Počeci KK Mornar: Skoro pola vijeka košarke u Baru

Nekada su sve velike stvari u Baru kretale iz gimnazije „Niko Rolović”, ugledne srednje škole, koja je iznjedrila mnogo poznatih naučnika, pisaca, glumaca, sportista… U toj gimnaziji zametnuo se i Košarkaški klub „Mornar”, danas najpoznatiji barski brend.

Kad je, početkom sedamdesetih godina napravljena nova zgrada gimnazije na Topolici, gdje se i sada nalazi,  formirana  je košarkaška sekcija – klub „Gimnazijalac”. Treneri prvih barskih košarkaša bili su profesori fizičkog vaspitanja Branka Korać i Slobodan Petrović. „Gimnazijalac” je uglavnom igrao prijateljske utakmice protiv ekipa crnogorskih srednjih škola, a prvi zvanični nastup imao je 3. novembra 1973. godine u Herceg Novom, na juniorskom prvenstvu Crne Gore u košarci, protiv domaćeg „Primorja”. Na tom prvenstvu za „Gimnazijalac” su igrali: Brano Radović, Vesko Nikčević, Miloš Vojvodić, Rade Vukadinović, Nikica Kovačević, Rajko Vujović, Žarko Petrović, Milan Vujović, Mihailo Pavićević i Dragan Radović.

Ipak, prvi organizovani košarkaški klub u Baru „Mladost” formiran je 25. februara 1974. godine, na osnivačkoj Skupštini kluba. Prvi kapiten bio je gimnazijjalac Rajko Vujović koji je i predložio da se klub zove „Mladost”, a prvi predsjednik kluba bio je Petar Radović. Dvije godine kasnije klub je promijenio ime u „Mornar“.

U ovih skoro pola vijeka košarka u Baru imala je padova i uzleta. Mornar je uvijek bio stožer oko koga su se okupljali barski košarkaški talenti, a kad njemu nije išlo baš najbolje (jedno kratko vrijeme bio je prinuđen da promijeni ime u Mornar basket), nosioci čarobne igre pod obručima u gradu pod Rumijom bili su klubovi „Primorka” i „Tina-tajm”, koji nažalost više ne postoje.

Poslije najvećeg uspjeha u dotadašnoj istoriji, plasmana u ondašnji evropski „Kup Radivoja Koraća” 1997. godine, Mornar se, neočekivano, organizaciono urušio i gotovo nestao sa košarkaške scene. Bio je prinuđen da u sezoni 1999/2000. počne od nule, od Druge crnogorske lige.

Onda je klub preuzeo košarkaški fanatik Đorđije Pavićević, kao dugogodišnji trener, koji se na trenerskoj klupi smjenjivao sa starijim bratom Mihailom, i kao finansijer. I od tada kreće kontinuirani napredak košarke u Baru.

A katapultiranje ka košarkaškom sazvežđu počinje u sezoni 2015/16. kada je Mornar dobio sve 24 utakmice u crnogorskoj Erste ligi i tek je u finalu plej ofa bio zaustavljen od Budućnosti Voli 3:1. Te sezone Mornar se plasirao u ABA ligu i od tada je standardan abaligaš.

Da bi nastavio da bude standardan u Admiralbet ABA ligi, Mornar mora da igra bolje nego u dosadašnjem dijelu sezone u kojoj ima dvije pobjede i osam poraza. Jedna od ključnih utakmica za nastavak mirne jeseni na rasporedu je u subotu, kada če Mornar Barsko zlato, od 17 časova, u svojoj “Topolici” dočekati Megu. Za zlata vrijednu pobjedu barskim košarkašia biće porebna i pomoć publike, makar malo veća nego na prethodnim utakmicama.

Share.

Comments are closed.