Jelena Pantović na početku svoje karijere osjetila strast Olimpijskih igara: “Osjećaj je predivan kada se nađete među najboljima od najboljih”

Mnogim vrhunskim svjetskim sportistima tokom karijere ostane žal zbog neučešća na najvećoj svjetskoj smotri, Olimpijskim igrama, dok na drugoj strani se mnogima od njih već na početku karijere ostvari ta želja. U ove druge i to s razlogom svakako spada i naša sugrađanka Jelena Pantović koja je imala tu čast da predstavlja svoju zemlju na nedavno završenim Igrama u Tokiju.

Jelena, inače članica podgoričkog “Centra” se ovim sportom ozbiljno bavi pet godina i imala je tu čast da prva ode na borilište od svih crnogorskih sportista. Taj 25. jul svakako nikada neće zaboraviti, iako nije uspjela da se plasira u finale Olimpijskih igara u disciplini vazdušni pištolj 10 metara. Inače, prve korake u ovom sportu, ali više rekreativno je načinila u barskom Mornaru, malo prije nego što je stigao poziv u „Centar“.

-„Osjećaj je zaista poseban da ne kažem predivan kada se nađete među najboljima od najboljih u ovom sportu. Moja diciplina je bila 10 metara vazdušni pištolj, a kvalifikacije za Olimpijske igre su počele još 2018. godine. Kvote su bile takve da se mjesto moglo obezbijediti samo ako ste prvi ili drugi na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu, odnosno Kupu. Zaista treme nije bilo iako sam prvi put na jednom ovakvom takmičenju, jer sam donekle imala iskustva na velikim takmičenjima. Naime, nastupala sam na nezvaničnim Evropskim olimpijskim igrama. Doduše, nije bilo rezultatskog pristiska, ali svakako da je rezultat mogao i morao biti mnogo bolji. Možda me boljeg rezultata koštao taj prvi metak, ali generalno sam zadovoljna kako je sve proteklo, tokom meča, kako ponašanjem na liniji, tok meča i sve ostalo, kaže za naš portal Jelena i ističe stravičnu konkurenciju.

-„Konkurencija je bila ako se može kazatati previše jaka, čak i za Olimpijske igre. Niko nije očekivao da će biti tako „skupo“ finale“ pošto su do sada žene pucale 40 metaka, a u Tokiju je to bilo 60 metaka, tako da se i taj dio izjednačio sa muškarcima. Čak se i otprlike nije moglo pretpostaviti koliko će biti dovoljno za finale, a sigurno, žensko finale ispostavilo se na kraju je bilo „skuplje“ od muškog.

Streljački savez Crne Gore je dobio svoje mjesto na olimpijskom turniru bez „vajld karte“ u okviru naše selekcije. Kakav je bio osjećaj kada si saznala da ćeš baš ti biti predstavnica Crne Gore u ovom sportu.

-„Nemogu da kažem da sam očekivala ali i da nijesam, prosto sam bila svjesna svojih rezultata i uspjeha do ove sezone. Ali definitivno, ogromna je bila čast predstavljati svoj grad, zemlju i klub, kao i Savez.

Prelaskom u Podgoricu prije pet godina krećem ozbiljnije da se bavim ovim sportom. Sasvim slučajno sam ušla u ovaj sport, Na nagovor drugarice sam pošla na jedan trening, čisto iz radoznalosti da vidim i mislila sam to je to. Tako je sve krenulo, odmah su me sa puške prebacili na pištolj, iako je nekih pola godine potebno da se sa puške pređe na pištolj i sve savlada. Ali, poslije zaista svega par rekreativnih treninga sam na „državnom“ kao članica Mornara uzela zlato i potom sam odlučila da se malo ozbiljnije posvetim ovom sportu i nijesam zažalila, naprotiv ! Uslijedio je poziv iz pogoričkog kluba i definitivno od tada brojim da sam ozbiljno krenula u streljačke vode.

Koliko su mjere u vezi sa Covidom, sportistima u Tokiju pričinjavale problem ili ne ?

-„Zaista je organizacija bila sjajna, tako da ni u selu a ni na kompletnoj Olimpijadi se to nije osjetilo. Razgovarajući sa iskusnim sportistima koji su na najvećoj svjetskoj smotri već drugi ili treći put, kažu i slažu se da su ovo bile možda i najbolje organizovane igre. Naravno, na pripreme za Olimpijadu, odnosno kvalifikacije do Japana, svakako da je Covid 19 uticao, i to ne samo u streljaštvu već i u mnogim drugim sportovima, jer su pauze bile ogromne. Mi npr. nijesmo imali takmičenje osim državnog šampionata i po godinu i po dana, do Tokija, tako da se na taj način svakako odrazilo.

Na pitanje koliko joj znači odlazak u Tokiju, Jelena ističe da je što se tiče ovog sporta baš mlada i da je pred njom duga i nada se uspješna karijera, tako da se od nje tek mogu očekivati pavi rezultati.

-„Mnogi vrhunski strijelci su medalje osvjali sa po 30 i više godina, tako da mi ovo predstavlja odskočnu dasku za dalji rad i napredak“.

Što se tiče Jelenine dicipline, njen najbolji rezultat koji je i državni rekord, ostvarila je na međuanrodnom takmičenju u Splitu od 568 krugova, a taj rezultat je ponovila i na crnogorskom Kupu. Takođe „drži“i i rekord finala koji je ostvarila u Budvi na Igrama malih zemalja Evrope.

-„Pretprošla sezona je za mene bila jako uspješna, jer sam nastupala na niz takmičenja. Čak 16 crnogorskih finala Kupa smo imali, plus finale i to u apsolutnoj kategoriji. Tu sam odbranila titulu od prošle sezone i osvojila Kup, a na Igrama malih zemalja Evrope je osvojeno srebro i novi državni rekord, gdje mi je zlato izmalo u poslednjem metku, ali je povreda učinila svoje. Potom sam učestovala u Minsku na Evropskim igrama, nezvaničnim Olimpijskim evropskim igre i po prvi put upoznala taj olimpijskih duh. Bilo je još raznih takmičenja i finala, ali ta sezona mi je bila i najsupješnija, a potom je došla sezona sa pandemijom.

Potom je krenula ova olimpijska sezona, gdje sam odmah na početku ostvarila rezultat od 564 kruga i uzela normu za Evropske i Svjetske kupove. Potom sam imala peh sa pištoljem između Evropskog prvenstva i Svjetskog kupa, tako da je pištolj morao biti zamijenjen, moj trener misli da je možda i pištolj bio razlog nešto slabijeg rezultata u Tokiju, odnosno da mi nije baš „legao“. Ali prosto takav je bio dan i generalno sam zadovoljna. Nije bilo sreće, zadovoljna sam kako sam izdržala taj meč u Tokiju, poslije te „greške“ na startu, koja je bila minimalna, odnosno manje od milimetra, ali sve to vas košta na velikim takmičenjima i to je sport.

Jelena je trenutno u Baru gdje se odmara i polako hvata zalet za novu sezonu gdje od septembra kreću takmičenja. Dosta toga sam vidjela na Olimpijadi tako da bih mnogo toga morala da promijenim kada je taktika i tehnika u pitanju, što npr. puno toga ne bih mogla da vidim na ostalim takmičenja da nije bilo Tokija, odnosno te sitinice koje vas na vatrenoj liniji dosta koštaju. Prvo naredno takmičenje je u Splitu koje  nadam se neće biti odloženo. Na tom takmičenju baš volim da nastupam, jer kad god sam na njemu učestvovala zavšavala sam u finalu, a na njemu smo dvije koleginica i ja uzele prvu ekipnu medalju za Crnu Goru. Potom slijedi Beograd, i još dosta takmičenja ukoliko ne bude došlo do otkazivanja, dodala je Pantović.  

Share.

Comments are closed.