Pavićević: Veliki uspjeh za nas imajući u vidu kako je počela sezona

Iza Košarkaškog kluba Mornar Barsko zlato je turbulentna sezona, u svakom smislu, koja je, na radost i zadovoljstvo navijača u Baru, ali i ljubitelja košarke u Crnoj Gori, završena srećno.

Iako je sredinom sezone izgledalo da su u bezizlaznoj situaciji (imali su jednu pobjedu u prvih 15 kola), Barani su, uz bitne promjene u igračkom smislu sredinom sezone, na kraju uspjeli da izbore željeni opstanak u ABA ligi, i to na terenu, sa pet pobjeda u posljednjih 11 kola. Mornar je, tako, uspio da zauzme pretposljednje mjesto na tabeli, koje je garantovalo opstanak, bez obzira na kasniju odluku regionalne lige da, zbog ulaska Dubaija i proširenja lige, niko ove sezone ne ispada iz ABA lige (tome se radovala posljednjeplasirana Krka)…

“Nijesmo se nadali da ćemo da dođemo u situaciju da strepimo za opstanak. Ali, za razliku od prethodnih sezona, prošlog ljeta smo, uglavnom, promašili sa pojačanjima, sa tom ekipom koja je počela sezonu i koja, evidentno, nije bila konkurentna za ABA ligu, a pitanje je kako bi, čak, prošla i u ABA 2 ligi. Međutim, iskustvo i stabilnost koje smo imali prethodnih godina su nam pomogli da ne radimo stvari koje mnogi rade u takvoj situaciji, kada se mijenjaju treneri, kada se sve mijenja. Mi smo stoički podnijeli tu situaciju, skupili se, mijenjali igrače i sastav u hodu i početkom ove godine smo napravili ekipu koja je takmičarski bila konkurentna za ABA ligu, što je i donijelo rezultate. Čak smo u drugoj polovini lige bili šesti ili sedmi tim po rezultatima u ABA ligi, što je i neki plan da radimo sa Mornarom, jer zbog finansijske situacije nijesmo više u prilici da imamo veliki budžet koji omogućava borbu za gornji vrh tabele”, kaže za Pobjedu Đorđije Pavićević, predsjednik Mornara.

Pavićević ističe da je svima i klubu „posebno drago što opstanak nijesu izborili administrativnim putem zbog proširivanja lige nego na terenu, sportski, i što će se ABA liga i naredne sezone igrati u Baru“.

“To je veliki uspjeh za nas imajući u vidu kako je počela sezona, što se sve dešavalo tokom godine”, dodaje Pavićević.

Zahvalnost igračima

Predsjednik Mornara je zahvalio igračima koji su „iznijeli teret do kraja i uspjeli da izbore opstanak u posljednjem trenutku“.

“Mnogo je značio povratak Uroša Lukovića, koji je dao dobar doprinos opstanku. Veders je bio nosilac igre, Dan-Martin je maksimalno iskoristio svoje fizičke karakteristike. Luis je u posljednje vrijeme igrao odlično, Voler je u posljednjih četiri-pet kola uspio da nas izvuče iz mrtvih, posebno protiv Igokee. Zahvalan sam mu na tome, on je starosjedilac u Mornaru, na njega gledamo kao na domaćeg igrača. Svako od igrača u ekipi je imao neku svoju rolu da bismo dobile te utakmice. Međutim, bilo je i igrača koji u tom trenutku nijesu zaslužili da nose dres Mornara, da im ne pominjem imena, sami će se prepoznati. U tim situacijama se neko pokaže kao profesionalac, što je jedino što tražim od igrača, dok se neko pokaže u drugačijem svjetlu.

Skupština kluba 19. juna

Kada su u pitanju planovi i ambicije za sljedeću sezonu, „alfa i omega“ barskog kluba kaže da će se „nešto više znati poslije Skupštine kluba koja je zakazana za 19. jun.

“Tada ćemo da znamo kako stojimo, sa kojim budžetom raspolažemo, nakon čega ćemo ući u priču oko formiranja ekipe. U ovom trenutku tražimo generalnog sponzora, čije ime može da se doda imenu Mornara, kako bismo, uz donacije iz opštine i sredstva koja ću ja privatno da obezbijedim, kao i pomoć nekih privrednika, vidjeli kakvu ekipu možemo da napravimo za sljedeću sezonu.

Osim borbe na terenu, naredna sezona će biti iskorištena i za finansijsku sanaciju kluba i vraćanje dugova.

“Prethodnih godina smo imali neke igračke ‘havarije’, u smislu povreda bitnih igrača tokom sezone, da ih sve ne nabrajam, koji su bili nosioci igre, ali i finansijski najplaćeniji. U trenucima kada su se povrijedili, nijesmo mogli da računamo na njih, morali smo da dovodimo nove igrače da zamijene povrijeđene, istog kvaliteta i iste finansijske vrijednosti, što je, automatski, udvostručavalo budžet. To nijesmo mogli da ispratimo kao ranijih godina, troškovi su bili veliki i onda smo došli u situaciju da ostanemo dužni nekim od povrijeđenih igrača. Ali, to je samo trenutno stanje, jer jer politika kluba takva da nikome ne želimo da ostanemo dužni. Dok sam ja predsjednik i budem imao takve ljude oko sebe koji podržavaju klub, radićemo na tome da izmirimo obaveze prema svim igračima”.

Tranzicione sezone

Pavićević je proteklu i narednu sezonu nazvao „tranzicionim“.

“Sa manjim budžetom ćemo da pokušamo da napravimo konkurentnu ekipu koja može da izbori opstanak, a da ostala sredstva iskoristimo i izmirimo obaveze prema svim igračima kojima smo dužni. Sve to da bismo u junu 2025. godine došli na pozitivnu nulu, jer u košarci se nikako ne može biti u plusu, i da u sezoni 2025/26. sa raspoloživim sredstvima planiramo konkurentnu ekipu za prva četiri mjesta ili prvih osam koja idu u plej-of, ili, eventualno, da se borimo za opstanak. Jer, u sportu se nikad ne zna”.

Prvi čovjek Mornara ističe da ni veliki budžeti ne garantuju uspjeh.

“Mi smo jedne sezone u sastavu imali Mozlija, Gordića, Mihailovića i druge, gdje je naš budžet za ekipu bio treći ili četvrti u ABA ligi, pa smo bili došli u situaciju da se borimo za opstanak i jedva smo se spasili. Dobar budžet, dakle, ne garantuje uspjeh. Primjera radi, Real Madrid, možda, ima najveći budžet, pa mu to ne garantuje titulu, koju je osvojio Panatinaikos. To je sport. Moramo da budemo zainteresovani da se u Baru igra i da opstane košarka, iako su, svjesni smo, izuzetno teška finansijska vremena ne samo za Mornar već za sve sportske klubove u Crnoj Gori. Nadam se da će se to malo promijeniti, da će se i javna preduzeća u Baru okrenuti lokalnim sportskim aktivnostima. Međutim, na to apelujem godinama, ali od toga ima veoma malo koristi”.

Faktor Dubai

Iduće sezone će novi član ABA lige biti i Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Sticajem okolnosti, bio sam odsutan u početku priče oko Dubaija, ali sam se naknadno malo više upoznao sa kompletnom situacijom. Dali smo priliku Dubaiju da bude u ABA ligi iz marketinškog razloga, koji je osnov za budućnost ABA lige. Dubai finansijski donosi korist ABA lige, a ABA liga marketinški veoma dobro stoji, po procjenama je među pet liga u Evropi, a imamo interesantnu i ABA2 ligu, svi žele da je igraju. Bilo da je to 200, 300 ili 400 hiljada, svaki klub u ABA ligi bi narednih narednih godina trebao da da ima prihod od Dubaija, prije početka sezone da dobije određeni iznos, a i liga da bude u plusu. Ako se dođe do tog nivoa, a blizu je, onda pozdravljam potez sa Dubaijem. To je početak, prva stepenica, a kako će biti na sportskom planu, to ćemo da vidimo”.

Pavićević ističe da da će Dubai da ima solidan budžet (četiri miliona eura, prim.a.), i da će da bude konkurentan.

“Postoji bojazan da u klub uđu svi ti milijarderi, jer oni mogu, na taj način, itekako da povećaju budžet ostalim vodećim klubovima, koji se bore za prvo mjesto. Da ti budžeti budu dvostruko veći u odnosu na postojeće, iako znamo da su budžeti Partizana i Zvezde i sada veliki, dok zaostaju, ali i oni imaju ozbiljne budžete, Budućnost i Cedevita Olimpija, u trci za najviši plasman.

Pavićević je govorio i o sudbibi ABA lige.

– Dosta oko ABA lige će da zavisi od licence za Evroligu. Jer, prije je prvak ABA lige imao garantovano mjesto u Evroligi, tri-četiri mjesta u Evrokupu, u kojem su posljednje tri-četiri godine samostalno nastupili Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija, jer su to samostalno završili sa Evroligom, što je moglo da se napravi. To znači da plasman u ABA ligi nije značio prohodnost prema Evrokupu, a sada je to slučaj sa Evroligom. Pitanje je šta će da bude sa Zvezdom i Partizanom, a sjutra u toj situaciji mogu da budu Budućnost i Cedevita Olimpija”, zaključio je Đorđije Pavićević.

Desilo mi se nešto čemu sam se najmanje nadao, ali i to je dio života i jedna škola

Predsjednik Mornara tokom protekle sezone nije mogao sve vrijeme da fizički bude uz ekipu, jer je dva i po mjeseca proveo u pritvoru, pošto je bio osumnjičen za šverc cigareta. Iz pritvora je izašao 11. marta.

“U životu nikad ne znate šta može da vam se dogodi. Meni se desilo nešto čemu sam se najmanje nadao, ali i to je dio života, jedna škola” kaže Đorđije Pavićević.

I dok je bio u pritvoru, Pavićević je, kako kaže, mislima potpuno bio uz Mornar, na čijem je čelu godinama.

“To mogu da vam potvrde moji advokati, koji su mi dolazili u posjetu. Po njihovom svjedočenju sam bio prvi čovjek koji ih nije pitao kad će da izađe iz pritvora, već su sve poruke preko njih bile u vezi sa Mornarom, samo sa željom da izbori opstanak u ABA ligi. Devedeset posto mog vremena u pritvoru je bilo posvećeno aktivnostima da se klub spasi ispadanja iz ABA lige, a da poslije rješavam svoje probleme, koji nijesu mali. Nadam se da je sve to prošlost, dobra škola koju nikome ne bih preporučio. Mi sportisti na to gledamo na drugi način. Život je takav kakav je, ali mi sportisti ne pripadamo tom ambijentu”.

Pavićević je iskoristio priliku da zahvali Specijalnom policijskom timu, tužiocu i zaposlenima u UIKS-u.

“Kod svih njih se vidjela velika profesionalnost, korektnost, pa i ljudski odnos. Mogu samo da budem zahvalan na takvom odnosu”.

Pavićević je zahvalio i svima koji su se raspitivali o njemu preko porodice i njegovog brata Mihaila.

“To je baš veliki broj ljudi, teško da mogu da ih pobrojim. Svima im hvala od srca”.

Grad je spasao situaciju i pomogao da se ostvari cilj

Đorđije Pavićević je posebnu zahvalnost uputio gradu Baru i predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću.

“Posebno u teškim trenucima, kada ja nijesam bio u klubu, grad je pružio veliku podršku Mornaru, spasao je situaciju i pomogao da se ostvari cilj. To su pravi ljudi, koji vole i cijene košarku i kojima je, uostalom, i interes da se u Baru igra košarka, da se igra ABA liga. Koristim priliku da im još jednom zahvalim. Time su pokazali da grad Bar treba da ima košarku, bez obzira na to da li će tu biti Đoko i Pajo (trener Mihailo Pavićević, prim. aut.) ili neće. Jer, to je nešto što treba da ostane budućim generacijama u Baru, a mislim, takođe, da je to vrijedno i važno i za Crnu Goru”, rekao je Pavićević i istakao da sredstva od privrednika nijesu bila dovoljna.

“Pravo da vam kažem, nema neke koristi, jer ta sredstva nijesu dovoljna ni za osnovne ili srednje škole, a ne za profesionalnu ekipu kao što je Mornar. Međutim, to je nešto što ne možemo da ispravimo i dokažemo” dodao je Pavićević.

Share.

Comments are closed.