Ševaljević uoči današnjeg početka EP u Mađarskoj: Bilo je teško, nikada kao sada; Dočekala nas sramna organizacija !

Mađarska i Slovačka od danas do 30. januara biće domaćini 15. Evropskog prvenstva za rukometaše, na kojem će nastupiti i reprezentacija Crne Gore.

Šampionat će okupiti 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u šest grupa.

Crna Gora igraće u A grupi, u Debrecinu, sa Danskom, Slovenijom i Sjevernom Makedonijom.

U B grupi, u Budimpšešti, rivali su Portugal, Mađarska, Island i Holandija, a u C grupi, u Segedu, Hrvatska, Srbija, Francuska i Ukrajina.

U D grupi, u Bratislavi, za plasman u narednu rundu boriće se Njemačka, Austrija, Bjelorusija i Poljska, dok će u E grupi igrati Španija, Švedska, Češka i Bosna i Hercegovina.

U F grupi, u Košicama, rivali će biti Norveška, Rusija, Slovačka i LItvanija.

Plasman u narednu rundu izboriće po dvije najbolje selekcije iz svih šest grupa.

Crna Gora šesti put nastupa na šampionatima Evrope, a u prethodnih pet puta samo jednom uspjela je da izbori plasman u drugi krug.

Crnogorski rukometaši na startu šampionata, danas (četvrtak) u 20 sati i 30 minuta, značajno oslabljeni zbog koronavirusa igraće sa Danskom.

Za subotu zakazan je duel sa Sjevernom Makedonijom (18.00), dok će se u ponedjeljak sastati sa Slovenijom.

Titulu brani Španija, koja je prije dvije godine u Stokholmu, u finalnom meču, pobijedila Hrvatsku 22:20.

Bronzana je bila Norveška.

Rukometna reprezentacija Crne Gore

***

Kapiten Vasko Ševaljević, Mile Mijušković i Stevan Vujović bili su pozitivni na PCR testu u Mađarskoj, saopšteno je iz Rukometnog saveza.

Navodi se da će rukometna selekcija Crne Gore na otvaranju 15. Evropskog prvenstva, protiv Danske, biti bez četvorice igrača.

U Podgorici je, podsjećamo, ostao Miloš Božović, kao i selektor Zoran Roganović, umjesto koga će meč sa šampionom svijeta voditi direktor reprezentacije Draško Mrvaljević.

Mijušković i Ševaljević će ponovo biti testirani, jer su nakon pozitivnog rezultata i obaveznog karantina u Podgorici, dobili negativan rezultat pred put u Debrecin.

Njih dvojica bi dakle, ukoliko dobiju negativan rezultat, ipak, mogli da nastupe u premijernom meču na šampionatu.

U sastavu pored Vujovića, sigurno neće biti Miloša Božovića, koji je u Podgorici, u obaveznom karantinu, nakon što je 10. januara dobio pozitivan rezultat.

Prvi trening u Debrecinu odradilo je 15 igrača, a na dan meča priključiće im se i pivot Nebojša Simović, koji je krenuo na put, nakon što je dobio negativan rezultat na PCR testiranju u Podgorici.

Ukoliko i na PCR testiranju u Mađarskoj, bude negativan, ima pravo nastupa na prvenstvu.

Duel Crne Gore i Danske počeće u 20 sati i 30 minuta.

Braća Simić na EP

***

Simić: Najteže pripreme do sada

Muška rukometna reprezentacija Crne Gore zbog problema sa koronavisrusom tokom priprema za Evropsko prvenstvo odradila je samo jedan trening na kojem su bili svi pozvani igrači, kazao je golman Nebojša Simić.

On je istakao da su to bile najteže pripreme do sada, da je na treninzima nedostajalo pola ekipe, ili se radilo individualno.

Simić je kazao da se malo radilo na taktici.

“A i to smo radili bez igrača, koji je važan za odbranu, pa igrača koji su bitni za napad. Pritom, konstantno smo bili u strahu od testova, razmišljali smo da će neko biti pozitivan, sve nas je to koštalo i atmosfere”, rekao je Simić.

On je naglasio da u takvoj situaciji ne zna šta da očekuje i da li bi trebalo nešto da se očekujm.

“U uvom trenutku nismo adekvatan rival Danskoj i fokus bi trebalo staviti na ostale dvije utakmice sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom. Danci su nedavno dobili Norvešku deset razlike, nemaju slučajeva zaraze. Biće skoro nemoguće igrati sa njima i da im pariramo”, rekao je Simić.

***

Vasko Ševaljević

Kapiten Vasko Ševaljević kazao je da je za 12 godina igranja u reprezentaciji Crne Gore nije doživio nešto slično, navodeći da to ne bi poželio nijednom sportisti tokom karijere.

Ševaljević je rekao da obraćanjem želi da obavijesti javnost o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi crnogorska rukometna reprezentacija.

“Kako smo se pripremali, na kakve smo probleme nailazili da bi došli do Mađarske, a i ono najtragičniije – kako smo dočekani. A bilo je teško, ali kao sada – nije. Nikad. Za svojih 12 godina u reprezentaciji prošao sam dosta toga. I dobrog i lošeg, ali ovako nešto ne bih poželio nijednom sportisti tokom karijere”, rekao je Ševaljević.

On je podsjetio da su se igrači okupili prije nove godine i odradili prvi dio priprema.

“Odigrali smo dvije pripremne utakmice sa Kuvajtom, kao dio priprema za Evropsko prvenstvo. Pozvano je dosta novih igrača kako bi stručni štab vidio na koga može da računa u budućnosti, kao i za prvenstvo koje počinje sjutra. Sve je prošlo u redu, uz neke povrede koje su se sanirale kasnije”, rekao je Ševaljević.

Prema njegovim riječima, problem su krenuli nakon novog okupljanja, 2. januara.

“Stanje u državi sa koronom je takvo da je prosto bilo nemoguće da i nas zaobiđe. Izolovali smo se koliko smo mogli, ali virus je bio među nama. Do danas, odradili smo jedan jedini pravi rukometni trening u kompletnom sastavu. Praktično svakodnevna testiranja donosila su nove pozitivne slučajeve, nove izolacije. Živimo u neizvjesnosti da li ćemo uopšte biti u prilici da nastupimo na Evropskom prvenstvu za koje smo se borili, povređivali, nervirali, propatili dosta”, rekao je Ševaljević.

Prema njegovim riječima, određeni broj rukometaša izlazi iz izolacije nakon dva negativna testa, ali reprezentacija ostaje bez selektora, oba fizioterapeuta, doktora, ali i par novih igrača.

“Rano ujutru smo krenuli na put za Beograd, a odatle autobusom nastavili prema Debrecinu. Trenutno je to bio jedini način da putujemo, jer nije bilo lakšeg, već autobusom na put koji je trajao devet sati”, kazao je Ševaljević.

On je istakao da je sat pred dolazak reprezentacija informisana da jedino Crna Gora od sve četiri ekipe mora u drugi hotel, udaljen pola sata od Debrecina, gdje se nalazi dvorana i gdje se obavljaju testiranja, obavezna slikanja uz sve COVID protokole.

“Hotel potpuno nespreman za naš dolazak. Jutros, dan pred otvaranje Evropskog prvenstva, još tri pozitivna slučaja, među njima i ja. Opet pozitivan. Nakon pozitivnog testa, preležane infekcije srećom bez jačih simptoma, nakon dva negativna testa i odrađenih medicinskih pregleda ispunjavam uslove da mogu da putujem sa ekipom i nastupim. Međutim, na novom testiranju na licu mjesta opet sam pozitivan i zaključan u sobi”, kazao je Ševaljević.

On je naglasio da je kompletna dokumentacija priložena, situacija objašnjena do detalja organizatoru.

“Odgovor nemamo, niti izgleda da ćemo ga dobiti. Samo informacija da ne možemo da nastupimo protiv Danske. Ne dozvoljavaju mi da ponovim test jer mora biti greška zbog njihovih kovid pravila, jer je prerano za novo testiranje. Organizatori kažu prerano za novo testiranje, a ostatak ekipe su opet testirali i opet strijepimo da nas ne bude još. A vrlo je moguće. Umjesto novog testa, dobijam obezbjeđenje ispred vrata da slučajno ne bih napustio sobu”, rekao je Ševaljević.

On je istakao da navodi sebe kao primjer, ali da je ista stvar je i sa još igrača.

“Očigledno ovo što se desilo meni, može da se desi svakom ko nam se naknadno priključi. Organizatora apsolutno ne interesujemo. Ne trude se da nam daju odgovor, jer ga možda i nemaju! Nespremni su potpuno za ovakve ishode. Nalazimo se na Evropskom prvenstvu gdje bi sve trebalo da bude savršeno organizovano i gdje bi trebalo da razmišljamo samo o rukometu i pripremi za utakmicu. Pokušavamo da ostanemo pribrani i pozitivni”, rekao je iskusni bek.

Ševaljević je ponovio da nikada nije sebe stavljao ispred ekipe, jer je to reprezentacija i to niko ne smije da radi.

“Samo želim da pomognem momcima na terenu i pored njega, kao igrač i kapiten ovih momaka. Ali mi ne dozvoljavaju. Izrevoltiran jesam jer je sramna organizacija jednog ovakvog takmičenja i odnos prema jednom od učesnika”, rekao je Ševaljević.

Poenta njegovog izlaganja je, kako je kazao, da upozna javnost sa realnom situacijom u kojoj se nalaze i nepravdom koju trpe.

“Nije traženje alibija zbog mogućeg poraza, već želja da ljudi koji vole reprezentaciju i našu Crnu Goru, na naše momke sjutra gledaju kao na prave borce i patriote koji vole svoju državu i bore se za njene boje i koji će u ovom trenutku dati svoj maksimum protiv najboljih na svijetu”, kazao je Ševaljević.

On je naglasio da kakav god bio rezultat protiv Danske, Sjeverne Makedonije ili Slovenije da su oni za njega najbolji.

“A siguran sam da će učiniti sve koliko mogu u ovom trenutku da vas učine ponosnima što su vam sinovi, braća, muževi, momci, rođaci, prijatelji… što su pravi Crnogorci”, zaključio je Ševaljević.

Share.

Comments are closed.