Evropsko prvenstvo srednjih škola: Podgoričanke prvakinje Evrope, Barani četvrti

Na upravo završenom Evropskom prvenstvu srednjih škola koje je održano u Trebinju u konkurenciji djevojaka Gimnazija „Slobodan Škerović“ iz Podgorice osvojila je prvo mjesto i postala Evropski šampion. Učenici Gimnazije „Niko Rolović“ u muškoj konkurenciji zauzeli su 4. mjesto. U utakmici za 3. mjesto su konstantno vodili u finišu uz pad koncetracije i nedostatka sportske sreće izgubili su „tijesnim“ rezultatom 25:23 ili 2:1 u setovima.

„ Iako je 4. mjesto u Evropi veliki uspjeh, ostaje žal za medaljom. Djeca su prikazala sjajnu igru a svojom disciplinom i ponašanjem  su dostojno reprezentovali svoju školu, grad i Crnu Goru“ – ističe Lazar Macanović, profesor i vođa ekipe na ovom Evropskom takmičenju.

„Posebno ostaće upamćena utakmica koja je bila presudna za plasman među 4 najbolje, protiv Srednjoškolskog centra „Jane Sandevski“ iz Strumice koju su barski učenici sa ubjedljivih 2:0, dobili i plasirani su među 4. najbolje ekipe Evrope“.

Na ovom takmičenju, učešće je uzelo 14 ekipa iz gotovo svih krajeva Evrope a održano je u velelepnom zdanju „Grad sunca“ u Trebinju. Odluka da grad Trebinje bude domaćin ovog Evropskog prvenstva je bio pun pogodak jer je  organizacija bila na vrhunskom nivou a domaćin se potrudio  da igre budu uspješne i svi budu zadovoljni. Osim takmičarskog dijela učesnicima je priređen i koncert „Rock Simfony“ orkestra, obilazak Trebinja sa okolinom, veče nacija, gala veče a pripremljena je i tradicionalna „Nevesinjska olimpijada“, takmičenje šaljivog karaktera (trčanje u džaku, nošenje jajeta i vuča konopaca), gdje su nastupali i učenici iz Crne Gore i osvojili prvo mjesto i tortu kao nagradu.

Zbog nedostatka sredstava, do poslednjeg trenutka se nije znalo da li će uopšte takmičari iz Crne Gore nastupati na ovom prvenstvu. Pomogli su samo Opština Bar i grad Podgorica sa po 1000 € , „Cakan Sport“ sa dvije garniture dresova za barske takmičare i Gimnazija „Niko Rolović“. Ipak najveća pomoć je dobijena od vlade Republike Srpske koja je znatno smanjila troškove boravka na takmičenju.

Iz Gimnazije „Niko Rolović“  se uz zahvalnost Opštini Bar, Radomiru Novakoviću – Cakanu zahvaljuju i odbojkaškom klubu „Galeb“ koji je koji su dopustili svojim članovima da nastupe za svoju školu i predstavljaju Crnu Goru na Evropskom prvenstvu, za razliku od OK “Budućnost” koja je tu mogućnost uskratila svojim igračima i tako ih lišila mogućnosti da se na sportskom polju “izmjere” sa svojim vršnjacima širom Evrope, da stvaraju prijateljstva sa učenicima iz različitih djelova Starog kontinenta i tako proširuju svoja znanja i upoznaju različitosti kultura.

Uz profesora Lazara Macanovića, boje barske Gimnazije branili su: Luka Vujošević, kapiten ekipe, Darmi Ramović, Božidar Petković, Ivan Martinović, Nikola Rabrenović, Jovan Drešić, Luka Lojić, Balša Milatović i Aleksandar Smolović.

Share.

Comments are closed.