IMZE: Završene Igre malih zemalja Evrope, Crna Gora osvojila rekordnih 35 medalja

Igre malih zemalja Evrope 2019. su završene, a Crna Gora i Olimpijski komitet su pokazali, prije svega, veliko srce i gostoljubivost, te znanje i kapacitet da na visokom nivou organizuju zahtjevno sportsko takmičenje.

Prvi put je naša zemlja bila domaćin multi-sportske manifestacije, 835 sportista se nadmetalo u deset disciplina, u pet gradova, a svi djelovi organizacije funkcionisali su u skladu sa najvišim standardima.

Ništa od toga ne bi bilo da nije bilo energije, entuzijazma i  mediteranskog šarma.

U tom duhu održana je i Ceremonija zatvaranja Igara.

“Pokazali ste svijetu koliko je veliki olimpijski duh u vašoj predivnoj zemlji Crnoj Gori”, rekao je Bah.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović govorio je sa neskrivenim ponosom i emocijama.

„Večeras smo ugasili olimpijski plamen nad Starim gradom u Budvi. Njegova toplina i odbljesak ostaće u našim srcima i nastaviće da budu naše nadahnuće i uspomena na stazu koju smo prešli od juna 2015. kada nam je dodijeljena organizacija Igara do danas, kada za sobom imamo pet dana za nezaborav. Dana u kojima smo – mali, a tako veliki – ujedinjeni u raznolikosti, slavili sport i olimpijski duh“, kazao je Simonović.

Na kraju ceremonije, Simonović je simbolično predao zastavu Igara kolegi Haumeu Martiju iz Andore, državice na Pirinejima, u kojoj će održati 19. izdanje takmičenja koje okuplja sportiste iz evropskih zemalja sa manje od milion stanovnika.

„Prethodnih pet dana, svi zajedno nismo bili beskompromisni takmičari. Ili, nismo bili samo to. Bili smo sportisti, arhitekte i graditelji, koji smo most povjerenja i prijateljstva, sagrađen još 1985. sa prvim izdanjem Igara malih zemalja, produžili i postavili mu temelje i na obalu Jadrana. Ponositi, sa saznanjem da smo vam – uz pomoć naših prijatelja, saradnika, sponzora, volontera –  podarili svu našu energiju kako bismo bili uzorni domaćini, ali i energiju dobili zauzvrat od vas, prepustićemo mapu zajedničkog puta Andori“, kazao je Simonović.

A onda je nakon spektakularnog vatrometa koji je obasjao Budvu, na bazenu kompleksa Slovenska plaža počela žurka – doviđenja Crna Goro, vidimo se u Andori 2021!

*        *        *       

Na debitantskom nastupu na IMZE u Lihtenštajnu Crna Gora je osvojila osam medalja, dvije godine kasnije iz Luksemburga donijeli su tri više. Na Islandu je osvojeno 21, u San Marinu 31, a sada u Crnoj Gori naši sportisti se diče sa rekordnih 35 medalja!

Momci i djevojke sa crnogorskim grbom na grudima osvojili su 15 zlatnih, šest srebrnih i 14 bronzanih odličja.

Zlatne: Danijel Furtula, Kristina Rakočević, Marija Vuković, Ljiljana Matović (atletika), Miroslav Petković (boćanje), Danilo Pantić, Jusuf Nurković, Nikola Gardašević, tim Danilo Pantić, Jusuf Nurković, Nikola Gardašević (džudo), Miloš Božović (streljaštvo), Vladica Babić (tenis), Muška košarkaška reprezentacija, Ženska košarkaška reprezentacija, Muška odvojkaška reprezentacija, Ženska odbojkaška reprezentacija.

Srebrne: Kristina Rakočević, štafeta 4x100m u sastavu Luka Rakić, Kristijan Subotić, Edin Erović i Srdan Marić, Tomaš Đurović (atletika), Tomislav Ranković (boćanje), Jelena Pantović (streljaštvo), miks dubl Rezart Cungu-Vladica Babić (tenis).

Bronzane: Slađana Perunović, Darko Pešić dvije, Ana Bošković, Ljiljana Matović (atletika), Anto Dubreta, Nebojša Gardašević (džudo), Nevena Šaranović, Nemanja Obradović (streljaštvo), Filip Radović, dubl Filip Radulović-Filip Radović dvije, dubl Suzana Ćulafić-Ivona Petrić (stoni tenis), dubl Rezart Cungu – Mario Aleksić (tenis).

Najviše medalje osvojio je Luksemburg – 76 (26 zlatnih, 27 srebrnih i 23 bronze), slijede Kipar sa 64, Island sa 54, Monako je uzeo 47. Iza Crne Gore su Malta sa 27, Lihtenštajn sa 20, Andora sa 18 i San Marino sa 11 medalja.

Share.

Comments are closed.