Četvrto dva najbolje na tradicionalnom turniru barske Gimnazije u godini jubileja

Jednomjesečni fudbalski turnir Gimnazije „Niko Rolović“ završen je danas trijumfom fudbalera IV 2. Oni su u finalu tradicionalnog turnira škole koja ove godine proslavlja 100 godina postojanja, savladali III 3. Treće mjesto osvojili su fudbaleri IV 3.

Direktorica škole Marija Đonović uručila je pehar za prvo mjesto, profesor Vasilije Vasko Milošević koji je ove godine odlazi u penziju i koji je skoro pola vijeka njegovao ovu lijepu tradiciju je uručio pehar za drugo mjesto, dok je trećeplasiranom sastavu pehar uručio profesor Dražen Kaljević.

Direktorica škole Marija Đonović čestititajući svim učesnicima kao i najbolje plasiranim ekipama je kazala da je prateći ovogodišnji jednomjesečni turnir, shvatila zašto je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ona je na dodjeli nagrada priznala da je u neku ruku navijala za ovogodišnje pobjednike, iz razloga što su maturantni i što ove godine odlaze iz naše škole na dalje usavršavanje. Ali svakako svima čestitke za prikazano u finalu.

-“Draga djeco drago mi je da smo se svi zajedno lijepo družili i na ovaj način obilježili 100 godina barske Gimnazije. Hvala profesorima, prije svih Vasku Miloševiću koji je prerhodnih decenija održavao jednu lijepu tradiciju, a potom i profesorima Mladenu Obradoviću i Savu Raduloviću koji će sigurna sam nastaviti ovu tradiciju.

Profesor Vasilije Vasko Milošević koji je od januara ove godine penzioner, a bez čijeg angažmana ovaj turnir svih ovih godina i lijepa tradicija svakako nebi imala smisla je govoreći o istorijatu turnira istakao da je ovo jedan od najstarijih turnira malog fudbala u Crnoj Gori, a u Baru svakako najstariji.

-“Počeo je još u prvoj polovini prošlog vijeka, negdje 30-tih godina. Od 100 godina postojanja Gimnazije, ukupno je prema nekim procjenama održano 80 turnira. Tih 20 nije održano zbog “više sile”, ili nije bilo, terena, zbog ratova ili bolesti i epidemija. Fudbalski turnir se igrao na tri lokacije, Stari Bar, Stara raskrsnica i sadašnja na Topolici. Ova škola je za vijek postojanja iznjedrila veliki broj vrhunskih sportista, a spomenuću neke koji su nastupili na najvećoj svetkovini svjetskog sporta, na Olimpijskim igrama. Prije svih Dragoje Leković, Nikola P. Nikezić, Aleksandar Saša Pavlović i naša “zlatna lavica” rukometašica Majda Mehmedović. Bilo je još sjajnih učenika – velikana koji su izašli iz ove škole i dokazali se u nauci ili u drugim oblastima. Ovom prilikom se podsjećamo sjajnih sportista, odnosno učenika ove škole; Milana Ćalasana u fudbalu, u košarci Nikolu Vučevića, u odbojci Mariju Pavlović i Tanju Bokan, te već spomenutu, kada je o rukometu riječ, Majdu Mehmedović.

Učenik naše škole bio je i nekadašnji sjajni fudbaler Zoran Đurašković koji je bio najbolji strijelac SR Jugoslavije.

Igrao je za barski Mornar, potom kotorski Bokelj, Hajduk Beograd, Mogren i Trudbenik Beograd. Nakon toga je potpisao za Mladost iz Lučana 1999. godine. U sezoni 2001/02. bio je najbolji strijelac Prve lige SR Jugoslavije sa 27 postignutih golova, istakao je Milošević.

Učenici naše škole bili su nekada uspješni fudbaleri a sada trenerska imena sa najvišim zvanjem u trenerskoj organizaciji; Dragoje Leković, Obren Sarić, Boris Ljutica, Rudolf Marčić i Aleksandar Madžar.

Učenik barske Gimnazije bio je Branko Bujić, nekadašnji fudbalski arbitar koji je na stadionima širom bivše Jugoslavije bio jedan od najcjenjenih sudija.

Dragi učenici, ovogodišnja generacija fudbalera je ove godine imala privilegiju da igra na turniru kojim proslavljamo 100 godina postojanja škole. Ovom prilikom bih vas podjestio na prvog direktora naše škole, 20-tih godina prošlog vijeka, Nikole Lekića, te profesore Pavla Vujovića, Nikolu Stanišića, Iliju Lemajića, Blaža Nikitovića

Zahvalio bih organitorima turnira, ali i pomenuo kolege koji više nijesu među nama Nikolu Čiču Vukčevića, Branku Korać, Ljuba Skokovića, Žarka Trifunovića … ali i sadašnje mlade i neumorne entuzijaste Lazara Macanovića, Dražena Kaljevića, Mladena Obradovića. Da im poželim da nastave ovaj turnir, ali svakako u malo boljim uslovima.

Milošević i Obradović

Čestitike pobjednicima, kao i svim učesnicima, maturantima koji su sada na životnoj raskrasnici, a od više puteva neka odaberu onaj pravi. Srećno kako u životu, tako i svima vama koji budete nastavili druženje na sportskim terenima, kazao je profesor Vasilije Vasko Milošević.

Ove godine na turniru malog fudbala nastupilo je 10 ekipa (odjeljenja), a organizatori su bili profesori Mladen Obradović i Savo Radulovića koji su dijelili pravdu na svim utakmicama, dok je veliki doprinos u organizaciji manifestacije dala, sjajna sportiskinja ove škole, rukometašica Tina Truš.

Tina Truš i profesor Vasilije Vasko Milošević
Share.

Comments are closed.