Šahovski decembar u Baru

Velika tradicija, brojni jubileji, ali i značajni uspjesi barskih šahista, opredijelili su Opštinu Bar, da u saradnji sa Šahovskim savezom Crne Gore, u decembru mjesecu grad pod Rumijom obuče u crno-bijelo šahovsko ruho.

U subotu 11. decembra, Bar će biti domaćin brzopoteznog šampionata Crne Gore, odnosno Finala ekipnog školskog šampionata, čiji je suorganizator i Crnogorski školski sportski savez.

Na brzopoteznom šampionatu, najbolji “cugeraši” nadmetaće se za prestižni pehar i titulu prvaka Crne Gore, koju brani ovogodišnji seniorski šampion Crne Gore, Baranin, Luka Drašković.

Osnovna škola “Anto Đedović” predstavljaće Bar i južnu regiju na finalnom ekipnom prvenstvu za školarce, na kome će nastupiti i Osnovna škola “Štampar Makarije” iz Podgorice, te Osnovna škola “Ristan Pavlović” iz Pljevalja. Četvrti učesnik biće poznat danas, kada će biti odigrano prvenstvo u Nikšiću.

Nakon toga slijedi pojedinačno prvenstvo Bara i Ulcinja, gdje su u organizaciju uključeni i barski šahovski klubovi.

Bogate decembarske aktivnosti, sjajna su najava za veliki Open turnir koji će biti odigran u Baru, tokom prvog kvartala naredne godine.

U sklopu šahovskih aktivnosti u decembru, biće održano i druženje sa barskih šahovskim neimarima: doktorom Ljubom Živkovićem, Jusufom Kalamperovićem, Maksimom Lutovcem … Tu je i veliki jubilej Vladimira Lukšića, koji je proslavio 70 godina u šahu, od kojih je 50 proveo u Mornaru, a 20 u Rumiji.

Lijepa sjećanja na Bar ima i velemajstor Božidar Bonja Ivanović, koji je u Sutomoru osvojio svoju prvu titulu prvaka Jugoslavije, a upravo u gradu pod Rumijom je osvojio i velemajstorski titulu. Velemajstor koji je ove godine proslavio 75 rođendan, učestvovaće u proslavi i šahovskim manifestacijama ovog decembra.

Nije zaboravljen, naprotiv ni Momčilo Momo Ćetković, koji je prije 70 godina osvojio prvu, od svojih pet titula šampiona Crne Gore.

Božidar Ivanović je o Ćetkoviću zapisao: Momčilo Ćetković je čovjek za poštovanje kao jedan od stubova našeg poslijeratnog šaha, inetelektualac i pravnik par excellence i prijatelj kakav se poželjeti može.

Uz to da napomenemo, mladi internacionalni majstor Luka Drašković, ove godine je postao seniorski šampion države i upisao svoje ime u istoriju crnogorskog šaha, kao naš prvi učesnik Svjetskog kupa u istoriji. Drašković je nedavno nastupao i za reprezentaciju na Evropskom prvenstvu, a nadamo se da će uskoro načiniti još jedan korak naprijed i postati velemajstor.

Bogat šahovski program ovog decembra, organizacija međunarodnog turnira visokog nivoa, kakav je nekada bio turnir “Sozina”, garantuju šahovsku budućnost Baru, čiji su šahisti dobrano sebe utkali u temelje crnogorskog šaha.

Share.

Comments are closed.