Janković: Srce grada nastaviće snažno da kuca za sve talentovane sportiste

Gosti Vjere Knežević Vučićević u emisiji “Sunčanom stranom ulice” Radio Bara, bili su novoimenovani direktor Sportsko-rekreativnog centra, Božidar Janković i njegovi prvi saradnici – Nikola Simović i Mario Vučetić.

RB/BI: Gospodine Jankoviću, prepoznati ste kao dugogodišnji službenik, ali i rukovodilac u nekoliko javnih preduzeća i privrednih društava. Zbog čega ste se opredijelili da stupite na funkciju direktora najvažnije institucije sporta u Baru?

Janković: S obzirom da je naš Bar prepoznat kao grad sporta i grad šampiona (pri čemu znamo da su sportisti prepoznati kao najbolji promoteri jedne sredine) biti servis upravo njima i truditi se da im stvorite što bolje uslove za rad, predstavlja veliku čast i zadovoljstvo. To su razlozi zbog kojih sam se opredijelio da pomognem radu i razvoju najvažnije institucije sporta pod Rumijom.

Božidar Janović

RB/BI: Šta Barani, ali i brojni sportisti koji dolaze u naš grad, mogu očekivati od novog direktora Sportsko-rekreativnog centra?

Janković: Timski sam igrač, pa Barani, ali i svi ostali korisnici naših usluga i sadržaja u narednom periodu, zajedno sa zaposlenim u ovom Privrednom društvu, mogu očekivati na svesrdnu pomoć u njegovom radu i razvoju. Nastojaću da sportistima obezbijedimo dobre uslove za kvalitetno učešće na međunarodnim takmičenjima, unaprjeđenju sporta djece, kao i promociju sporta za osobe sa invaliditetom (što ćemo ostvariti saradnjom sa Paraolimpijskim komitetom).

RB/BI: Prethodni menadžent je dobrom kampanjom ali i, što je mnogo važnije, odličnim rezultatima doveo do toga da je slogan „Srce grada“ postao popularan u toj mjeri da je regionalno poznat. Kako ćete to „srce“ njegovati dok je u Vašim rukama?

Janković: Tako je. Odlični rezultati i timski rad doveli su do toga da je SRC regionalno prepoznat pod sloganom „Srce grada – Srce igre“. Nastojaću da ga, zajedno sa saradnicima, njegujem, zalagaću se za realizaciju održivih projekata, a sve sa ciljem da unaprijedimo uslove za rad sportista i sportskih radnika, koji su ponos našeg grada.

RB/BI: Već godinama se priča o neophodnosti izgradnje olimpijskog bazena u Baru. Kakav je Vaš stav po tom pitanju i ima li konkretnih pomaka ka izgradnji zahtjevnog, skupog objekta?

Janković: Bar ima tradiciju vaterpola kroz klub „Mornar“. Naš grad ima prirodne predispozicije za razvoj ovog sporta. S druge strane, izgradnja olimpijskog bazena je izazovan i veoma zahtjevan poduhvat za koji je potrebna snažna sinergija Uprave javnih radova i Opštine Bar uz, naravno, u granicama nadležnosti i SRC-a. Kako je riječ o kapitalnom projektu, glavnu odgovornost mora imati Uprava javnih radova, koju će, čvrsto sam uvjeren, Opština i SRC podržati i uraditi sve što je u njihovoj moći. Podvlačim da je ovaj projekat od izuzetne važnosti ne samo sa SRC, već za grad i čitavu državu.

RB/BI: Kako ocjenjujete saradnju sa sportskim klubovima u Baru?

Janković: Želim da pohvalim sportske klubove. Spreman sam da saslušam ideje, kritike… Nastaviću saradnju sa svim klubovima registrovanim u sportskim savezima, a koji imaju potpisane sponzorske ugovore sa našim Društvom, sa visokim subvencijama. Time im omogućavamo da treninge i zvanične utakmice imaju u objektima SRC.

RB/BI: Gospodine Simoviću, stavljanje u funkciju fudbalskog terena i rekonstrukcija stadiona su se pokazali kao izvanredna ideja koja je opravdala očekivanja. Ima li prostora za još sličnih sadržaja u skorije vrijeme? Podsjetiću da je glavni stadion na Madžarici, zahvaljujući saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore (FSCG) od prije nešto više od dvije godine zasijao pod modernim reflektorima, pa su utakmice koje se igraju u noćnim terminima postale atrakcija za ljubitelje fudbala. Namjeravate li da uvedete još inovacija koje bi atraktivnošću tome mogle da pariraju?

Simović: U saradnji sa FSCG i Opštinom Bar, na čelu sa predsjednikom, Dušanom Raičevićem, otpočeli smo radove na terenima na Madžarici. Te aktivnosti nas stimulišu da radimo još više, jer nije potrebno samo postaviti busen, napraviti teren… To je posao koji ima svoj kontinuitet, zahtijeva svakodnevno zalaganje zaposlenih, uz maksimalnu brigu što se tiče stadiona. Imao sam sastanke i sa ljudima koji odžavaju terene FSCG. Naš teren je na specifičnom mjestu – pored mora koje slanu vodu nabacuje po terenu, jaki su i udari vjetra, pa 12 mjeseci moramo održavati stadion da bi on izgledao kako treba. On mora da bude „ljepotica“ grada, nalazi se na samom ulazu u grad. Nastojimo da fudbaleri „Mornara“ koji su već stabilni prvoligaši, lijepo osjećaju i imaju dobre uslove. Svi moramo da funkcionišemo kao porodica – od fudbalera do atletičara, držeći se, pritom, hijerarhije… Što se tiče planova, podsjećam da je pomoćni teren renoviran, kao podloga je stavljena sintetička trava, otpočeli smo proces skidanja dotrajalih kontejnera – prostorija za službena lica. O narednim koracima, koji podrazumijevaju postavljanje novih svlačionica, dogovorićemo se sa predsjednikom Opštine i FSCG. Dodatno, kako ne bismo opteretili nove svlačionice, u planu je stavljanje u funkciju tri nove prostorije kao podršu malim fudbalskim terenima. Planiramo i postavljanje reflektora, kako bi stvorili uslove da se i u noćnim satima igra mali fudbal. Osim toga, uskoro ćemo postaviti još jedan teren sa sintetičkom travom, čime će se stvoriti uslovi da ugostimo što veći broj ekipa. Veliki problem nam predstavlja higijena, na terenu nalazimo otpad i razne stvari, pa ćemo postaviti video-nadzor.

RB/BI: Uvijek kada se govori o postignućima i razvoju sportskih aktivnosti u Baru, ne propuštamo da pomenemo modernu tartan stazu, podobnu za najzahtjevnija atletska takmičenja. Postoje li još neki planovi u vezi sa dodatnim uslovima za razvoj „kraljice sportova“?

Simović: Iako atletika nije moja „materija“, nastojim da se uklopim. Možda smo je malo zapostavili. Podsjećam da u Bar dolaze evropski i svjetski prvaci. Jednoglasni su u ocjeni da ne znamo šta imamo. Atletska staza pored mora je blago. Da bi iskoristili sve potencijale, moramo djelovati složno i koordinisano, organizovati sastanke, razgovarati, pronaći zajednički jezik, kako bi svima bilo dobro. Na sastanku direktora sa predstavnicima atletskih klubova dogovoreno je da se u sklopu SRC-a napravi mini-teretana, čime će se stvoriti uslovi da nam se renomirani, vrhunski sportisti vraćaju. Bar zaslužuje da ima savremene uslove za razvoj sporta.

RB/BI: Da li i na koji način, gospodine Jankoviću, planirate veću valorizaciju teniskih terena? Svjedočimo da bijeli sport postaje sve popularniji…

Janković: Tenis je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Pozicija naših teniskih terena je veoma atraktivna, što predstavlja dodatnu vrijednost u njegovoj popularizaciji. Trenutno imamo tri teniska terena (dvije šljake i jedan betonski) koji su izdati putem Javnog poziva, jer SRC u tom momentu nije imao sredstava za njihovu valorizaciju. Kao što je Nikola (Simović) kazao, već sam započeo razgovore sa našim sportskim radnicima i sportistima. Ugostili smo tako fudbalske, atletske, karate i ragbi trenere i sportiste.., a namjeravam da razgovaram i sa ljudima iz svijeta tenisa. Planiran je susret sa predstavnicima Teniskog saveza Crne Gore, tokom kojeg ćemo razmotriti mogućnost za realizaciju nekog prestižnijeg turnira u našem gradu. Na taj način bismo pokazali otvorenost i namjeru da, u granicama mogućnosti i nadležnosti, pomognemo organizaciju sportske manifestacije koja bi dodatno promovisala naš grad i tenis u Baru. Cijenim da tenis može biti dodatna sportsko-turistička ponuda grada, a imajući u vidu brojne talente iz Bara, smatram da im treba omogućiti što bolje uslove za rad. Spreman sam da uđem u „priču“ koja bi značila izgradnju još jednog ili dva teniska terena, ali za to moramo imati podršku lokalne samouprave, sa koje adrese je do sada ona bila velika i nesebična. Naravno, svakom dogovoru i pokretanju inicijative u tom pravcu, mora prethoditi sastanak sa odgovornima u Teniskom savezu. Prije nekoliko dana sam imao sastanak sa predstavnicima Padel Saveza Crne Gore, jer mislim da je ovaj sport svojevrsna atrakcija, koja može biti veoma značajna za razvoj i promociju sporta u Baru. 

RB/BI: Bar ima prirodne predispozicije za razvoj sportskog turizma. Jeste li uspostavili kontakt sa hotelijerima i, ako je odgovor pozitivan, kakav je njihov stav po tom pitanju, vidite li u njima dobre partnere?

Janković: SRC je još ranije sa većinom hotelijera („Kalamper“, „Adria“, „Princess“) potpisao ugovore o zajedničkom paketu usluga koji se tiču nastupa na tržištu, a podrazumijevaju ponudu u zimskim mjesecima i tokom pred i post sezone. Kompletna ponuda je predstavljena na našem web site-u. Urađen je i katalog SRC na nekoliko jezika, koji je već distribuiran lokalnoj Turističkoj organizaciji i prezentovan na brojnim sajmovima. U skladu sa mogućnostima, planiramo da organizujemo prezentaciju i promociju naših sadržaja i u sopstvenoj režiji u zemljama regiona. Spremni smo da, u dogovoru sa TO Bar, osnujemo malu službu ili sektor koji će se baviti upravo promocijom našeg Društva. Od trenutka kada sam prije mjesec imenovan za direktora SRC-a, primijetio sam da za ovu inovaciju postoji potencijal, jer u svojim redovima imamo nekoliko turizmologa koje treba usmjeriti da se bave promocijom sportskog turizma.

Mario Vučetić

RB/BI: Dvorana „Topolica“ je, gospodine Vučetiću, posljednjih godina bila stjecište brojnih timova iz cijele bivše Jugoslavije. Hoćete li održati kontinuitet i saradnju?

Vučetić: Naravno. Dvorana „Topolica“ je glavna baza sportskih i kulturnih dešavanja. Kao i do sada, i u budućem periodu ćemo nastojati da nastavimo sjajnu saradnju sa mnogim timovima iz cijele bivše Jugoslavije, za koje je naša dvorana tradicionalno mjesto susreta i takmičenja. Sa sigurnošću mogu da kažem da je naša „Topolica“ talična mnogim sportistima, imajući u vidu da su iz našeg doma odlazili na najprestižnija takmičenja i vraćali se sa najsjajnijim odličjima. Od najvažnijih aktivnosti izdvojio bih Kamp Jovanke Radičević, kod nas je na pripremama i juniorska rukometna reprezentacija čiji se članovi spremaju za Svjetsko prvenstvo, krajem jula na jednomjesečne bazične pripreme za Svjetsko prvenstvo na Filipinima i u Japanu nam stiže košarkaška reprezentacija…

RB/BI: Sportsko-rekreativni centar je poznat po organizovanju odlično osmišljenih i, pokazalo se, vrlo učinkovitih, humanitarnih akcija. Namjeravate li da nastavite sa tom praksom?

Vučetić: Jeste. SRC je bio organizator mnoštva humanitarnih akcija, skupova, utakmica. Prije dvije godine je, uz pomoć sportista, organizovana humanitarna licitacija dresova pod sloganom „Dresovi za šampione“, a pažnju zavrjeđuju i akcije „Korak za obrok“, „Pick and Roll“… S obzirom da Bar ima mnogo talentovanih sportista, uvjerili smo se da ima i velikih humanitaraca, pa i ubuduće pripremamo velika iznenađenja. Nastavićemo sa našim humanitarnim radom.

RB/BI: Dvorana nije isključivo mjesto gdje se okupljaju vrhunski sportisti i gdje se igraju važne utakmice. Taj prostor je domaćin i brojnih kulturnih i manifestacija namijenjenih najmlađima. Hoće li tako biti i ubuduće?

Vučetić: Tako je. Dvorana „Topolica“ je sinonim za sportska dešavanja ali je, pored toga i domaćin brojnih kulturnih i zabavnih dešavanja. Podsjećanja radi, u aprilu je, nakon višegodišnje pauze uzrokovane koronavirusom, na naše i veliko zadovoljstvo mališana, organizovan VI Dječji maskenbal. Takođe, izuzetna je čast biti domaćin i tradicionalnog Međunarodnog takmičenja u sportskom i modernom plesu, kojeg organizuje Plesni klub „Habanera“ iz Bara. Ovaj prestižni festival ove godine je okupio oko 1.500 takmičara, internacionalnih sudija, koreografa, koji su uz muziku i ples na najljepši način promovisali i naše Privredno društvo.

RB/BI: Zahvaljujem vam zbog odvojenog vremena i gostovanja u našem programu, tokom kojeg ste sa slušaocima Radio Bara podijelili važne i lijepe informacije o radu i planovima Sportsko-rekreativnog centra.

Janković: I ubuduće ćemo rado prihvatiti poziv za gostovanje, jer sa vašom medijskom kućom planiramo korektnu saradnju, a pomoć će nam trebati zbog promocije brojnih aktivnosti koje planiramo da realizujemo. 

Share.

Comments are closed.