IMZE: Crnu Goru predstavlja 130 sportista, među njima i dvadesetak Barana

Svečanom ceremonijom ispred zidina Starog grada u Budvi su sinoć otvorene Igre malih zemalja Evrope, najveće multi sportsko takmičenje ikada organizovano u našoj zemlji.

Zastavu Crne Gore tokom svečanog defilea sportista nosio je stonoteniser Filip Radović, dok je slavna rukometašica Bojana Popović olimpijskom bakljom upalila plamen. Zakletvu ispred svih sportista učesnika Igara položila je naša skakačica u vis Marija Vuković.

Na Igrama malih zemalja učestvuje 846 sportista iz devet država, koji će se u narednih pet dana takmičiti u 10 sportova, odnosno 122 discipline.

Među 130 crnogorskih sportista su i brojni Barani, njih 25-oro, plus atletske sudije nih 50-tak.

Boje Crne Gore braniće seniorska ženska odbojkaška reprezentacija na čelu sa selektorom Nikolom Masoničićem, a ova selekcija će biti i najbrojnija kada su Barani/ke u pitanju.

U sastavu je i deset reprezentativki iz Bara: Tijana Tvrdišić, Jelena Cvijović, Milena Burzanović, Marija Tuševljak, Marija Milović, Andrea Laković, Nikoleta Perović, Dijana Vuković, Marija Šušić i Melisa Cenović.

U stručnom štabu odbojkaške selekcije su i naši sugrađani, treneri, Predrag Đonović i Zlatko Ćaćić, dok je Tim menadžer naše selekcije Baranka Tatjana Bokan, koja zbog povrede neće moći da bude na terenu.

Pored njih našu zemlju će predstavljati i međunarodni odbojkaški sudija iz Bara, Sonja Simonovska.

Crnogorsku atletiku na Igrama malih zemalja Evrope predstavljaće 26 atletičara, saopšteno je iz Atletskog saveza, a na renoviranom stadionu SRC “Topolica” održaće se atletka takmičenja od 29. do 31.maja.

Među 26. atletičara je i šestoro članova tri atletska kluba iz Bara: Kristian Subotić koji će se nadmetati u trci na 100m i štafeti 4×100 metara, Srđan Marić u disciplinama 200 i 400m, te štafetama 4×100 i 4×400 metara, Ognjen Vojvodić u skoku u dalj (inače najmlađi takmičar Igara sa sjajnim rezultatom)i Sara Ratknić na 200m (svi članovi AK “Mornar”).

Pored članova Mornara, barska i crnogorska atletika će imati još dva predstavnika. Ljiljana Matović iz AK “Dionis” – Bar nadmetaće se u dvije discipline, skok u dalj i troskok i Amir Papazi član AK “Tempo” – Bar koji će se boriti u disciplini bacanje koplja. Pored njih kako nam je saopšteno biće i oko pedesetak atletskih sudija iz Bara,

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore takođe ima velike ambicije na Igrama malih zemalja, a potom i na predstojećem Eurobasketu.

U reprezentativnim izazovima ovog ljeta a samim tim i na Igrama malih zemalja je i naša super talentovana sugrađanka Marija Leković koju ćemo imati prilike da gledamo u dvorani “Topolica”.

Pored ženske u Baru nastupa i muška košarkaška reprezentacija Crne Gore. Prvobitno je bilo predviđeno da za Crnu Goru na Igrama nastupe i članovi Mornara Vukota Pavić, Marko Mugoša i Nemanja Vranješ. Kako se Vranješ povrijedio, u dresu Crne Gore igraće Mugoša i Pavić.

Bar će dakle biti domaćin atletskih i košarkaških takmičenja. Već danas, kreće košarkaški turnir koji će biti odigran u SD „Topolica“. Na programu su ženski i muški turnir, a završni dan turnira je zakazan za subotu 1. jun.

U ženskoj konkurenciji pored Crne Gore igraće: Malta, Island, Luksemburg, Kipar i Monako, dok će u muškoj konkurenciji nastupiti Crna Gora, Kipar, Island, Luksemburg i Malta.

Takmičenje svakog dana počinje u 11 sati, a završavaće se utakmicom u centralnom večeranjem terminu u 20,00 sati koja je rezervisana za domaćina Igara.

Ostali termini za košarkaške utakmice su 13,15h, 15,30h i 17,45h.

Prvog dana u utorak 28. maja, košarkašice Crne Gore će od 20 sati igrati protiv Kipra, dok će dan kasnije muška košarkaška reprezentacija Crne Gore u istom terminu (srijeda 29. maj u 20 sati) takođe igrati protiv Kipra. Inače, košarkaški turnir biće otvoren utakmicom ženskih reprezentacija Islanda i Malte u 11 sati.

Od 13,15 h igraće košarkaši Islanda i Luksemburga, dok će od 15,30 h da igraju košarkašice Luksemburga i Monaka. Od 17,45 h za prve bodove na IMZE će da se bore košarkaši Malte i Kipra.

Renovirani stadion SRC „Topolica“ biće domaćin atletskih takmičenja, a nadmetanja koja će trajati tri dana (srijeda 29., četvrtak 30. i petak 31. maj) počinjaće u 16, a završavati u 20 sati.

Inače multi sportsko takmičenje okuplja sportiste iz devet zemalja sa manje od milion stanovnika, a pored crnogorskih, takmičiće se sportisti iz Malte, Andore, San Marina, Monaka, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra, Islanda i Vatikana.

Igre malih zemalja održavaju se od 1985. godine, a naša zemlja učestvuje od 2011.

Igre imaju dva slogana – prvi je “How big we are” – “Koliko smo veliki”, a drugi “Be fair by nature” – “Prirodno je biti fer”.

Share.

Comments are closed.