Jedno lijepo i zdravo rivalstvo

Šezdeseti jubilarni gradski fudbalski derbi između starobarske Sloge i Partizana (bivšeg Hajduka), opravdao je očekivanja.

Iako su “crno-bijeli” ubjedljivo nadigrali “crvene”, (Starobarani su nekada nosli prugaste crveno-bijele dresove), ovogodšnji derbi je za razliku od prethodnih 12 sezona, ipak bio nešto drugačiji iz više uglova, podsjetivši na mnogo veće rivalstvo beogradskog Partizana i Crvene zvezde koje traje mnogo decenija.

A ta paralela mnogo je bliža Baranima i barskim fudbalskim navijačima, nego što bi se to na prvi pogled moglo naslutiti.

Na klupi dva kluba bila su dvojica Podgoričana, dva velika fudbalska imena koji su svako na svoj način obilježili nastupe u dresu beogradskih “vječitih”.

Na klupi Starobarana od ove sezone sjedi bivši reprezentativac Igor Burzanović nekadašnja “desetka” podgoričke Budućnosti, kasnije igrač Crvene zvezde i japanske Nagoje.

Na drugoj strani, na klupi barskog Partizana od ove sezone je Viktor Trenevski, nekadašnja desetka Budućnosti, kasnije prvotimac beogradskog Partizana i mnogih evropskih klubova.

Ova dva podatka dala su poseban šmek prvom ovosezonskom barskom trećeligaškom derbiju koji obećava da bi ovo rivalstvo u budućnosti moglo da dobije mnogo veće dimenzije.

Bez pretenzija da upoređujemo evropske fudbalske centre poput Milana, Mančestera, Madrida, Beograda… i našu sredinu, možemo se i mi podičiti gradskim derbijem!

Poslije godina tavorenja oba barska kluba su na početku ove sezone osvježena, prije svega kadrovskim rješenjima. Stigle su nove uprave što se veoma brzo odrazilo na organizaciju dva kluba.

Popularna “beton” liga oduvijek je imala vjerne navijače u gradu pod Rumijom, naročito kada je o Starobaranima riječ, ali od 2009. godine osnivanjem Hajduka, (današnji Partizan), krenula je nova fudbalska era, ali i nastavljeno jedno lijepo i zdravo rivalstvo.

Ovogodišnji derbi koji je odigran u nedjelju (namjerno ne spominjemo rezultat koji je ovom priklikom u drugom planu), u prelijepom ambijentu SRC “Topolica” okupio je veliki broj navijača dva kluba.

Naime, iako je Bar grad sporta, a tokom prethodnog vikenda organizovan je veliki broj sportskih manifestacija, barski fudbalski derbi je izazvao ogromnu pažnju ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Tribine pomočnog terena SRC “Topolica” bile su male da prime sve one koji su htjeli da vide ovogodišnji “okršaj” barskih “crveno i crno bijelih”, a za pravi ugođaj navijača pobrinula se uprava Sloge koja je za ovaj meč pripremila osvježenje u vidu sokova za sve navijače koji su došli na stadion. Inače, ova praksa važila je za sve utakmice u dosadašnjem dijelu sezone, u kojima su Starobarani bili domaćini, što je samo još jedna potvrda o tradicionalnom domaćinstvu i gostoprimstvu ovog dijela naših sugrađana.

Vasko sa Vikotorom i Igorom

Uoči 60-og derbija, učesnike je pozdravio prof. Vasilije Vasko Milošević, nekadašnji predsjednik Hajduka, čovjek bez koga se iole ozbiljnija fudbalska priča u Baru ne može zamisliti, poželjevši rivalima još uspješnije rezultate.

Share.

Comments are closed.