Atletska sezona na otvorenom startuje 13.juna

Upravni odbor Atletskog saveza Crne Gore usvojio je izmijenjeni kalendar takmičenja za 2020.godinu na osnovu preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, Ministarstva  zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva sporta i mladih.

Navodi se da izmijenjeni kalendar takmičenja predviđa početak sezone za 13.jun, dok je kraj sezone plasniran za 18. decembar, atletskom trkom u Podgorici.

-“Kalendarom takmičenja predviđeno je da se održe sva nacionalna takmičenja za sve uzrasne kategorije u pojedinačnoj konkurenciji i to za cicibane, mladje pionire, pionire, mladje juniore, juniore i seniore, prvenstva Crne Gore u višebojima za sve uzrasne kategorije, prvenstvo Crne Gore u polumaratonu i maratonu, prvenstvo Crne Gore u planinskom trčanju kao i prvenstava Crne Gore na 5km,10km i 50km na cesti – putu. Predvidjeno je i održavanje ekipnih prvenstava  Crne Gore u konkurenciji pionira, mladjih juniora, juniora i senior. Pored toga je planirano održavanje atletskih mitinga u Beranama, Pljevljima i Baru kao i održavanje marataona i polumaratona i atletskih trka povodom oslobodjenja Nikšića, Podgorice, Danilovgrada i Cetinja”, kaže se u dopisu.

Savez je donio odluku da se klubovi oslobode plaćanja dosadašnje finansijske obaveze za učešća na takmičenje, odnosno startnine. Takodje,  sve  obaveze za realizaciju atletskih takmičenja u Crnoj Gori  snosice Savez i to za nabavku medalja, diploma, pehara, plaćanje službenih lica za takmičenje (delegate, atletskih sudija i tehničkih lica za organizaciju). Tu još spada i plaćanje korišćenja sportskih terena za organizovanje takmičenja. Sa BAF-om (Balkanskom atletskom federacijom) usaglašeno je održavanje Balkanskih šampionata za mlađe juniore, juniore i seniore, prvenstava Balkana u planinskom trčanju, krosu, maratonu i polumaratonu.

Pored realizacije kalendara takmičenja, sve aktivnosti  Savez će  realizovati shodno godišnjem planu i programu rada u svim segmentima funkcionisanja.

Posebna briga vodiće se o realizaciji programa najboljih takmičaara ASCG, kao i  briga  o najperspektivnijim juniorima. Savez će u tom cilju i dalje finansijski podržavati sve najbolje atletičare za realizaciju njihovih planova i programa,  kao i plaćanje trenera koji rade sa najboljim atletičarima.

Savez će u saradnji sa Ministartsvom sporta i mladih opredijeliti i određeni novčani iznos u cilju podrške i pomoći  atletskim klubovima. Poseban akcenat biće na realizaciji projekta “Dječija atletika”.

Pandemija koja je zaustavila u jednom dijelu realizaciju trenažnih aktivnosti nije nimalo umanjila aktivnosti ASCG koji će sve planirane aktivnosti i obaveze za ovu godinu uspjeti da realizuje, a prije svega uz podr[ku Ministartsva sporta  i mladih Crne Gore koje je i podržalo program ASCG za 2020.godinu, kao i podršku COK-a (Crnogorskog olimpijskog komiteta) u realizaciji priprema za olimpijske stipendije, saopšteno je nakon sjednice UO.

Share.

Comments are closed.