masovnost, mada 21 učesnik je veliki broj. Samoinicijativno smo se organizovali, sve se radi volonterski. Moram istaći da je Dalibor Pelević bio veoma angažovan u organizaciji maratona, a Bojan Šušter je ovu ideju oplemenio zalaganjem za to da maraton ne bude samo za promociju bazena, nego da ima humanitarni karakter.  U dogovoru sa ‘Ženama Bara velikog srca’ Bojan je došao na ideju da se obezbijede određena sredstva koja će biti uplaćena  na njihov žiro račun”-istakao je Okuka, objašnjavajući da su se dopisom obratili najvećim barskim preduzećima, kako bi se obezbijedila sredstva za rad ove humanitarne organizacije.

Dionicu dugu  pet i po kilometara u petak će pokušati da ispliva 21 plivač. Polazak je u 8 sati ispred hotela Sozina, a prve plivače ispred hotela Princess organizatori očekuju oko 10 sati.

Share.

Comments are closed.