Održana Specijalna olimpijada u atletici sa 35 takmičara

Na Specijalnoj olimpijadi, prvenstvu Crne Gore u atletici, koja je održana na stadionu Sutjeske u Nikšiću učestvovalo je 35 sportista iz Podgorice, Nikšića, Berana, Petnjice, Pljevalja, Rožaja i Bara.

Učesnici prvenstva, djeca, mladi i odrasli sa teškoćama u intelektualnom razvoju, takmičili su se u disciplinama 25 metara brzog hoda, 50 i 100 metara trčanje i bacanje kugle, a organizator je Crnogorski savez Specijalne olimpijade i Sportski klub Specijalne olimpijade Nikšić.

Predsjednik Crnogorskog saveza Specijalne olimpijade, Aleksandar Vuksanović, predočio je da je riječ o disciplinama koje su na programu Svjetskih ljetnjih igara po čijim pravilima, kao krovne institucije, radi i taj savez.

„U toku su finalna takmičenja, a učesnici su pokazali rezultate koji prelaze granice nacionalnog takmičenja, mada prvenstveno vodimo računa o njihovoj zdravstvenoj zaštiti, s obzirom na ekstremne vremenske uslove“, rekao je Vuksanović.

Interesovanje za sport, kako je ukazao, je izuzetno veliko, što pokazuje podatak i da je na današnjem prvenstvu uključeno deset novih takmičara posredstvom klubova iz tog Saveza.

„Brojimo više od 500 sportista, a imamo i brojne partnere, s obzirom da naš program uključuje i inkluzivni sport gdje zajedno mogu da se takmiče sportisti i partneri. Riječ je o sertifikovanom programu i jedina smo organizacija koja ima sertifikovane i akreditovane programe kod Zavoda za školstvo“, rekao je Vuksanović.

Kako je naveo, svakodnevno rade na omasovljenju i uključivanju što većeg broja sportista, što je i moto Specijalne olimpijade Crne Gore.

„Nadamo se da ćemo tim trendom i nastaviti uz podršku države i donatora koji su dijelom podržali i ovo prvenstvo“, rekao je Vuksanović.

Na prvenstvu su djeca, mladi i odrasli sa teškoćama u intelektualnom razvoju, a donja granica za učestvovanje je osam godina, dok gornja ne postoji.

Predsjednik sportskog kluba Specijalna olimpijada Nikšić, Radovan Dragnić, ocijenio je da se grad pokazao kao odličan domaćin prvenstva i takmičenje je uspjelo da se održi bez obzira na ekstremnu temperaturu.

„Zadovoljni smo jer nije bilo povreda, a djeca, naši sportisti su uspješno odradili sve sportske aktivnosti. Pomoć u organizaciji imali smo od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG)koja je većim dijelom sponzorisala ovo takmičenje, Crvenog krsta, volontera, uprave stadiona Sutjeske i svih prijatelja Kluba koji pomažu naše aktivnosti“, rekao je Dragnić.

Jedan od učesnika, Aleksandar Mrvaljević (16) iz Nikšića rekao je da se takmičio u disciplinama trčanje na 50 metara i bacanje kugle za šta je osvojio dvije zlatne medalje.

„Konkurencija je bila jaka, a svi učesnici i organiztori su bili veoma dobri i sve je uspješno proteklo, što mi veoma prija“, rekao je Mrvaljević.

I Aleksandrova majka, Dijana Mrvaljević kazala je da joj učešće njenog sina na Specijalnoj olimpijadi puno znači, prvenstveno što mu je omogućeno druženje sa ostalim sportistima, ali i zbog podrške koju dobija dok trenira.

Share.

Comments are closed.