Miloš Ćulafić: Biće teško, ali možemo da prođemo grupu

Miloš Ćulafić je crnogorski odbojkaški reprezentativac od prve akcije u nezavisnoj državi, od maja 2007. godine i „Spring kupa“ u Sloveniji. U proteklih skoro 15 godina, bila je prava rijetkost da Ćulafić preskoči akciju reprezentacije, čak i kad nije bio potpuno fit. Prije pet godina, zbog problema sa ramenom, nije igrao za našu selekciju u drugom učešću u trećoj diviziji Svjetske lige, a nije ga bilo ni u majskim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada su „crveni“ drugi put uzastopno izborili plasman na šampionat Evrope.

“Zbog obaveza u klubu, nisam mogao da se priključim pripremama na vrijeme. Tek krajem aprila sam došao u Crnu Goru. Imao sam napornu sezonu, a u ozbiljnijim sam sportskim godinama, imao sam, ništa ozbiljno, malo problema sa leđima, koljenima, ramenom… U razgovoru sa selektorom i ljudima iz Saveza dogovorili smo se da odmorim u kvalifikacijama, jer se i poklopilo više stvari. Ovo je bila prilika da se probaju neki mladi momci, a bez potcjenjivanja bilo koga, mislim da je bilo realno da se plasiramo na EP, barem kao drugi u grupi. Prijalo mi je malo da odmorim i saniram povrede koje imam, ali smo se dogovorili da ću, ako, ne daj bože, bude zatrebalo, doći da pomognem, koliko god budem mogao u tom momentu, makar i na treningu, to nije bilo sporno. Ja sam u reprezentaciji od prvog dana, i uvijek sam joj na raspolaganju” , kaže na početku razgovora za Arenu Miloš Ćulafić.

Kao što je dobro prognozirao, Crna Gora nije imala problema da izbori plasman na EP, i to sa prvog mjesta u grupi, ispred Grčke, Azerbejdžana i Gruzije.

 “Ispratio sam sve utakmice, utisci su maksimalno pozitivni. Momci su odlično odigrali, bilo je tu i novih lica, novih mladih momaka, pravo su osvježenje u reprezentaciji, što je bilo potrebno. Odigrali su stvarno dobro, i sve je ispalo kako treba, a super je što smo bili prvi u grupi, to je sjajno za imidž reprezentacije, za naš moral” nastavlja 34-godišnji korektor.

Krajem maja je žrijebom odlučeno da će Crna Gora na EP igrati u grupi koja se igra u Ostravi (od 3. do 9. septembra), sa domaćinom Češkom, vicešampionom Evrope Slovenijom, odbojkaškim silama poput Italije i Bugarske, te sa Bjelorusijom. Prve četiri idu u osminu finala.

“Mislim da baš i nijesmo imali sreće sa žrijebom. Istina, izbjegli smo grupu u Poljskoj, koja je po meni najteža, iako bi bio užitak igrati u Poljskoj, jer je to odbojkaška zemlja, odbojka je tamo nevjerovatno popularna. Želimo da probamo da napravimo dobar rezultat u odnosu na prethodno EP, da probamo da prođemo grupu, tako da mi je bilo drago da smo izbjegli najtežu grupu. Ali, po meni, smo u drugoj najtežoj grupi. Imali bismo bolje šanse za prolaz da smo se našli u grupama u Estoniji ili Finskoj” , ističe Ćulafić.

Pojedinačno o rivalima iz grupi kaže:

“Italija, Slovenija i Bugarska su reprezentacije svjetske klase, protiv njih ćemo pokušati da igramo što bolje. Sportski je nadati se, nije nemoguće da se desi neko iznenađenje. Ali, mislim da će svi u našoj reprezentaciji biti silno motivisani da odigraju protiv takvih ekipa. Češku smo savladali na prošlom EP, ali su sada oni domaćini u grupi, imaće puno motiva da igraju što bolje i da nam se revanširaju za poraz od prije dvije godine. Ali, oni su reprezentacija sa kojom možemo ravnopravno da igramo. Bjelorusija je neugodan protivnik, ali je to rival po mjeri, ali njih moramo da pobijedimo, kao i Češku, ako želimo da prođemo dalje. To su nam direktni konkurenti za drugi krug, to će biti mečevi na sve ili ništa” .

Ćulafić kaže da je na reprezentaciji Crne Gore da „igra što bolje, da se prikaže u što boljem svjetlu“.

“Sigurno je da se nećemo predavati. Mislim da možemo da prođemo grupu, iako će, naravno, biti teško. Nemamo prava na kiks, moramo da savladamo Čehe i Bjeloruse, ali mislim da možemo da prođemo grupu” .

Ako je kvalifikacije preskočio, pripreme za Evropsko prvenstvo, koje počinju sredinom jula, sigurno, neće.

“Ja sam uvijek motivisan kad igram za reprezentaciju, pogotovo sada kada nas očekuje novi nastup na velikoj evropskoj sceni, sa željom da napravimo korak više, da prođemo grupu, što bi bilo sjajno. A takođe sam motivisan jer sada ima i novih lica u reprezentaciji. Svakome je drago da konkurencija bude veća, i na treninzima, da bude veća borba za mjesto u timu. To, svakako, može samo da pospješi našu igru kao tima, i svakog igrača pojedinačno”, zaključio je Ćulafić koji je ponikao u MOK Luka Bar.

Dva trofeja u Emiratima

Od marta prošle do kraja aprila ove godine, Ćulafić je proveo sezonu i po u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA), u dresu Šabab Al Ahlija. U Dubai je stigao iz grčkog OFI-ja, a prvu polusezonu nije završio, jer je, nakon odigranog Arapskog kupa, prvenstvo prekinuto zbog korona virusa. Međutim, produžio je ugovor, i odigrao cijelu sezonu bez prekida.

“Imao sam korektnu sezonu. Na početku sezone smo osvojili „Vice President cup“ (Kup potpredsjednika). U prvenstvu smo imali stvarno dobru sezonu. U početku smo imali problema sa koronom, ali je kasnije bilo u redu, napravili smo niz od 15 pobjeda. Nažalost, onda smo izgubili tijesno polufinale plej-ofa od Al Nasera, koji je na kraju uzeo titulu. Mislim da je to bilo finale prije finala. To je bilo malo razočarenje, zbog 15 pobjeda u nizu, jer smo do tada bili dominantni. Ali, možda nas je u tom trenutku stigao umor. U meču za treće mjesto bili smo bolji od Hate i zauzeli treće mjesto u prvenstvu. Na kraju se igrao taj „President cup“ (Predsjednički kup), bitniji kup, koji smo uspjeli da osvojimo, tako da smo uzeli dva trofeja. Stvarno mi je bilo odlično”, rekao je Ćulafić, nekadašnji korektor Budućnosti i Budvanske rivijere.

Iduće sezone igraće u Saudijskoj Arabiji

Internacionalnu karijeru Miloš Ćulafić će nastaviti u Saudijskoj Arabiji, jer je potpisao ugovor sa Al Faisalijem iz grada Al Majma, udaljenog oko sat i po vožnje od Rijada, gdje je, kako kaže naš odbojkaš, ekipa i smještena, jer tamo igra utakmice.

“Trener je Brazilac Papke, koji je u Emiratima bio trener u Hati, koja je protekle sezone napravila najbolji rezultat u istoriji kluba ušavši u plej-of. On je bio zainteresovan da dođem, ja takođe. Klub mi je ponudio dobre uslove, nisam htio puno da čekam, i potpisao sam. Ja sam želio da ostanem u Emiratima, ali oni su dosta spori, sada im je bio i Ramazan, i ne znam kad bi krenuli neki konkretni pregovori. Dosta kasno počinju da pregovaraju, a meni se nešto nije čekalo da budem bez kluba, da razmišjam šta će biti, i prihvatio sam tu ponudu, jer je to sasvim dobra priča. Sada mogu da se odmorim i spremam dočekam pripreme za Evropsko prvenstvo”, rekao je Ćulafić.

Ambicija Al Faisalija je da igra igra plej-of.

“Prošle sezone su imali dosta problema, i sa povredama, sa koronom takođe, ali i finansijama. Uz sve te probleme su završili na šestom mjestu, a prvenstvo Saudijske Arabije je sasvim korektno, jako je što se tiče arapskih zemalja, sigurno jače nego u Emiratima”, dodao je Ćulafić, koji je pored Emirata igrao i u Francuskoj, Argentini, Južnoj Koreji (u dva navrata), Rusiji, Kataru, Ukrajini, Turskoj, Iranu, Italiji, Švajcarskoj i Grčkoj.

Share.

Comments are closed.