Pavićević: Svi koji misle na grad neka vide da li je košarka potrebna Baru ili nije

Ako se nešto u međuvremenu ne promijeni, Crna Gora će i iduće sezone imati tri predstavnika u ABA ligi – Budućnost Voli, SC Derbi i Mornar Barsko zlato.

Mornar je najviše rizikovao u protekloj sezoni, ali je na kraju, i pored silnih problema prije i tokom sezone, uspio da izbori opstanak i barskoj publici osigura da i naredne sezone u ,,Topolici“ gleda najbolje košarkaške ekipe regiona, od kojih i neke evroligaške (Partizan, Crvena zvezda).

A da li će tako zaista i da bude, trebalo bi da se zna do kraja mjeseca. Do tada, prema riječima Đorđija Pavićevića, predsjednika kluba i čovjeka koji je godinama na čelu ovog projekta, Mornar prvo mora da obezbijedi finansijske uslove za takmičenje, pa tek onda da pravi ekipa. U suprotnom – neće se ulaziti u avanture.

Što se mene tiče, kao čelnika Mornara, neću dozvoliti da dođem u takvu situaciju. Naprotiv. Ako ne nađemo potrebna sredstva za narednu sezonu, ja sam voljan, čak, i da ustupim svoje mjesto nekim drugim ljudima, koji imaju volje i finansijske mogućnosti da održe klub u ABA ligi. To mi je cilj, jer svi dobro znamo šta i koliko ABA liga znači Mornaru, Baru, Crnoj Gori, ali i u regionu. Svih ovih godina se pokazalo koliko je ta liga marketinški isplativ proizvod, veoma zanimljivo takmičenje za sve ljubitelje košarke, uključujući i one najmlađe koji se bave ovim sportom” kaže Đorđije Pavićević na početku razgovora za Pobjedu.

Krajnji rok da zaokružimo finansijsku konstrukciju je 1. jul, jer bismo onda u tih 15-20 dana mogli da sklopimo kostur ekipe, i pripremimo se za sljedeću sezonu” dodaje Pavićević.

U suprotnom?

Onda će biti drugih opcija, o kojima ne bih da govorim u ovom trenutku. Ne bih volio to da se desi, ali nije isključeno da Mornar ponudi nekim drugim klubovima/gradovima mjesto u ABA ligi, a znamo da to finansijski košta. Neka sami sugrađani, privrednici i direktori javnih preduzeća u Baru, i svi koji misle na grad, vide da li je košarka potrebna Baru ili nije”, jasan je predsjednik Mornara.

Treba sve znati do 1. jula

Alfa i omega kluba koji je na lijepom glasu kod svih učesnika regonalnog takmičenja, poznat po gostoprimstvu, ističe da Mornar u predstojećem periodu treba da ima jasnu sliku.

Da sagledamo situaciju sa Opštinom Bar, sa privrednicima i još nekim sponzorima koji bi trebalo da se pojave u narednom periodu, do 20. juna, najkasnije 1. jula, kako bismo iskristalisali situaciju. Da vidimo kako će Mornar izgledati sljedeće godine i da li ćemo uspjeti da obezbijedimo potrebna sredstva ne za vrh, već za sredinu tabele ABA lige. Pa ako se napravi dobra selekcija ekipe, možda i za nešto više. Nadam se da više nećemo biti u prilici da se do kraja borimo za goli optanak”.

Pavićević je svjestan da političko-ekonomska situacija ne ide naruku ne samo Mornaru, već i svim ostalim sportskim kolektivima u Crnoj Gori.

Veoma je problematično u ovoj situaciji u Crnoj Gori planirati budžet za narednu sezonu. Vidite i sami da je u svim sferama teško riješiti pitanje finansija, svuda škripi. Čovjek treba samo da bude realan, da računa na realna sredstva. Bolje i zaključati klub ako nema sredstava ili ga svesti na neko republičko takmičenje gdje su mali troškovi, nego živjeti u magli i očekivati neka sredstva koja izvjesno ne mogu da dođu, i da dođemo u situaciju da imamo dugovanja i da ne uspijemo ne završimo ABA ligu. A dok sam ja na čelu kluba, to sigurno neću dozvoliti. Pred nama je period razgovora, nadam se da će biti sluha sa svih strana, što se tiče Bara, od strane svih privrednika i svih javnih preduzeća. Nijesu to neka velika sredstva, da se ne mogu obezbijediti. Opština Bar daje sve od sebe, pomaže koliko god može. Ja kao vlasnik i privrednik sam uložio velika sredstva, ali znate i sami da nema tih para koje se ne mogu potrošiti. Dakle, moramo biti sasvim realni i procijeniti dalju budućnost Mornara”, ističe Pavićević.

Đorđije Pavićević

Sve krenulo od povrede Šćuke

Mornar je u ovoj sezoni zauzeo 12. mjesto u ABA ligi, sa skorom od osam pobjeda i 18 poraza, taman iznad crte baraža za opstanak.

“Ako se izuzme teška povreda supertalentovanog Luke Šćuke, koji se teško povrijedio u pripremnom periodu, početak sezone, uz dolazak otkrovenja za evropsku košarku Derona Fetsa Rasela, je bio odličan – pobjede protiv Igokee u gostima i Zadra kod kuće. Od trećeg kola i ispuštene šanse za pobjedom u Zagrebu protiv Cibone, kola su krenula nizbrdo…

Napravili smo ekipu koja je finansijski bila podnošljiva, jer je budžet bio, možda, najmanji u ABA ligi. U njoj su bili Šćuka, Mihailović, Rasel i ostali…Već u pripremnom periodu se vidjelo da je ekipe i te kako kvalitetna, i da je mogla u ABA ligi, sigurno, da bude među pet najboljih, čak tvrdim da bismo napali i četvrto mjesto koje je držala Cedevita Olimpija. Počelo je baš kako smo osjetili da ekipa može, dobili smo prva dva meča.

Protiv Zadra, koji je bio otkrovenje sezone što se tiče igre, utakmica je bila interesantna, Rasel je sa 47 poena oborio rekord po broju poena na jednoj utakmici. Međutim, teška povreda ukrštenih ligamenata koljena Šćuke na pripremnom periodu je od trećeg kola počela da uzima danak, jer nam je on u tranzicionoj igri i te kako bio ključan igrač, mogao je spolja da pokriva sve pozicije. Sa drugim igračima nijesmo mogli da nadoknadimo njegov izostanak”.

Tu nije bio kraj malerima…

Povrijedio se Mihailović pa smo došli u situaciju da se borimo za opstanak. Na polusezoni smo donekle stabilno stajali na tabeli, a onda smo morali Rasela da prodamo Galatasaraju, jer promjenom menadžera on više nije pružao partije na nivou prvih kola. Računali smo da će se Mihailović oporaviti i biti taj koji će voditi ekipu do opstanka, što nam je bio glavni cilj. Međutim, bila je jedna loša procjena, kada je Mihailović pokušao protiv FMP-a da se vrati nakon prve povrede šake, ali je zaradio još težu povredu i bio primoran da završi sezonu, zbog čega smo upali u nebrano grožđe. Jer znamo da ekipa bez dobrih bekova ne može ništa da napravi u ABA ligi. Sve igrače koje smo poslije toga dovodili možda nijesu bili kvalitet koji je bio potreban Mornaru za opstanak, ali smo morali da vučemo te poteze. Iako nijesu dali nekog rezultata iz razloga što na poziciji beka nijesmo imali stabilnog igrača koji bi mogao da vuče ekipu, pogotovo u odlučujućim utakmicama. Zato smo i došli u situaciju da se borimo za opstanak, ali smo ga na kraju izborili”,zaključio je Đorđije Pavićević.

Moramo da budemo prezadovoljni opstankom


Mornar je u domaćim takmičenjima poražen od onih koji su ove sezone bili bolji i u ABA ligi – od Budućnosti u polufinalu Kupa, a od SC Derbija u polufinalu domaćeg prvenstva. Ipak, glavni cilj ostvaren je u ABA ligi.

Na kraju, kada sagledamo sve što se izdešavalo, moramo da budemo prezadovoljni time što smo uspjeli da obezbijedimo opstanak u ABA ligi. Uradili smo to kroz dvije bitne utakmice u Baru, protiv MZT-a i Borca, kada su igrači svi profesionalno i dobro odradili posao, a u ta dva meča su odskočili Pecarski i Živanović…Naša je procjena da smo u tom dijelu sezone, možda, bili najslabija ekipa lige, i ponavljam, moramo da budemo prezadovoljni opstankom. To je i bio glavni cilj, i da onda sezonu što prije privedemo kraju, i zbog troškova oko ekipe” rekao je Đorđije Pavićević.

Share.

Comments are closed.