Otvorene Igre malih zemalja, u Baru atletska i košarkaška takmičenja

Igre malih zemalja Evrope, 18. po redu, svečano su otvorene večeras u Budvi. Narednih pet dana oko 900 sportista iz devet država boriće se u pet crnogorskih gradova. U Baru nas očekuju košarkaška i atletska takmičenja.

Olimpijski plamen je upalila proslavljena crnogorska rukometašica Bojana Popović, dok je zastavu Crne Gore tokom svečanog defilea sportista nosio stonoteniser Filip Radović. Zakletvu ispred svih sportista, položila je Marija Vuković, crnogorska skakačica u vis.

Gledaocima je, uz specijalnu scenografiju i efekte, emotivnu muzičku podlogu i stihove iz Njegoševe “Luče Mikrokozme”, prikazana istorija Budve, štampanje Oktoiha, topljenje olovnih slova u metke za odbranu Crne Gore od Otomanske imperije.

Gosti su se upoznali i sa slavnim događajima i ličnostima iz crnogorske istorije – Markom Miljanovim, Mojkovačkom bitkom, princezom Jelenom, osmjehom Ljuba Čupića, solidarnošću nakon razornog zemljotresa 1979. godine, kao i 21. majskom noći 2006. godine kad je obnovljena nezavisnost.

Igre je otvorenim proglasio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijer Marković je poručio da Crna Gora, kao najmlađi član te sportske porodice, prvi put domaćin Igara malih zemalja.

“Za nas je posebna čast što smo dobili priliku da ugostimo sportiste iz osam zemalja i posebna obaveza da ove Igre organizujemo na najbolji način”, rekao je Marković i dodao da ovo takmičenje šalje poruku da u sportu nema malih i velikih i da svako može da pobijedi.

“Mi u Crnoj Gori vjerujemo da je različitost najveće bogatstvo i na tom temelju je Crna Gora opstala kroz vjekove”, naglasio je Marković. 

Predsjednik COK-a Dušan Simonović poželio je srdačnu dobrodošlicu na Igre malih zemalja koje se održavaju u Crnoj Gori.

“Sport je prije svega i više od svega igra. Igra nas spaja i ujedinjuje. Mi ćemo u toku ovih Igara, biti svijet u malom, svijet u kojem se igra. Nije važno da li dolazimo iz malih ili velikih zemalja, bitno je da imamo veliko srce u koje staje strast prema sportu”, ocijenio je Simonović.

Predsjednik evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančić je poručio da je Crna Gora dokazala da mali narod može imati veliko srce.

Otvaranju najznačajnije sportske manifestacije, koja se ikad održala u Crnoj Gori, prisustvovao je predsjednik države Milo Đukanović, princ Albert od Monaka, regenti San Marina Nikola Selva i Mikele Murator, princeze od Luksemburga i Lihtenštajna, te ministri sporta sedam država učesnica.

Igre malih zemalja Evrope su olimpijsko takmičenje u više sportova u kojem učestvuju sportisti malih država evropskog kontinenta.

Održavaju se od 1985. svake dvije godine i trenutno okupljaju devet zemalja – Andoru, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, San Marino, Maltu, Monako, Kipar i Crnu Goru.

Share.

Comments are closed.