Nevena Vukčević, rođena da bude MVP

Prošle godine proglašena je za najbolju odbojkašicu u Crnoj Gori. Tri puta zaredom izabrana je za najbolju igračicu finala Kupa, računajući i MVP trofej koji je zaslužila u utorak, kada je u finalu protiv Luke Bar imala 32 poena. I sve to sa tek navršenih 18 godina! Biser Galeba Nevena Vukčević ne samo da je vanserijski talenat, ona je sadašnjost i budućnost crnogorske odbojke.

“Trudom, radom i željom stigla sam do treće titule MVP-a Kupa. Osećaj je divan i ponosna sam. Ali, kako u Ligi, tako i u Kupu, ne bih bila dobra bez mojih saigračica”, skromno ističe velika nada crnogorskog sporta uopšte.

Predvođen mladom korektorkom, Galeb je u sjajnom trenutku, osvojen je Kup, a počeo je i rasplet borbe za titulu. Dupla kruna bila bi kruna i za Nevenu.

“S obzirom na situaciju, treninzi su na zavidnom nivou, a atmosfera  posle četvrtog uzastopnog trofeja u Kupu je odlična. Još nas drži adrenalin od utakmice, što će nam pomoći u daljem takmičenju u ligi. Nadam se da možemo do duple krune.”

Poslije višgodišnje reprezentativne karijere u mlađim selekcijama, Nevena je još prije dvije godine pokucala na vrata seniorske reprezentacije. Nema sumnje da će joj se ta vrata najboljeg nacionalnog tima uskoro širom otvoriti.

“Sa 13 godina prvi put sam bila u sastavu pionirske reprezentacije. Prošla sam sve mlađe selekcije, a sa kadetskom 2018. godine osvojile smo zlato na Balkanijadi u Đakovici. Bila sam pozvana na pripreme seniorske reprezentacije za Igre malih zemalja. Nadam se da ću biti pozvana na pripreme i za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, sada u aprilu. Potrudiću se da se pokažem u najboljem svjetlu i prođem na najuži spisak.”

Nevena je 11. marta postala punoljetna. Završna je godina Ekonomske škole u Baru, nakon koje želi da se edukacijom još više veže za sport.

“Poslije srednje škole voljela bih da upišem Fakultet za fizičku kulturu, jer želim da postanem  kondicioni trener i da se tim bavim nakon odbojkaške karijere.”

Iako i dalje veoma mlada, odbojkom se bavi već deceniju.

“Počela sam sa osam godina, zahvaljujući pokojnom treneru Raju Šćepanoviću, koji mi je predavao fizičko vaspitanje u osnovnoj školi. Odlučila sam se za odbojku prisustvujući jednom njegovom treningu, koji mi se svidio, jer je sve bilo kao igra. Poslije tog treninga, znala sam da ću se baviti tim sportom.”

Za svoj razvoj, sjajne igre i uspjehe koji se nižu kao na traci, Nevena ističe da veliku zahvalnost duguje trenerima sa kojima je radila i sa kojima sada radi.

“Treneri Rajo i Rajko Tijanić su počeli od mene da prave pravog sportistu. Kada sam sumnjala u sebe, veliku podršku imala sam od trenera Zlatka Ćaćića i Nikole Masoničića, koji su iz mene uvijek znali da izvuku maksimum. Takođe, rad sa kondicionim trenerom Vladanom Mihailovićem mi pomaže da budem jača i spremnija kako za ovu ligu, tako i za svaku sljedeću gdje budem išla.”

A kada je odlazak u pitanju, čini se da je rastanak sa rodnim gradom sve bliži.

“Bar volim i vezana sam za njega, jer sam tu rođena, ali bih volela da živim u Beogradu. Planiram da nastavim da se bavim odbojkom i za početak bih volela da pođem u Srbiju, a odatle u neki veći klub u inostranstvu. Kao i svaki sportista, želim i nastojaću da ostvarim svoje snove.”

Ostvarivanje snova podrazumijeva da krene putem svojih idola, u životu i u sportu.

“Moj najveći idol u životu je moja majka, a u sportu Tijana Bošković. Gledajući njene utakmice učim nešto novo i trudim se da to primijenim na parketu. Mislim da sam na dobrom putu. Voljela bih da u budućnosti i ja nekome budem uzor.”

Obaveze joj ne dozvoljavaju previše slobodnog vremena, ali ipak stigne da uradi ono što najviše voli.

“Svaki slobodan trenutak iskoristim sa porodicom i prijateljima, a nekad volim sama da pogledam dobar film, seriju i dobru utakmicu.”

Nikola Masoničić: Izuzetno je radna, profesionalna i posvećena, spremna je za veći nivo

Osim što je Nevenin trener u Galebu, Nikola Masoničić je i selektor ženske odbojkaške reprezentacije Crne Gore. Njegova ocjena svoje mlade zvijezde zbog toga ima dvostruku težinu.

“Nevena je u samo nekoliko godina od mlade i perspektivne igračice došla do toga da bude tri puta zaredom najbolja igračica Kupa kao i najbolja igračica Crne Gore za prošlu godinu. Iako jako mlada, ona je izuzetno posvećena i profesionalna i sve ovo što joj se dešava je plod njenog velikog rada. Nevena je prve  odbojkaške korake napravila kod Zlatka Ćaćića, a kad je prešla u prvi tim trudio sam se da je nadogradim i olakšam joj prilogođavanje na seniorsku odbojku. Uz nesporan talenat koji ima, Nevenin najveći plus su radne navike, a kad bi imala malo više vjere u sebe bila bi još bolja. Iskreno se nadam da će već od sljedeće sezone našu ligu zamijeniti sa nekom jačom i na taj način podići svoju igru na još viši nivo”, kazao je Masoničić, najbolji trener u crnogorskoj ženskoj odbojci u prošloj godini.

Share.

Comments are closed.