Novi trener fudbalera Mornara Andrija Delibašić za Radio Bar: „Došao sam u zdravu, sportsku, prijateljsku sredinu, stigao sam da napravimo korak više“

Gost emisije „Uhvati dan“ na talasima Radio Bara bio je novi strateg fudbalera Mornara Andrija Delibašić. Vatreno krštenje kao novi trener barskih plavih imao je prije nedjelju dana u Beranama protiv Jezera (0:0), a potom je uslijedila reprezentativna pauza.

„Sokoli“ su u subotu veče iako desetkovani otkinuli veliki bod favoritu naše grupe za plasman na Svjetsko prvenstvo, selekciji Holandije, dok “crvene” u utorak veče pod Goricom očekuje još jedan veliki rival, selekcija Turske.

A kad se pomene fudbalska reprezentaacija Crne Gore i „sokoli“ neizbježna tema sa Andrijom Delibašićem je njegov istorijski gol dat Englezima.

Za crnogorsku selekciju odigrao je 21 utakmicu i upisao šest golova. Od tih šest golova dva nose epitet istorijskog, protiv Gruzije za 2:1 i prvu pobjedu u zvaničnim mečevima, i protiv Engleske za 2:2 i plasman u baraž za EURO 2012. godine.

Bila je prohladna noć u Podgorici na“ Gradskom stadionu“, poslednji meč kvalifikacionog ciklusa. Engleski navijači, tipičn kao Englezi. Uz pivo, doputovali su u malu zemlju da osvoje sva tri boda. Osluškuju se vijesti šta radi Vels u drugom meču, pobjedjuje u grupi, u kojoj svi sanjamo remi i odlazak u istorijski baraž. A onda nadoknada vremena, „gol visi u vazduhu“, Savić je zavrnuo loptu sa desne strane, nebeski skok našeg sagovornika (sada trenera Mornara) Andrije Delibašića  lopta je u mreži. Nema riječi da se opiše emocija, slavlje, euforija. Rezultat 2:2, mala Crna Gora je u baražu…

„ Ufff, kada se sjetim tog gola. A dao sam ih dosta, kroz glavu mi prođe svašta. Možda i gol karijere. Šteta što nismo baraž odigrali kako smo htjeli mislim da smo mogli sa onom generacijom na veliko takmičenje. Ali, to je sada sve prošlost. Međutim, to se ne zaboravlja“iskren je popularni Andrija.

Popularni „Deli“ je karijeru gradio kroz razne klubove, Partizan, pa Španija pa Portugal… . I uvijek davao golove što mu je bio i poaso…

„ Fudbal uđe u krv, nema tu mnogo filozofije. Ili si rođen za to ili ne. Imao sam sreću da budem u reprezentaciji, dobrim klubovima, sa jakim saigračima. Kada osjetiš da je došlo vrijeme za kraj, onda kaži dosta. I to je to. Samo takav pristup donosi uspjeh.

Prve trenerske korake uz obaveznu edukaciju (vlasnik Uefa Pro trenerske licence), napravio je u Partizanu sa Markom Nikolićem….

„Veliki motivator, strateg, znalac. Sve u jednom. Zna kako da pripremi ekipu, da joj da elana, da postavi taktiku, napravi strategiju. Mnogo sam naučio od njega“ iskren je Deli.

Uslijedio je povratak u Budučnost, takođe trenerski. Rad sa velikm znalcima, sakupljanje znanja, uporedo edukacija….

„Nova vremena dnose i nove vrijednosti. Ali nove strategije. I radio sam na tome. Gradio sam sebe, učio marljivo od šefova, spremao se za ovaj posao. Nije nekada lako ni biti pomočnik. Dosta toga i od tebe zavisi. Znam da je uvijek trener taj koji je na udaru, ali ni nama nije lako” dodaje Delibašić.

Nakon odlaska Bubanje, Andrija Deliibašić je dobio priliku da vodi kako kažu hit prvenstva barski Mornar. Težak i kompleksan posao…

„ Ni jedan posao nije lak, ali biti prvi trener je najteže. Došao sam u zdravu, sportsku, prijateljsku sredinu. Ali u poslu nema prijateljstva. Posao je posao. Ja sam stigao da napravim korak više iako je moj prethodnik odadio sjajan posao. Moramo biti ofanzivniji, ići na gol više, igrati za navijače. I nadam se da ćemo u tome uspjeti“ zaključuje Delibašić.

Share.

Comments are closed.