Mitar Novaković sportski direktor barskog fudbalskog prvoligaša: Mornar stabilan prvoligaš

Mornar će nakon dvije godine opet biti u eliti. Barani su tokom prvenstva, posebno u drugom dijelu, dominirali u odnosu na konkurente, i dva kola prije kraja teoretski osigurali Prvu ligu.

Velikom uspjehu posebno je doprinio sportski direktor Mitar Novaković, bivši reprezentivac Crne Gore. Nakon završene bogate karijere Novaković je preuzeo funkciju sportskog direktora matičnog kluba.

Barani se raduju uspjehu, ali nije sve baš bilo tako glatko.

– Poziv sam prihvatio jer mi Mornar puno znači. Ali, kada sam ušao u klub i upoznao se sa situacijom, shvatio da sam da stanje nije baš kako bi trebalo da bude, da ima dosta dugovanja, da je račun pod blokadom. Ne mogu reći da se nisam i malo uplašio, čak i razmišljao da odustanem. Ipak, vjerovao sam da može i mora biti bolje – kaže u razgovoru za „Dan” Novaković.

Tako je i bilo. Napravljen je novi Upravni odbor, uslijedila je stabilizacija na svim nivoima, popravljena je i finansijska situacija, pa je Mornar krenuo uzlaznom linijom.

– Možda je najvažnije to što smo dobili potpuno rekonstruisan sportski teren i uz njega sve prateće sadržaje, čak i reflektore. Nastavićemo da radimo na infrastrukturi. U planu je promjena trave na pomoćnom terenu, kao i svlačionice. Želimo da Mornar bude prvoligaš sa pravim uslovima za treninge i utakmice, jedan mali kompleks na kome će moći da se uživa. Prošle godine cilj je bio da se vrate dugovi i da ostanemo u Drugoj ligi. Mnogi su me tada pitali kako to, zašto ne probati ući u Prvu ligu. Moja su razmišljanja bila da  Mornar mora da ima stabilne finansije, a ne da uđe i odmah izađe. Prošle godine kada su se stekli novi uslovi, obećao sam prvo mjesto i Prvu ligu, i evo to obećanje je ispunjeno. Radiću sve da Mornar nema dugovanja, jer kada odem iz kluba ne želim da mašem papirima, a klub ostavim u dugovima preko 50.000 eura, već da mogu slobodno da pokažem svima da je sve izmireno – kaže on.

Кada je ukazano povjerenje treneru Slavoljubu Bubanji sve je krenulo na bolje.

– Tokom polusezone Mornar je angažovao nekoliko pojačanja, a da je sve to bilo ispravno pokazuju i rezultati. Bubanja je napravio dobre pripreme, uigrana je ekipa i naravno da smo pokazali da smo jači od naših konkurenata. Vjerovao sam od početka u ovu ekipu, govorio da imamo najbolji tim. Stručni štab na čelu sa Bubanjom sve je to posložio idealno, napravili su dobru seriju i ništa nije bilo slučajno. Mislim da imamo već tim koji bi, uz neko pojačanje, mogao da bude čak po sredini tabele u Prvoj ligi. Imam na spisku par pojačanja, ali i jedan broj igrača koji će moći da promijene klub – dodaje on.

Ambicije Barana u narednoj sezoni su opstanak u ligi.

– Prioritet će biti opstanak, a onda bi nastojali da polako gradimo nešto više. Moj primarni cilj sada je da zadržim kostur ekipe, i da oni čim bude kraj sezone znaju da su igrači Mornara, da nemaju potrebe da razmišljaju o nečem drugom osim o novom pripremnom procesu. Sa trenerom Bubanjom već pravimo neke planove, vidjećemo uskoro možemo li realizovati neke transfere koje planiramo. Očekuje nas i razgovor sa ljudima iz Opštine i sponzorima da bi znali koliki nam je budžet, jer će od toga mnogo toga zavisiti – kaže Novaković.

Hajduk kao drugi tim

Novaković razmišlja da napravi drugi tim od igrača trećeligaša Hajduka.

– Iskustvo pokazuje da je bolje za igrače da igraju, nego da sjede na klupi ili eventualno budu na spisku za prvi tim. Da imaju 90 minuta utakmice. Treniraće sa prvim timom, a tamo igrati utakmice. Imamo i jedan broj omladinaca koji bi mogli da treniraju sa našim trenerom, a nedeljom bi igrali za Hajduk. Morali bi to da uozbiljimo, i omogućimo tim igračima da imaju dobre treninge. Naravno da na tom planu slijedi dogovovor i sa Hajdukom. Pomogli bi Hajduk koliko budemo mogli, da bi oni mogli taj novi sistem da izdrže bez problema. Naše ekipe mlađih igrača kad igraju regiju moraju da budu na prvom ili drugom mjestu. Međutim, kod kadeta i omladinaca na saveznom nivou tu se stvaraju problemi – kaže on.

Share.

Comments are closed.