Košarkaški klub Sutomore iako u veoma teškoj materijalnoj situaciji najprijatnije je iznenađenje Prve B lige

Finiš prvog dijela sezone u Prvoj B košarkaškoj, kao i godinu za nama obilježili su članovi KK Sutomore. Mlađana ekipa sastavljena uglavnom od igrača iz Bara je u izuzetno jakoj konkurenciji prvi dio sezone završila na diobi prvog mjesta. Ujedno, ovaj klub je u 2021. godini proslavio 21 godinu postojanja i rada.

„Klub u kom radim kao trener se preje svega diči svojim postojanjem dvije decenije. Obilježili smo 21 godinu postojanja i rada, kaže „alfa i omega“ kluba Marko Rajović.

-„Poslije toliko godina predanog rada, stvorili su se uslovi i za seniorski tim koji se takmiči u Prvoj B ligi, već drugu sezonu. Klub je tako zaokružio i upotpunio veliku želju koja je postojala od samog osnivanja. Najveći uspjeh je veliki broj naših nekadašnjih igrača, koji bez novčane nadoknade brane boje kluba i svog mjesta. Tako pomažu mladim članovima da se bolje afirmišu i kao gotovi igrači nađu bolji angažman, kaže Rajović.

Kada su ciljevi ovog sportskog kolektiva u pitanju kao i prioritet kluba, ali i mjesta u kome bitišu, Rajović ističe da je to prije svega stvaranje uslova za zdravo odrastanje i razvijanje mladih, što KK Sutomore svakako pruža.

-„Djecu smo uspjeli da udaljimo od ulice u teškim vremenima, kada za sportske kolektive iz manjih sredina malo ko ima razumijevanja u društvu, i to smatramo svojim najvećim uspjehom, daleko značajnijim od osvojenih titula i trofeja koji su došli sami po sebi kao rezultat rada i upornosti. Ove godine su naši seniori samo kolo prije kraja polusezone prvi na tabeli sa skorom od 9 pobjeda i jednim porazom.

Zaista ove sezone igramo odličnu košarku. Napravljena je sjajna hemija u ekipi, iako se niko na nas ne okreće i jedva opstajemo, ističe Rajović.

-„Mučimo se, ali se dobro držimo i pored velikih problema, prije svega finansijskih, nastavljamo sa velikom borbom, a plasman u Prvu A crnogorsku ligu sa djecom iz Bara bi bio sjajan rezultat, za kompletan košarkaški Bar. Ono što će nama biti najveći problem, odnosno da napravimo korak dalje plasmanom u A ligu je samofinansiranje i raspodjela sredstava Opštine Bar za sport, koje po mom mišljenju ide u potpuno pogrešnom smjeru. Najveći dio opredijeljenih sredstava se ulaže u profesionalni sport, koji za dobrobit daje marketing i neko trenutno zadovoljstvo nazovi rezultata ili čak samo jedne pobjede nad nekim većim centrima koji imaju približne budžete kao barski klubovi, kaže Rajović i dodaje:

-„Kako da se niko ne zapita, zašto zadnjih 10 godina u košarci nema kvalitetnih igrača iz Bara ? Gradu je potreban jasan sistem kojim bi izbrusili mladog igrača i kao takvog mu dali pravu šansu na uštrb svih rezultata. Isto tako, djeca iz Bara nemaju nivo takmičenja koji je njima potreban da bi prelaz iz juniora ka seniorima bio bez većeg pritiska i tada vidjeli da li su ta djeca kadra da igraju vrhunski sport ili ne. Siguran sam da naš klub kroz seniorsko takmičenje može uz pravu podršku napraviti sistem koji bi dao za samo par godina igrače koji su kadri igrati ABA ligu npr. u Mornaru ili nekom drugom klubu.

-„Dok se ne stvore uslovi za ovaj sistem i saradnju kako osnovnih škola, klubova, tako i Opštine, naše je da se borimo sa minimumom uslova za opstanak i napravimo rezulat kojim bi pokrenuli relavantne subjekte na pravu reakciju, dodaje trener Rajović.

Marko Rajović je profesor fizičkog vaspitanja, viši košarkaški trener i magistar sportske medicine sa fizikaterapijom. Član je Upravnog odbora Udruženja sportske medicine Crne Gore i učesnik velikog broja seminara kao predavač ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Objavio je dva rada koja su vezana za selekciju i procjenu talenata u košarci.

-Ovakav moj stav i isticanje kompletne situacije nje da kritikujem već da se nađe rješenje, odnosno da bi imali realniju sliku viđenja kompletne slike vezane za sport u Baru i mislim da sam dovoljno kompetentan da raspravljam o ovoj specifičnoj temi, kaže Rajović.

-„Sport u Baru i pored ogromnog potencijala je po mom mišljenju na veoma lošem nivou. Postoje više razloga, ali svakako najznačajniji je nestručan odnos prema pravoj strategiji razvoja primarnog cilja koji mora biti stručan rad sa djecom.

KK Sutomore

Da bi se sport u Baru razvijao i dostigao mnogo veći nivo od sadašnjeg neophodno je utvrditi i sprovesti određene mjere i aktivnosti na tom  planu kako bi pojedinci i kolektivi imali znatno bolje uslove za rad i nastupe, kaže on.

Po mišljenju trenera Marka Rajovića već dugi niz godina ne postoji prava saradnja Sekretarijata za sport i profesora fizičkog vaspitanja, pa školski sport polako umire u gradu pod Rumijim ili radi na „mišiće“.

-„Bavljenje školskim sportom omogućava da se kroz školska takmičenja različitog nivoa unaprijede motoričke sposobnosti, ostvare određeni rezultati i stvori osnova za identifikaciju talenata i prelaz ka registrovanom sportu, što definitivno kod nas predstavlja veliki problem, kazao je trener KK Sutomore Marko Rajović.

Share.

Comments are closed.