Sjećanje: 42 godine od prvog barskog plivačkog maratona

Na današnji dan, prije tačno 42 godine, 10. septembra 1980, održan je prvi plivački maraton na relaciji Sutomore – Bar.

Datum nije slučajno izabran – 10. septembar je bio Dan Jugoslovenske ratne mornarice, i u čast tog praznika dvadesetak učesnika, među njima i jedna djevojka – Slavica Labović – plivali su od restorana „Tri duda“ u Sutomoru do restorana „Amfora“ u Šušanju.

Organizator manifestacije bio je opštinski SIZ obrazovanja, kulture i fizičke kulture, a inicijator neumorni Vasko Milošević, referent ovog opštinskog tijela. Na čelu SIZ-a tada je bio Vuko Đurišić, a predsjednik IO Jovan Nikezić koji je i zvanično otvorio maraton. U organizaciji su, svako na svoj način i u obimu koji je posao zahtijevao, bili uključeni i Drago Prelević, Radoš Ljaka Mićković (koji je za ovu priliku angažovao i trubače iz Guče da uveseljavaju prisutne i na čamcu “Borsalino“ prate takmičare), Rade Puco Perović, dr Žarko Ivanović, Joco Popović, Aco Cvetinović, Vule Petrić, Bato Jovetić, Dragan Simović, Mimo Vukotić, Milorad Bogdanović…

Plivače su pratili patrolni čamci, barski ribari i turistički brodovi, a na sutomorskoj rivi svirala je bleh-muzika.

„Trka je protekla u najboljem redu, posebnu pažnju vodili smo o jedinoj dami, Slavici Labović, koja je s uspjehom otplivala čitavu dionicu. Prvi je bio Ratko Orlandić,  drugi Raičević, a treći Gaši. Nagrade i plakete je dodijelio Jovan Nikezić u restoranu ‘Amfora’, a preduzeće ‘Domaći turizam’ je bilo pokrovitelj trke. Te je godine, inače, na moju inicijativu pokrenuta i praksa proglašenja najboljih sportista i kolektiva za Dan opštine Bar. Nikola Stanišić je dodijelio nagradu Dušku Pavloviću“, kaže Vasko Milošević za Radio Bar i Bar Info.

Omer Šabazović je na plažu izašao kao četvrti, ali je ostao upamćen po specifičnom pehu.

„Nije bilo kao sada, mazanje raznim kremama, no maslinovo ulje na sebe i plivaj, svi smo sanjali da budemo kao Veljko Rogošić. Ja sam imao peh jer sam promašio pravac i od Ponte od Ratca krenuo ka pučini, inače bih, skoro sam siguran, bio među najboljima. Za mnom je krenuo čamcem Vasko Milošević, glavni organizator, i vratio me nazad, na pravu rutu, ali sam izgubio vrijeme i dosta snage. Sjećam se i odličnog druženja i prave gala-proslave u ‘Amfori’ čiji je voditelj bio novinar Radio Bara Vlasto Bulatović. Plivanju sam se vratio tek nakon 20 godina na Danima Mrkojevića, od Velikog kamena do Velikog pijeska“, kaže Šabazović za Radio Bar i Bar Info.

Vasko Milošević, koji je sačuvao foto-albume sa prva dva plivačka maratona – danas više nego dragocjene svjedoke sportske prošlosti – potencira kako mu je želja da pokrene atletski maraton kroz barsku opštinu, sa svim trkama na kraćoj distanci koje idu uz njega.

Share.

Comments are closed.