Opština Bar ugostila Društvo perojskih Crnogoraca iz Hrvatske: Odigrana utakmica između starobarske Sloge i NK Peroj

Opština Bar domaćin je Društvu perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“ iz pobratimskog Grada Vodnjana iz Republike Hrvatske. U sklopu posjete koja je je počela juče i traje do 28. januara, danas je odigrana prijateljska fudbalska utakmica između FK „Sloga“ iz Starog Bara i Nogometnog kluba „Peroj“.

Inicijativa za ovaj događaj nastala je prilikom tradicionalne posjete ovog društva našem gradu povodom proslave 24. novembra Dana opštine Bar.

Gosti iz Hrvatske su bili oduševljeni posjetom našem gradu i gostoprimstvom, a tokom prije podneva bili su gosti predsjednika FSCG Dejana Savićevića.

Današnjem događaju na pomoćnom terenu SRC “Topolica” prisustvovali su Svetlana Gažević – sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Goran Simić sekretar Sekretarijata za sport i mlade, Stevo Šiško Nikočević iz istog sekretarijata i mnogi drugi.

Miodrag Popović predsjednik Društva perojskih Crnogoraca nije krio oduševljenje novim dolaskom u Bar i Crnu Goru.

“Zahavljujem se gradu Baru na čelu sa predsjednikom Dušanom Raičevićem bez čije pomoći danas ne bi bili ovdje. Između ostalog ovdje smo i zbog fudbalske utakmice. Čestitam domaćinu na pobjedi, ali bitno je druženje, a rezultat je u drugom planu. Doveli smo mlađe momke da vide Bar i Crnu Goru, odnosno našu pra postojbinu, dok smo mi stariji ovdje često. Prošli smo danas kroz Crmnicu, kako bi osjetili   duh ovog kraja i Crne Gore. Utisci su izvanredni, na svakom koraku zaista imamo veliku pažnju domaćina, svi momci su oduševljni. Bili smo danas i do Podgorice, ugostila nas je fudbalska legenda, ikona svjetskog fudbala Dejan Savićević i to je bilo iznenađenje za ove momke koji igraju za NK “Peroj”. Društvo perojskih Crnogoraca zaista puno radi, osnovano je 2002. godine i postoje sve sekcije. Naš dolazak u Crnu Goru je uvijek propraćen i danas sam na tribinama upoznao dosta ljudi, sa nekim starim poznanicima smo razmijenili iksustva, tako da je zaista bilo, kako na fudbalskom terenu, tako i na tribinama veoma ugodno. Zadovoljstvo je doći u Crnu Goru, a Bar mi se posebno sviđa jer vaša lokalna vlast radi sjajne stvari i svaki put kad dođem ovaj grad je uređen, ljepši i bolji”, kazao je gdin Popović.

Društvo perojskih Crnogoraca dolazi iz mjesta Peroj-Grad Vodnjan sa kojim Opština Bar ima potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji iz 2019. godine te na ovaj način dvije lokalne zajednice dodatno produbljuju svoje odnose.

U gradu Vodnjan je nastala  najzapadnija crnogorska enklava u Mletačkoj Republici, a danas jedina u Hrvatskoj. Godine 1657.  u vodnjansko naselje Peroj se doselilo sa naših prostora 77 iseljenika među kojima je bilo pet crnogorskih porodica iz Crmnice. Perojski Crnogorci su 15.11.2000. godine osnovali društvo „Peroj 1657“ koje njeguje četiri sekcije kao okosnice svog rada: folklornu, sportsku, pjevačku i sekciju za očuvanje istorijske i kulturne baštine Peroja.

Slične impresije poput gdina Popovića imao je i predsjednik NK “Peroj” Nenad Štokovac.

“Najprije čestitke domaćinu na zasluženoj pobjedi, a utisci su nestvarni. Da nam je neko prije 55 godina pričao da će jedno malo selo, jedan mali klub dovesti u Crnu Goru kod svojih pobratima i da će ovdje gostovati, biti ovako ugošteni, kazali bi smo da to sanjamo. Zaista velika zahvalnost, vašem gradonačelniku Raičeviću, gdjici Svetlani Gažević, Dejanu Popoviću, Draženu Kapi, hvala ljudima iz FSCG na čelu sa Dejanom Savićevićem. Kratko kazano, ovi utisci se nemogu opisati riječima. Naš klub je osnovan 1964. godine,  osnovali su ga naši preci, djedovi, kao i neki od očeva. U onim teškim vremenima sa početka 90-tih u malim sredinama gdje nemate kadar i fudbalere od nekih 30-tak igrača, već nekih 13-14 fudbalera mnogi nijesu ni opstali. To se nije samo nama desilo već mnogim sredinama gdje se puno klubova sa naših prostora ugasilo, ali neki su se vraćali. Nama je trebalo čitavih 27 godina da se ponovo vratimo na fudbalsku kartu, a sve je opet krenulo 2019. godine. Članovi smo Druge županijske lige Istre, trenutno dijelimo prvo mjesto na tabeli i vidjećemo nije imperativ, ali ako se ukaže prilika možda izborimo plasman u viši rang. Nije nevažan podatak da mi gdje god igramo smo gosti jer nemamo svoj stadion, koji je devastiran kao i svlačionice, ali imamo obećanje našeg gradonačelnika iz Vodnjana da ćemo do septembra mjeseca i mi dobiti igralište natrag i da ćemo i mi moći u skoroj budućnosti ugostiti mnoge ekipe iz lige, ali i naše pobratime iz Bara i Crne Gore, odnosno “Crvene stijene” iz Podgorice kojoj sjutra gostujemo i na taj način proširimo saradnju. Hvala još jednom svim ljjdima velikog srca koji su nam omogićili ovako nešto” kazao je predsjednik NK “Peroj”.

Iako je rezultat bio u drugom planu ostaće zapisano da su Starobarani slavili sa 5:1 (4:1).

Dvostruki strijelac za domaće bio je Enes Habibović u 20. i 33. minutu, Nikola Ljuljić u 23, Bogdan Bogdanović u 25. i Rajko Ratknić u 79. minutu meča. Gol za goste postigao je Matija  Kraljević u 24. minutu.

Ništa manje ponosni i radosni što su imali priliku da budu dio jednog ovakvog događaja bili su i predstavnici i članovi FK Sloga iz Starog Bara.

“Najprije čestitke vašem Radiju na nagradi koju ste više nego zaslužili. Pošteno kazano nama je ovo bio jedan dobar trening poslije duge pauze koju smo imali. Polovinom februatra ćemo imati još jednu sličnu prijateljsku utakmicu sa ekipom sa kojom takođe njegujemo prijateljske odnose. Što se tiče današnje utakmice rezultat je bio u drugom planu, a cilj nam je bio da se što više fudbalera iz naše ekipe okupi i odradi jednu dobru pripremnu utakmicu i naravno da se upoznamo i sprijateljimo sa ljudima iz Peroja. Nadam se da će se ovo prijateljstvo produbiti i u skorije vrijeme i mi njih posjetiti. Utakmica je bila prava prvenstvena, ali veoma fer, korektna, svakako prijateljska i što bi se reklo jedna prava bratska utakmica. Ujedno se zahvaljujem Opštini Bar što je izabrala naš klub za jedan ovakav događaj i siguran sam da nije pogriješila” kazao je legenda starobarskog i barskog fudbala, u današnjem meču trener Sloge Zoran Ćalović.

NK Peroj

NK Peroj je igrao u sastavu: Matija Brajić, Marko Andrejević, Toni Kraljević, Aleksej Škoko, Marko Raković, Ivan Vučerić, Filip Marković (kapiten), Josip Vuzem, Saša Ćetković, Matija Kraljević i Nikola Vučetić.

Još su igrali: Denis Vučerić, Mario Grebenar, Matija Hafizović, Niko Vučerić, Noa Cetina, David Draković i Nikola Marković.

Trener ekipe bio je Saša Rudan.

Sloga je igrala u sastavu:  Zoran Rakić, Bogdan Bogdanović, Nikola Ljuljić, Vojislav Jovanović, Malić Mucević, Enes Habibović, Milo Novaković, Damjan Fuštić, Čedomir Vujačić, Damir Divanović i Ivan Lukolić (kapiten).

Još su igrali: Mladen Đukić, Rajko Ratknić i Radovan Barjaktarević.

Starobarane je sa klupe vodio Zoran Ćalović.   

FK Sloga Stari Bar

Utakmicu je sudio Srđan Tvrdišić, sa pomoćnicima Petrom Lalićem i Aleksom Devićem, svi iz Bara, dok je delegat meča bio Dino Karađuzović iz Bara.

Share.

Comments are closed.