U susret Paraolimpijadi, u Baru promovisana knjiga Zorana Poleksića Paraatletika u Crnoj Gori

U organizaciji Kulturnog centra Bar, sinoć je na platou Dvorca kralja Nikole promovisana knjiga Zorana Poleksića “Paraatletika u Crnoj Gori”. Ovo djelo govori o uspjesima crnogorskih paraatletičara, a objavljeno je uoči Paraolimpijskih igara u Tokiju i povodom jubileja – 55 godina od početka paraatletike i uopšte, paraolimpizma u našoj državi.

Bar je izabran za premijernu promociju knjige, jer su prvi veliki koraci u praolimpizmu napravljeni u tom gradu, iz kojeg potiče i jedan od prvih  međunarodno priznatih i najuspješnijih paraolimpijaca, Božidar Nikolić Čarli. U gradu pod Rumijom posljednje pripreme pred odlazak na Paraolimpijadu u Tokio, obavljaju već poznata uspješna takmičarka, Marijana Goranović i Miloš Spajić, koji će po prvi put učestvovati na najvećem svjetskom takmičenju.

Zoran Poleksić je istaknuti sportski radnik, istraživač i pisac iza kojeg su 27 knjiga, a tri su posvećene osobama sa invaliditetom i njihovim sportskim rezultatima.

“Atletika je najpopularniji i najmasovniji sport kod osoba sa invaliditetom, u Crnoj Gori posebno važna, s obzirom da su crnogorski paraatletičari do sada osvojili pet medalja na evropskim šsampionatima, a uskoro putuju na Paraolompijske igre u Tokio. Knjiga je fokusirana na sport i rezultate, ali u njoj je obrađen i istorijat paraatletike, jer je sa njom i počeo paraolimpizam u Crnoj Gori, prije 55 godina. Taj jubilej i jeste jedan od povoda za nastanak publikacije”, kazao je za Radio Bar i Bar info, autor Zoran Poleksić, koji je najavio da će njena naredna promocija biti održana u Resursnom centru u Podgorici.

Igor Tomić, predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i selektor, istakao je da je u paraolimpizam ušao kroz atletiku i doživio najljepše životne trenutke.

“Sve ljudsko, emotivno i profesionalno što može da doživi jedan prosvjetni, sportski i pedagoški radnik, doživio sam kroz atletiku i paraolimpizam. U Baru je atletska staza na kojoj smo pravili prve korake, a Barani su uvijek imali toplu riječ za nas. O svemu tome, između ostalog, piše Zoran Poleksić, na sebi svojstven način, sa lirskom dušom, jer je on sve to doživio, živjeći sa paraolimpizmom”, kazao je Igor Tomić.

Na promociji knjige “Paraatletika u Crnoj Gori”, govorili su i predsjednica SO Bar, Milena Božović i direktor Uprave za sport i mlade, Vasilije Lalošević, koji su, kao i Poleksić i Tomić, podsjetili da je prvi i najuspješniji crnogorski paraolimpijac Baranin, Božidar Nikolić Čarli.

“Poleksić je objasnio da se ni u ovoj, kao ni u prvim dvjema knjigama, nije rukovodio samo sportskim rezultatima, podvizima i medaljama, već je želio da ukaže na nešto što je mnogo dublje i kompleksnije, a to je borba sa samim sobom, samoprijegorni rad, pokušaj da se pruži najbolja verzija sebe i upravlja sudbinom. U tome je uspio naš dragi sugrađanin, Božidar Nikolić Čarli, prvi i najuspješniji paraolimpijac, primjer čovjeka koji se nije predao, pa u tom smislu može da bude uzor svima nama. Sigurna sam da ćete pobijediti, prvo sebe, a rezultati neće izostati”, poručila je Božović sportistima koji uskoro putuju na Paraolimpijadu u Tokio.

“Kada neko napiše 27 knjiga, onda je to za svaku pohvalu, a Zoran Poleksić je i u ovu uložio ogroman trud, kako bi ostao trag o svim važnim događajima iz crnogorskog paraolimpizma, odnosno paraatletike”, istakao je direktor Uprave za sport i mlade, Vasilije Lalošević, koji je citirao autora: “Vrijeme će prekriti sve, a ostaće samo uspomene kao dnevnik sjećanja”.

Lalošević je naveo da nas ova knjiga Zorana Poleksića vraća u neko ljepše vrijeme, kada je bila veća solidarnost, za razliku od, kako je kazao  ovog “ludog”, tranzicionog doba. On je, takođe,  pozdravio svog školskog druga, najuspješnijeg paraolimpijca, Božidara Nikolića Čarlija, koji je “svojom energijom i čeličnom voljom pokazao koliko je jak. “Ovaj skup večeras govori i o njemu”, kazao je Lalošević, koji je obećao dalju podršku Paraolimpijskom komitetu, sa kojim imaju odličnu saradnju.

Miloš Spajić iz Herceg Novog, koji se zajedno sa Marijanom Goranović u Baru priprema za učešće na Paraolimpijadi, mladi je čovjek koji se, osim sporta- bacanje kugle, bavi i politikom, a student je i dva fakulteta- Pravnog u Podgorici, dok je u Kotoru na magistarskim studijama menadžmenta. Promocija u Baru je, na neki način, kazao je autor knjige Zoran Poleksić i uvod u ispraćaj crnogorskih takmičara na Paraolimpijadu.

“Svojim primjerom želim da pokažem da su OSI ‘persone perse’ i da mogu biti ravnopravne sa svima. Radim što i drugi, živim svoj život kako mislim da treba i pokušavam da budem čovjek. Sve ovo što mi se dešava u sportu, sanjao sam cijeli život, i trenutno živim svoj san. Upravo ovo sam želio od najranijeg djetinjstva, da jednog dana nastupam za Crnu Goru, da je predstavljam na velikim takmičenjima,  idem na Paraolimpijadu i budem dio istorije Crne Gore. Ljudi treba da slijede svoje snove i rade ono što ih čini srećnim. Ako to čine sa dovoljno želje i volje, rezultat mora da dođe”, poručio je Miloš Spajić.

Direktor Uprave za sport i mlade, Vasilije Lalošević, najavio je na promociji da će, uz podršku Direkcije za javne radove, biti izgrađeno tzv. bacalište u Golubovcima, a stara sala u Beranama adaptirana u Regionalni centar za paraolimpijce.

“Takođe, u planu je izgradnja otvorenog i zatvorenog bazena u Baru i atletskog stadiona u Podgorici”, kazao je Lalošević.

Share.

Comments are closed.