U Baru održano 49. Prvenstvo Crne Gore u atletici za osobe sa invaliditetom

Miloš Spaić i Maja Rajković najbolji su atletičari 49. Pr venstva Crne Gore u atletici za osobe sa invaliditetom održanog u Baru.

Prvenstvo su, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta, organizovali Savez slijepih Crne Gore i Paraolimpijski komitet, uz tehničku podršku Atletskog kluba Mornar i Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj.

Spaić je u bacanju kugle, u spojenim kategorijama F11, F12 I F13, slavio sa rezultatom 10,73 metra. Taj rezultat po tablicama Svjetske paraolimpijske konferedacije vrijedi 714 bodova, dok je Rajković u bacanju koplja, u kategoriji F54, trijumfovala hicem od 11,94 metara, a taj rezultat vrijedi 493 boda.

U trci na 100 metara za osobe sa smetnjama vida (T12) pobijedio je Miloš Ranitović sa rezultatom 12,83 sekunde, dok je u trci na 100 metara u kolicima, kategorije T 34-54-57, najbrži Nedžad Pepić (25,58 se-kundi). Šampion Evrope iz Groseta, Radmilo Baranin bio je najbolji u bacanju kugle (kategorija F34, 54–57) hicem od 8,72metra, dok je u bacanju koplja, u istim kategorijama iz specijalizovane stolice, pobijedio Danilo Gojković sa rezultatom 19,51metar. U bacanju diska, u kategoriji osobe sa smetnjama vida (T 11, 12,13) pobijedio je Nikola Nikolić sa rezultatom 29,19 metara. U bacanju kugle, kategorija F 41(osobe niskog rasta) najbolja je bila paraolimpoijka Marijana Goranović sa rezultatom 6,25 metara. Ona je slavila i u disku hicem od 18,70 metara.

Trener Veljko Čegar kazao je da je zadovoljan ostvarenim rezultatima, navodeći da su dobri imajući u vidu da je kraj atletske sezone.

– Zadovoljan sam nastupom Maje Rajković i Danila Gojkovića u bacanju diska i Miloša Spaića u bacanju kugle. Oni su ostvarili približno svoje najbolje rezultate, što je imajući u vidu kraj sezone I smanjen intenzitet treninga zadovoljavajući pokazatelj – rekao je Čegar. Iskusni stručnjak objasnio je da crnogorske atletičare u narednoj godini očekuju dva velika takmičenja – Evropsko prvenstvo u Bidgošću i Paraolimpijske igre uTokiju.

U konkurenciji rekreativaca, kategorija F11-12, u bacanju kugle pobijedili su Marina Živković (6,26) i BoroAnđić (11,33). U skoku u dalj iz mjesta najbolji su bili Marina Živković (1,67metara) I Semir Erović (2,30), dok su u discipline nadvlačenje konopca najbolje bile ekipe Bijelog Polja, u obje konkurencije. Šampionat je okupio 50 atletičara koji su se nadmetali u kategorijama 11-13 (osobe bez i sa smetnjama vida), 31-38 (osobe sa cerebralnom paralizom),40-47 (osobe niskog rasta i osobe sa amputacijom) i 51-57 (osobe sa povredom kičme).

Šampionat je održan u okviru Evropske nedjelje sporta, čiji su osnovni ciljevi usmjereni na podsticanje građana na bavljenje fizičkim aktivnostima, bez obzira na startost, fizičku spremnost, ili bilo koju drugu karakteristiku pojedinca, kao i na edukaciju građana o zdravom načinu života. Takmičenje je svečano otvorio izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović, dok je učesnike pozdravio predsjednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić.

Share.

Comments are closed.