IO FSCG: Prvoligaši kreću 15. avgusta, drugoligaši osam dana kasnije

U Kući fudbala u Podgorici danas je održana dvanaesta sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore za mandatni period 2017-21. godina.

Članovi Izvršnog odbora prihvatili su izvještaje Komisije za takmičenje, Sudijske komisije, Disciplinske komisije i Komisije za bezbijednost i sigurnost o proljećnjoj polusezoni u svim takmičenjima koja organizuje Fudbalski savez Crne Gore.

Na sjednici je jednoglasno usvojen kalendar takmičenja za jesenji dio sezone 2020/21 kao i Propozicije Telekom 1. CFL, Druge lige, Omladinske, Kadetske, Ženske i Futsal lige, kao i Kupa Crne Gore za seniore.

Kalendar takmičenja i usvojene Propozicije predviđaju sljedeće: 

Telekom 1. CFL

Takmičenje u eltinom rangu počinje 15. avgusta i tokom jesenjeg dijela sezone, koji se završava 13. decembra, odigraće se 19 prvenstvenih kola. Shodno odluci donijetoj na V sjednici Izvršnog odbora tokom sezone 2020/21 timovi koji nastupaju u Telekom 1. CFL biće obavezni da tokom svih 90 minuta utakmice na terenu imaju dva igrača koja su na dan odigravanja utakmice mlađa od 21. godinu. 

Druga liga Crne Gore

Takmičenje u Drugoj ligi Crne Gore počinje 23. avgusta i u jesenjem dijelu sezone, koji se završava 3. decembra, odigraće se 19 prvenstvenih kola. Shodno odluci donijetoj na V sjednici Izvršnog odbora tokom sezone 2020/21 timovi koji nastupaju u Drugoj ligi Crne Gore biće obavezni da tokom svih 90 minuta utakmice na terenu imaju dva igrača koja su na dan utakmice mlađa od 21. godinu. 

Kup Crne Gore

U predstojećoj sezoni Kup Crne Gore biće sproveden u izmijenjenom formatu. Za naslov pobjednika Kupa boriće se ekipe koje su u prethodnoj sezoni učestvovale u Telekom 1. CFL i šest najbolje plasiranih ekipa Druge lige Crne Gore iz nedavno završene sezone. U osmini finala i četvrtfinalu igraće se po jedna utakmica, dok će se u polufinalu igrati dva meča (kod kuće i na strani).

Omladinska i Kadetska liga

Od sezone 2020/21 format takmičenja u Omladinskoj i Kadetskoj ligi biće promijenjen i takmičenje će se odvijati u po dvije grupe. Na kraju jesenjeg dijela po tri najslabije plasriane ekipe će ispasti iz grupe A u grupu B, dok će tri najuspješnije ekipe će biti promovisane iz grupe B u grupu A.

Grupa A Omladinske lige brojaće osam ekipa, dok će grupa B imati deset ekipa. U Kadetskoj ligi obje grupe imaće po deset ekipa. Takmičenje Omladinskoj i Kadetskoj lige počeće 23. i 24. avgusta.

Izvršni odbor je na današnjoj sjednici usvojio Izvještaj o finansijskom poslovanju FSCG u 2019. godini sa izvještajem revizora, kao i Odluke o taksama i troškovnicima za sezonu 2020/21. Usvojen je i Pravilnik o komercijalnim i medijskim pravima zatim  izmjene Pravilnika o fudbalskim takmičenjima, Pravilnika o dozvolama za rad službenih lica i Pravilnika o učlanjenju i registru klubova FSCG.  

Članovi Izvršnog odbora informisani su o aktivnostima na organizaciji Skupštine FSCG koja je zakazana za 11. avgust 2020. godine. Zbog trenutne epidemiološke situtacije i nemogućnosti održavanja skupova u zatvorenom prostoru sa prisustvom više od 20 osoba zaključeno je da će se Skupština održati kada se za to steknu uslovi.

Članovi Izvršnog odbora usvojili su molbu polaznika treće generacije Centra za edukacijui na školovanju za UEFA „Pro“ licencu, koji zbog pandemije COVID-19 nisu u mogućnosti da obave stažiranje u inostranim klubovima, da im se odobri odobri uslovna licenca kako bi tokom naredne sezone obavljali funkciju šefa stručnog štana u klubovima Telekom 1. CFL i Druge lige Crne Gore. Polaznici kojima je odobrena uslovna licenca imaju obavezu da u narednih godinu dana obave stažiranje i odbrane diplomski rad. 

Izvršni odbor je prihvatio molbu Milorada Pekovića i razriješio ga je dužnosti selektora omladinske (U-19) reprezentacije. Ujedno, Izvršni odbor se zahvalio Pekoviću na dosadašnjem izuzetno profesionalnom odnosu prema obavezama i poželio mu sreću u daljem radu i karijeri. 

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka da se nastavi sa postavljanjem reflektora na crnogorskim fudbalskim stadionima, tako da će u narednom periodu započeti realizacija projekta postavljanja reflektora u Beranama, Bijelom Polju, Baru i Kotoru.

Članovi Izvršnog odbora usvojili su danas liste sudija i kontroloradelegata Telekom 1. CFL i Druge lige za narednu takmičarsku sezonu.

Share.

Comments are closed.