”Lavovi” u Sloveniji na završnim pripremama za Evropsko prvenstvo

Konferencija za novinare uoči puta muške seniorske reprezentacije za Sloveniju, gdje će odigrati kontrolne mečeve protiv domaćina i Makedonije, u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo, organizovana je u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici.

O očekivanjima od predstojećeg šampionata govorili su predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda, selektor Zoran Roganović, kapiten Vasko Ševaljević i golman Nebojša Simić.

”Lavovi” će danas odmjeriti snage protiv Slovenije, dok je za nedjelju zakazan duel protiv Makedonije.

Prvi meč na Evropskom prvenstvu, Crna Gora će odigrati 9. januara protiv Hrvatske, a rivali u austrijskom Gracu su još Srbija i Bjelorusija. Plasman  u glavnu rundu izboriće dvije prvoplasirane selekcije.

“Lavovi” su samo posljednja dva treninga odradili u kompletnom sastavu jer su se igrači koji nastupaju u njemačkim klubovima Nebojša Simić, Vladan Lipovina i Stefan Čavor ekipi priključili 2. januara. Tokom priprema povrijedio se važan adut u odbrani Nebojša Simović, ali optimizam nije napustio reprezentaciju koja čeka prvu pobjedu na evropskim prvenstvima, nakon 14 poraza i remija u prethodna četiri nastupa na smotrama najboljih selekcija Evrope.

“Pred nama je veliki izazov, težak turnir na Evropskom prvenstvu, na kojem ćemo, siguran sam, biti konkurentini sa svim protivnicima u prvoj fazi, a svi se nadamo i u glavnoj rundi. Ali, o tom – potom. Zahvalan sam Savezu na odličnim uslovima koje smo imali od 17. decembra kada se okupila prva grupa igrača, sve do danas. U Sloveniji ćemo odigrati dvije jako dobre pripremne utakmice i imati priliku da posložimo igru u oba pravca, vjerujem da će nam ti mečevi pomoći da vidimo na čemu smo”, rekao je selektor Zoran Roganović.

“Ni u Sloveniji, ni na Evropskom prvenstvu, nećemo igrati u ambijentu kakav smo imali u Crnoj Gori, pogotovo kakav je bio protiv Danske i Ukrajine. Bićemo možda sami protiv svih. Do sada u toj atmosferi nijesmo uspijevali da se u Crnu Goru vratimo sa uspjesima, ali pred ovom generacijom je svijetla budućnost, puno pričamo i kad nijesmo na okupljanjima, a ovo je prvi veći zajednički korak. Uz volju koju smo pokazivali tokom kvalifikacija, siguran sam da ćemo napraviti uspjeh.”

Roganović je umjesto povrijeđenog pivota Simovića među 16 putnika na Evropsko prvenstvo uvrstio Vuka Lazovića, kojem je ovo prva akcija sa reprezentacijom nakon što je nekadašnji desni bek izabran za selektora.

“Simović je igrač koji je rastao iz meča u meč, uz njega i ekipa, mnogo nam je to značilo i dovelo nas do ovakvog rezultata. Vuk Lazović je ranije bio u reprezentaciji, dugo pratim njegove igre u Južnoj Koreji. Tokom dva treninga smo pokušali da ga uklopimo u naš sistem i siguran sam da će on napraviti isti, ako ne i bolji posao od Simovića. Iskusan je igrač, rado je prihvatio tu ulogu koja je vrlo bitna u našoj ekipi i uopšte ne sumnjam u njega”, naglasio je Roganović.

Kapiten Vasko Ševaljević istakao je da je kratak period za pripreme problem koji prati sve selekcije sa Evropskog prvenstva.

“Turnir u Sloveniji će nam značiti puno. Mislim da smo dobro radili, imali smo sve uslove, što znači da je Savez odradio svoj posao, sada je na nama da se pokažemo u što boljem svjetlu i odigramo najbolje što možemo, nadam se bolje nego na prethodnim evropskim prvenstvima. Mnogo je puta rečeno i toga smo svjesni, da je jedno igrati kvalifikacije gdje imamo dva meča u sedam dana, a sasvim drugo turnirski sistem takmičenja kakav je na EP. Mnogo su veći napori i bitno je da svako od nas da doprinos. Mislim da smo konačno dovoljno sazreli i vjerujem da ćemo ovog puta pokazati više nego do sada, odnosno ostvariti tu dugo čekanu pobjedu, možda ne samo jednu. Ipak, nijesmo u situaciji da obećavamo, osim da ćemo se boriti do zadnjeg atoma snage da ostvarimo što bolji rezultat”, kazao je Ševaljević.

Share.

Comments are closed.