Saopštenje za javnost UO ASCG: Samovolja Begovića ugrozila autonomiju ASCG

Upravni odbor ASCG razmatrao je ugovor o korišćenju sredstava za sufinansiranje programa sportskih organizacija za 2022.godinu koji je  trebao da potpiše 20.aprila 2022.godine sa Upravom za sport i mlade. Tim povodom UO ASCG tim povodom obratio se medijima saopštenjem kojew prenosimo integralno.

Upravni odbor Atletskog saveza Crne Gore, jednoglasno je konstatovao da nije postojao ni jedan zakonski osnov za potpisivanje Ugovora sa Upravom za sport i mlade Crne Gore za 2022.godinu, zbog grubog miješanja u autonomiju Saveza, pokušajem da umjesto prihvaćenog programa aktivnosti za ovu godinu i dodjelom odredjenih sredstava, oni sami raspodjeljuju ta sredstva, čime su pokušali da unesu razdor unutar Saveza i obesmisle njegov rad. Dugogodišnja je praksa da Savezi kandiduju programe, a da odobrena sredstva Savezu u skladu sa svojim pravilnicima troši i rasporedjuje. Uprava ima pravo da se miješa u raspodjelu, samo  ako se ustanove nepravilnosti i nezakonitosti u radu Saveza, što svakako nije slučaj sa našim Savezom. U prilog ovim stavovima najdirektnije ukazuju odredbe člana 117 Zakona o sportu u kojem se kaže:“

„Sportska organizacija na javni Konkurs iz stava jedan ovog člana prijavljuje program za period od godinu dana  sa procjenom iznosa sredstava koji je potreban za sprovođenje programa i detaljnim planom trošenja sredstava.“

Upravo takav program smo blagovremeno dostavili Upravi za sport i mlade nakon sprovedene procedure u nadležnim komisijama i tijelima, kao i UO ASCG koji je prihvaćen od nadležne komisije Uprave za sport i mlade. Sve ovo potvrđeno je i članom Ugovora 2. u kojem stoji:

“Korisnik sredstava dužan je da realizuje program sportske organizacije za 2022.godinu koji je aplicirao na Konkurs i po osnovu kojeg su s odlukom iz člana 1 opredijeljena sredstva. I umjesto da Savezu uplate potrebna sredstva na koja se čeka puna četri mjeseca, kako bi Savez mogao da realizuje program aktivnosti, oni su u Ugovoru shodno nekim njihovim stavovima, a protivno članu 2. istog ugovora, raspodijelili određena sredstva pojedinim sportistima i klubovima, koja ne odgovaraju kriterijumima Saveza koji su bazirani na bodovanju rezultata po osnovu tablica Svjetske atletske federacije, postignutim plasmanima na međunarodnim takmičenjima i drugim parametrima koje komisija koristi prilikom opredeljivanja sredstava. Ovakakav neprimjeran atak  raspodjele sredstava sportistima i klubovima, po osnovu lične impresije od strane Uprave za sport, unosi ozbiljan razdor među sportistima i  dezavuiše Savez u svom radu. Zbog svega toga, Savez nije mogao potpisati takav Ugovor sa Upravom za sport i mlade, pa očekuje od njega da pripremi novi Ugovor kojim bi Savezu opredijelio potrebna sredstva u skladu sa dostavljenim programom i rezultatima naših atletičara koji su izuzetno vrednovani u svim atletskim asocijacijama Evrope i Svijeta. Naravno da su takvom uspjehu značajno u ranijem periodu doprinijeli i Uprava za sport i mlade, Olimpijski komitet, naši sponzori, mediji i najviše sami sportisti. Smatramo da sa Upravom za sport i mlade treba da osmišljavamo nove strategije i zajedno sa svim sportistima i sportskim savezima radimo na dobro svih sportista koji su pokazali da i Crne Gora ima sport i sportiste ravne mnogo većim i razvijenim zemljama Evrope. Spremni smo, kako smo ranije i sami predlagali da o ovim pitanjima razgovaramo kako bi smo došli do najboljih rešenja za crnogorsku atletiku, kaže se u dopisu ASCG.

Share.

Comments are closed.