Branislav Nenezić: Još malo odgovornosti i strpljenja i nadam se da ćemo već od juna funkcionisati kao što je to bilo prije pojave pandemije

Crnogorski sportisti juče su ponovo počeli sa treninzima u kontrolisanim i posebnim uslovima. S obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije u Crnoj Gori, barski profesionalni sportisti i rekreativci su sa oduševljenjem dočekali odluku Nacionalnog koordinacionog tijela koje je dalo saglasnost za povratak sporta i sportskih aktivnosti kroz tri faze. Prva faza krenula je juče, a tim povodom gost Maje Tomović u programu Radio Bara bio je direktor Sportsko-rekreativnog centra “Bar” Branislav Nenezić.

-Danas je počela ta prva faza vraćanja sportu koja je planirana da traje do 18 maja. To znači da su od danas dozvoljene aktivnosti u sportskim objektima, prvenstveno što se tiče Sportskog centra na otvorenom. Od danas je zvanično dozvoljeno korišćenje atletske staze na glavnom gradskom stadionu kao i upotreba pomoćnog terena sa sintetičkom podlogom, rekao je direktor SC Branislav Nenezić i dodao:

-“Ono što je obaveza svih korisnika naših usluga, ali i nas iz SC je da ih kroz molbu i apel sa svim preporukama NKT-a i Instituta za javno zdravlje upoznamo i uputimo, a vezano je za način upotrebe i zaštitu kako sebe tako i lica koji koriste objekte. Što se tiče grupnih treninga na otvorenom dozovoljeni su individualni treninzi i rad grupama od 8 do 10 takmičara uz obavezno poštovanje distance od 2 metra bez fizičkog kontakta tako da već danas prije svega atletski klubovi, a od sjutra i košarkaški klub Mornar će koristiti atletsku stazu u toj pripremenoj fazi kondicionih treninga. Što se tiče rekreativnog korišćenja dozvoljeno je korišćenje atletske staze u terminima koje smo saopštili, odnosno prijepodne od 7 do 11 sati i u podpodnevnim satima od 14 do 18 sati. Ono što bih zamolio i apelovao na sve sugrađane, posebno rekreativce je da probamo u narednih 15-tak dana da poštujemo ove termine i preporuke vezano za dezinfekciju ruku pri ulasku i izlasku sa glavnog stadiona. Na zidu svlačionice postavljen je uređaj za dezinfekciju. Jeste da ovo sve lagano prolazi, ali ipak oprez i dalje mora biti maksimalan. Kada smo poslednji put razgovarali i kada je bila donijeta odluka o prenamjeni SD “Topolica” u privremenu bolnicu, tada sam poručio i rekao da se nadam da njena upotreba uopšte neće biti potrebna i tako je i bilo. Zato kažem i ovom prilikom da nam treba još malo strpljenja i opreza i nadam se da ćemo već od 18. maja ući u drugu fazu. Druga faza bi trebalo da obuhvati mogućnost obavljanja treninga za sve kolektivne sportove koji imaju fizički kontakt. To će skoro biti mogućnost nesmetanog obavljanja trenažnog procesa, a od prvog juna bi krenula ta treća faza koja bi obuhvatala nastavak takmičenja u šampionatima samo bez prisustva publike, rekao je Nenezić.

Na pitanje da li vjeruje da će u potpunosti biti poštovane mjere koje su na snazi i na koji način će se to kontrolisati, jer će od toga zavisiti i početak druge faze, Nenezić je istakao da će jedan dio te kontrole odraditi u saradnji sa klubovima odnosno sa ljudima koji rade u njima vezano za način obavljanja trenažnog procesa njihovih sportista.

-“Ovom prilikom zaista moram da pohvalim sve naše sugrađane na jednom velikom stepenu ozbiljnosti što se tiče rekreativnih usluga, odnosno korišćenja atletske staze. Već od jutros smo imali one najažurnije rekreativce koji su u potpunosti ispoštovali sve preporuke koje su im naši radnici saopštili prilikom ulaska na stadion ili koji su im saopštili prilikom kontakta prethodnih dana kada su se interesovali o mjerama koje su danas stupile na snagu. Moram da kažem da je ova izolacija i period za nama pozitivno uticao na podizanje svijesti o rekreativnim i sportskim aktivnostima jer je već danas veliko interesovanje za kupovinu godišnjih karata za korišćenje atletske staze. Zaista veliki broj naših sugrađana se da kažem okrenuo bavljenju sportom, pored onih koji su bili redovni do sada, što svakako govori o jednom pozitivnom trendu, istakao je Nenezić.

Branislav Nenezić

Iako je možda rano govoriti o toj trećoj fazi, za kraj ovog razgovora, kakvi su planovi kolektiva na čijem ste čelu ?

-“ Sportisti smo, idemo uvijek na pobjede i moramo biti optimisti i uvoj situaciji. Ja sam to bio i prošli put kada smo razgovarali. Zaista jedan odgovoran odnos građana i sportista u prethodnom periodu, doveo nas je u priliku da možda i ranije nego što smo se nadali uđemo u ove bolje i ljepše faze i ja se nadam da će od prvoga juna dvorana “Topolica” biti domaćin nastavka ABA lige gdje će košarkaši Mornara možda jurišati i na titulu, dok će glavni gradski stadion biti domaćin završnice šampionata Druge crnogorske fudbalske lige, gdje će ja se nadam fudbaleri Mornara pokušati i uspjeti da se dočepaju “baraža” pa od naredne godine možda budemo gledali i Prvu ligu.

Na kraju je Nenezić imao i generalnu poruku za sve sportiste Bara, bilo da su profesionalci ili rekreativci:

-“Još malo odgovornosti i strpljenja i nadam se da će ova faza brzo i nesmetano bez nekih posljedica proći i da ćemo već od juna mjeseca funkcionisati i mi kao društvo i kompletna sportska javnost onako kao što je to bilo prije pojave pandemije i koronavirusa, odnosno marta mjeseca, rekao je direktor Sportsko-rekreativnog centra “Bar”, Branislav Nenezić.    

Share.

Comments are closed.