Luka Drašković postao velemajstor, prvi u istoriji Bara!

Mladi Luka Drašković, koji je kao prvi rođeni Baranin, prošle godine, postao prvak Crne Gore u šahu, danas je osvojio titulu velemajstora na turniru na Cetinju. Standardni crnogorski reprezentativac, internacionalni majstor, Luka Drašković, osvojio je treći bal, prešao granicu od 2500 rejting poena, pa je na taj način postao velemajstor, prvi nakon 17 godina, odnosno prvi u nezavisnoj Crnoj Gori.

Drašković je treću normu osvojio na velemajstorskom turniru koji je igran na Cetinju, gdje je u devet kola, ostvario četiri pobjede i pet remija i sa šest i po poena bio najbolji na turniru. Trećim balom ispunio je sve potrebne uslove za velemajstorsku titulu. Njemu je trebao remi u poslednjem kolu, u partiji sa internacionalnim majstorom Dudinom iz Rusije, a nakon četiri sata velike borbe, remi je promovisao Luku u velemajstora, prvog u istoriji Bara.

Luka Drašković godinama važi sa predvodnika talentovane generacije mladih šahista. Titulu FIDE majstora osvojio je 2012, dok je internacionalni majstor postao 2014. godine. Mladi Baranin je prošle godine bio prvi predstavnik naše zemlje na Svjetskom kupu. Prvu normu za velemajstora osvojio je u Beogradu 2017. godine, dok je drugu osvojio u januaru ove godine u turskom Ajvaliku.

Turnir na Cetinju igran je u sklopu Festivala šaha, u okviru kojeg se igra i Evropski školski kup, koji je počeo juče, a na kome nastupa 120 mladih šahista. Festival će biti zaokružen još jednim velemajstorskim turnirom koji počinje preksjutra.

Redakcija Bar Infa od srca čestita Luki Draškoviću, ponosu Bara!

Share.

Comments are closed.