Kreću 18. Igre malih zemalja Evrope: Bar domaćin atletskih i košarkaških takmičenja

Crna Gora će od sjutra (ponedjeljak 27. maja) pa do (subote 1. juna) biti domaćin Igara malih zemalja Evrope. Naša zemlja prvi put će biti domaćin jednog velikog sportskog takmičenja, koje će okupiti oko dvije hiljade učesnika – sportista, trenera, službenih lica, predstavnika nacionalnih olimpijskih komiteta, novinara, volontera. Kratko kazano, biće ovo Olimpijada u malom.

Riječ je o takmičenju koje okuplja sportiste iz devet zemalja sa manje od milion stanovnika, a pored crnogorskih, takmičiće se sportisti iz Malte, Andore, San Marina, Monaka, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra i Islanda.

Igre malih zemalja održavaju se od 1985. godine, a naša zemlja učestvuje od 2011.

Centar zbivanja na Igrama malih zemalja biće Budva, gdje će biti održano gro takmičenja. Igre se održavaju u 10 sportova i 122 sportske discipline.

U Budvi će se održati svečana ceremonija otvaranja Igara, i to na platou ispred Starog grada. U ovom gradu će se održati takmičenja u odbojci (žene i muškarci), odbojci na pijesku, streljaštvu, boćanju i tenisu.

Pored Budve, sportska takmičenja održaće se u Baru (košarka, atletika), Podgorici (plivanje), Cetinju (džudo) i Tivtu (stoni tenis).

Bar će dakle biti domaćin atletskih i košarkaških takmičenja. U utorak 28. maja kreće košarkaški turnir koji će biti odigran u SD „Topolica“.

Na programu su ženski i muški turnir, a završni dan turnira je zakazan za subotu 1. jun.

U ženskoj konkurenciji pored Crne Gore igraće: Malta, Island, Luksemburg, Kipar i Monako, dok će u muškoj konkurenciji nastupiti Crna Gora, Kipar, Island, Luksemburg i Malta.

Takmičenje svakog dana počinje u 11 sati, a završavaće se utakmicom u centralnom večeranjem terminu u 20,00 sati koja je rezervisana za domaćina. Ostali termini za košarkaške utakmice su 13,15h, 15,30h i 17,45h.

Prvog dana u utorak 28. maja, košarkašice Crne Gore će od 20 sati igrati protiv Kipra, dok će dan kasnije muška košarkaška reprezentacija Crne Gore u istom terminu (srijeda 29. maj u 20 sati) takođe igrati protiv Kipra. Inače, košarkaški turnir biće otvoren utakmicom ženskih reprezentacija Islanda i Malte u 11 sati.

Renovirani stadion SRC „Topolica“ biće domaćin atletskih takmičenja, a nadmetanja koja će trajati tri dana (srijeda 29., četvrtak 30. i petak 31. maj) počinjaće u 16, a završavati u 20 sati.

Igre malih zemalja u Crnoj Gori biće značajne i po tome što se organizovati uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Biće to prve “Zelene igre”, koje će se organizovati u skladu sa strategijom i jasnim opredjeljenjem olimpijskog pokreta da se kroz sport, a posebno organizaciju sportskih događaja promoviše održivost i zaštita životne sredine.

Zbog toga Igre imaju dva slogana – prvi je “How big we are” – “Koliko smo veliki”, a drugi “Be fair by nature” – “Prirodno je biti fer”.

Share.

Comments are closed.