Od danas do nedjelje u Sutomoru se održava Ekipni kup Crne Gore u šahu za 2021. godinu

Pod pokroviteljstvom Uprave za sport i mlade, Šahovski savez Crne Gore u Odmaralištu Crvenog krsta u Sutomoru organizuje Ekipni kup Crne Gore u šahu.

Takmičenje koje će biti otvoreno danas u 15 sati i 45 minuta, na programu je do nedjelje 6. juna. Partije prvog kola počeće u 16 sati.

Za takmičenje se prijavilo 14 ekipa među kojima su i dva barska sastava, Rumija i Mornar. Pored njih za naslov najboljeg boriće se još 12 klubova; ”Budućnost”, ”Elektroprivreda”, “Mimoza”, ”Crnogorac”, ”Rudar”, ”Herceg Novi 1949”, “Rokada”, ”Prosveta”, “7. Oktobar”, ”Berane”, ”Omladinac-Budućnost” i ”Gambit”.       

U rodnom Spiču za ŠK “Rumija” će nastupiti i legendarni član ovog kolektiva, 82-godišnji Vladimir Vlado Lukšić, i povratnik iz tivatske Mimoze, Davor Drašković, član mlade ekipe koja je prije 10-ak godina izborila ulazak u Premijer ligu.

Ekipa ŠK Rumija iz 2011 – tadašnji članovi Premijer lige

Pored njih dvojice u sastavu Rumije će biti; Nenad Aleksić, Rodoljub Pikula, Ismet Mustafić, Saša Kovačević, Aleksandar Plamenac i Pavle Lekić.

Za ekipu Mornara u Sutomoru će da nastupe; FM Milan Minić, Drgan Vukmarković, Ljubiša Pajović, Vuk Milošević, Balša Lalatović, Luka Babović i Marin Šaltić.

Šahovski veterani iz 2014-te godine

Za nikšićku Elektroprivredu, na prvoj tabli će nastupiti Baranin Luka Drašković koji se nedavno okitio titulom prvaka Crne Gore, dok će u ekipi Crnogorca na drugoj tabli da nastupi FM Miloš Pečurica.

U petak će se igrati dva kola. Partije drugog kola su (10,00 sati) dok treće počinje u (16,00 sati).

Četvrto kolo se igra u subotu od 16,00 sati, dok je poslednje peto na rasporedu u nedjelju od 10,00 sati.

Pravo učešca u Ekipnom Kupu ŠSCG imaju svi šahovski klubovi registrovani kod ŠSCG za 2021. godinu.

Igraće se po Švajcarskom sistemu, 5 kola. Tempo igre je 90 minuta po igracu za cijelu partiju uz bonifikaciju od 30 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvoga.

Po prvi put će se primjenjivati odluka Skupštine ŠSCG iz juna 2020. godine da se za pobjedu u meču dodjeljuju tri boda a za neriješen rezultat u meču jedan bod.

Ekipni kup se igra u skladu sa pravilima FIDE i pravilnicima ŠSCG.

Za vrijeme Ekipnog kupa održaće se Skupština ŠSCG za 2021 godinu – u subotu 5.juna 2021.

Da bi podigao značaj Ekipnog kupa i motivisao klubove da učestvuju na ovom, nekada našem najatraktivnijem takmićenju, Šahovski savez Crne Gore je donio odluku da i ove godine finansijski pomogne nastup klubova. Sve klubove koji se prijave u predviđenom vremenu i budu ucestvovali na Ekipnom kupu Šahovski savez Crne Gore ce pomoći sa po 100,00 eura. Ukoliko klubovi imaju dugovanja prema ŠSCG po bilo kom osnovu, za ovaj iznos ce se umanjiti navedeni dug.

Ekipni kup se igra na 4 table uz 4 rezerve tako da osnovni sastav čini 8 igrača. Osnovni sastavi se mogu prijaviti po titulama, rejtingu ili po slobodnom izboru.

Za Ekipni kup klubovi mogu prijaviti u osnovnom sastavu više stranih igrača ali u jednom meču može nastupiti samo jedan strani igrač.

Svaka ekipa u osnovnom sastavu može prijaviti dva igrača sa dvojnom registracijom, ali u jednom meču može nastupiti samo jedan igrač sa dvojnom registracijom.

Partije prvog kola:

”Prosveta” – ”Budućnost”             
”Elektroprivreda’ – “7. Oktobar”           
”Rumija” – “Mimoza”               
”Crnogorac” – ”Berane”       
”Omladinac-Buducnost” – ”Rudar”       
”Herceg Novi 1949” – ”Gambit”  
”Mornar” – “Rokada”

Share.

Comments are closed.