Barski biser – Luka Drašković

Luka Drašković je prvi šahista rođen u Baru kome je uspjelo da postane seniorski prvak Crne Gore. Profesor Momčilo Vuković je 1959. godine, kada je postao šampion, živio u Pljevljima, a prof. Maksim Lutovac je 1963, kada se okitio titulom, bio Beranac. Zanimljivo je da su njih trojica jedini šahisti iz gradova mimo Podgorice i Nikšića koji su u protekle 73 godine osvajali titulu prvaka Crne Gore u šahu.

Luka je rođen 20. septembra 1995. godine.

Šah je naučio da igra sa sedam godina, zajedno sa svojim starijim bratom Davorom, takođe talentovanim šahistom. Magična igra ih je naprečac osvojila, igrali su međusobno i nakon nekog vremena, na Davorovo insistiranje, braća su se upisala u sekciju Šahovskog kluba “Rumija” koju je vodio majstorski kandidat Jovica Vojvodić, nastavnik fizike i matematike, divan čovjek i pedagog.

Na svom prvom takmičenju, prvenstvu Bara do deset godina, Luka osvaja prvo mjesto iako tek što je napuniio osam godina. Imao je 6,5 poena iz sedam partija koliko i drugoplasirana Kristina Bačić.

To je već bila najava za veće domete u šahu.

U to vrijeme, kad god bi otišli u Gacko kod djeda i babe po majci Luka i Davor igrali bi sa svojim djedom Radom, strastvenim zaljubljenikom u šah i tako se kalili.

U kadetskim danima Luka je nastupio na osam prvenstava Crne Gore. Na svom prvom osvojio je četvrto mjesto a na ostalih sedam pet zlatnih i dvije srebrne medalje. Jednu od te dvije srebrne osvojio je igrajući sa dvanaest i po godina u konkurenciji sa dječacima koji su imali petnaest i šesnaest.

Učestvovao je na prvenstvu Srbije i Crne Gore, do dvanaest godina, gdje je osvojio četvrto mjesto bez poraza. To je bilo 2006. godine.

Godinu kasnije, na Radničkom prvenstvu Crne Gore u Sutomoru, sa jedanaest i po godina postaje majstorski kandidat.

Prvi značajniji rezultat u seniorskoj konkurenciji ostvario je 2011. osvajanjem intermajstorskog bala na open turniru u Bugarskoj. Na prvenstvu Crne Gore 2012.  postaje najmlađi crnogorski FIDE majstor.
Te iste, 2012. odine, osvaja i drugu normu za internacionalnog majstora na Premijer ligi Crne Gore, nastupajući za “Rumiju”, svoj matični klub.
Izvanrednom igrom na Otvorenom prvenstvu Beograda u Obrenovcu 2013. godine osvaja treću, poslednju normu i sa 18 godina postaje internacionalni majstor u šahu. Tutula mu je priznata godinu kasnije, na kongresu FIDE, dan poslije devetnaestog rođendana. Pred kraj godine na seniorsko prvenatvo Crne Gore u Podgorici osvaja srebrnu medalju, odigravši 11 partija bez poraza.

Za selekciju Crne Gore debituje 2015. godine i od tada je standardni reprezentativac. Do sada je sa reprezentacijom učestvovao na tri prvenstva Evrope i dvije olimpijade.

Prvu velemajstorsku normu osvaja na turniru u Beogradu 2017 godine.

Luka je sada član Šahovskog kluba “Elektroprivreda” iz Nikšića. Nastupao je za nekoliko klubova u zemlji, kao i u Srbiji i Hrvatskoj.

Od svjetskih asova savladao je, pored ostalih, nekadašnjeg prvaka svijeta Ukrajinca Ruslana Ponomarjova, bivšeg sovjetskog reprezentativca, takođe Ukrajinca Olega Romanišina, čuvenog bugarskog velemajstora Kirila Georgijeva, koji mu je među prvim čestitao titulu prvaka Crne Gore, omladinskog prvaka svijeta Rusa Mihaila Antipova…

Najzaslužniji za njegov šahovski razvoj su, kako uvijek ističe, Jovica Vojvodić, Vladimir Lukšić, Slaviša Marinković, Dušan Lekić i Branko Damljanović.

U poslednje vrijeme radio je i sa velemajstorima Ivanom Sokolovom i Ivanom Ivaniševićem.

Luka je osnovnu školu i gimnaziju završio u Baru. Na ekonomskom fakultetu u Beogradu preostalo mu je da odbrani diplomski rad.

Naravno, presudnu ulogu u stvaranju ovog šampiona, barskog bisera, odigrali su  roditelji, Veselin -Vanja i Milanka, kao i brat Davor.

Share.

Comments are closed.