Bar, istinski grad sporta

U nedjelju, 2. maja uveče, prijatelji fudbala u Baru imali su priliku da prisustvuju  istorijskom sportskom događaju: Mornar je odigrao prvu prvenstvenu utakmicu pod reflektorima na stadionu „Topolica”. Navijači koji su se načičkali oko žičane ograde, prvi put su igrače i teren vidjeli kao na dlanu. Bilo ih je više nego prije korone, kad je bilo dozvoljeno prisustvo publike.

A praćenje duela iz novinarske lože bio je istinski ugođaj. Novinarima konačno nije smetao odsjaj sunca, ni vjetar koji na Madžarici uvijek duva, ni daljina (nekad su utakmice gledali sa terase ugostiteljskog objekta iznad svlačionica, pa su događaje kod gola na suprotnoj, južnoj strani, tek nazirali).

Reflektori iznad stadiona „Topolica” podsjećaju na one na Topčiderskom brdu iznad stadiona Crvene zvezde i Partizana. Djeluju moćno, velegradski. Prema njima, kad zasijaju punom snagom, poput onih beogradskih, prosječan navijač  prosto osjeća neki respekt.

Ova sezona je definitvo sezona barskog ekipnog sporta. Odbojkašice Luke Bar i Galeba osvojile su državno prvenstvo odnosno kup, igrajući međusobno u oba finala; rukometašice Mornara 7 plasirale su se u Prvu ligu, dva kola prije kraja drugoligaškog takmičenja; odbojkaši Mornara su treći u zemlji, a rukometaši Mornara 7 šesti; fudbaleri Mornara u silnom naletu grabe ka Prvoj ligi pošto su u posljednja tri kola do nogu porazili konkurente za vrh tabele (Kom i Arsenal po 4:0 i Igalo, pod reflektorima, 5:0).

Naravno, i ovoj sezoni udariće pečat košarkaši Mornara. Plasmanom među 16 najboljih ekipa u Evrokupu, drugom po snazi i rejtingu evropskom takmičenju, i osvajanjem trećeg mjesta u regionalnoj ABA ligi, već su ostvarili najbolji rezultat u svojoj skoro poluvjekovnoj istoriji. Ostaje da se vidi kakvi su im dometi u polufinalu plej-ofa ABA lige protiv „vječitog” rivala, Budućnosti (Podgoričani su dobili prvu utakmicu, u petak je revanš u Baru), kao i u državnom prvenstvu i kupu.

Share.

Comments are closed.