Armin Sinančević prvi atletičar tradicionalnog Međunarodnog mitinga “Bar 2022”

Atletski reprezentativac Srbije, Armin Sinančević najbolji je atletičar prvomajskog Međunarodnog mitinga Bar – 2022.

Sinančević je u bacanju kugle imao hitac 21,04 metara, a taj rezultat po IAAF tablicama vrijedi 1183 boda i trenutno je jedan od vodećih rezultata u Evropi na otvorenom.  

Najboljem atletičaru mitinga pripala je i nagrada „Memorijal Božidar Boro Ičević“.

-“Nakon prošlogodišnje sjajne sezone gdje sam imao rezultate sa kojima sam završio na prvom mjestu na rang listi u Evropi, a četvrti u svijetu, poslije teške povrede lakta gdje cijele zime nisam mogao da treniram, došao sam u Bar na pripreme nekih 20-tak dana i izašao u susret organizatorima da nastupim. Ostvario sam veoma dobar reziultat koji je u ovom trenutku jedan od boljih u svijetu trenutno i nadam se da ću ako budem zdram biti dobar i na SP u SAD-u i EP u Njemačkoj, rekao je za naš portal Sinančević.  

Najbolji rezultat u trčanjima ostvario je Abedin Mujezinović član AK Sarajevo, Bosna i Hercegovina, koji je trku na 800 metara istrčao za minut, 41 sekundu i 43 stotinke (1052 boda). Njemu je ujedno pripala nagrada „Memorijal Zoran Đikanović“, koja je osmi put organizovana.

-“Trka je bila jako solidna, jeste da sam trčao solo dobar dio staze. Bar mi se oduvijek sviđao što se tiče atletske staze, pozicije stadiona, odnosno kao grad za pripreme. Došao sam da otvorim sezonu i to uradio na sjajan način. Zahvalio bih se organizatorima što nam je omogućio da dođemo i trčimo, sve u svemu ekstra je bilo, kazao je Mujezinović.

Najbolji plasman od crnogoskih takmičara imao je Danijel Furtula koji je na barskom mitingu prema IAAF tblicama zauzeo drugo mjesto iza Sinančevića. U bacačkim disciplinama u generalnom plasmanu osvojio drugo mjesto iza pobjednika manifestacije. On je u bacanju diska ostvario rezultat na nivou svojih najboljih rezultata, 63 metra i 63 centimetra što vrijedi 1127 bodova.

-“Mogu biti zadovoljan sa rezultom i plasmanom. Drugo mjesto na mitingu je dobar rezultat, tim prije što je tek početak sezone. Očekujem da forma ide uzlaznom putanjom i sigurno da će razultati biti sve bolji. Planovi su da se kvalifikujem na dva najveća takmičenja, Svjetsko i Evropsko prvenstvo, odnosno da pokušam da uđem u finale. Stadion u Baru je na jednom jakom lijepom mjestu, ove godine s utu na pripremama bile selekcije Švedske i Mađarske što svakaka pogoduje i nama u nekim stvarima, kako bi nešto i naučili od njih, jer je atletika u tim zemljama daleko razvijenija. Imali smo lijepo vrijeme prehodnih dana, a Bar se kao i unazad deceniju i po pokazao kao odlična baza za sve nas koji tu često boravimo, kazao je crnogorski rekorder.

Darko Pešić

Sjajan rezultat u trci na 110 metara sa preponama ostvario je crnogorski repezentativac Darko Pešić koji sa vremenom 14,45 sekundi postavio novi crnogorski rekord.

-“S obzirom da sam već pet nedjelja ovdje na pripremama, umor je veliki jer dolazim iz punog treninga. Poslije 11 godina sam ponovo u Baru što me vratilo u neke juniorske dane. Da ne zvučim neskromno, ali rezultati svih ovih dana pokazuju da sam u odličnoj formi.Do par sati prije početka manifestacije nisam znao da li ću nastupati da se ne bih izalago nekom riziku, ali lični rekord 16.07 metara u bacanju kugle u prva tri hica što je jako bitno za višebojca, potom dobar rezultat u skoku u dalj iz krećeg zaleta 6.89 metara, sa nekim malim prestupima i preko sedam metara sam išao što je stvarno odlično, dok sam na 110 metara prepone prvi put trčao poslije nekih pet godina i istrčao sam lični i crnogorski rekord koji je star nekih osam godina se pokazalo ispravnim što sam nastupio u Baru. Planovi su jednostavni, za dvije nedjelje imam prvi višeboj poslije četiri godine i nadam se da ću ostati zdrav i ako se to desi norma za EP u Njemačkoj u avgustu mjesecu nije upitna, kazao je Pešić.

Treće mjesto u trkačkim disciplinama ostvario je sjajani makedonski takmičar Jovan Stojoski koji je u nepuna dva sata popravio rekord Makedonije na 100 metara (10,59) i osvojio prvo mjesto u njegovoj disciplini na 400 metara (46.99).

-“ Popravio sam lični rekord za deset stotinki, a prvenstveno sam u Bar došao na pripreme gdje sam deset dana, a prije toga sam bio u Grčkoj takođe na prpremama. Došao sam u Bar zbog klime, ovo je jedan od najljepših stadiona u Evropi, odmah pored mora, je tu slana voda za oporavak, puslilo nas je vrijeme. Ovdje sam dolazio dosta puta i zaista se ovdje odlično osjećam. Želio sam da pripreme zaokružim sa jednom stvarno dobrom trkom, gdje su noge još uvijek dosta pune i zaista nisam očekivao da će već na prvoj trci pasti državni rekord. To je moj sedmi državni rekord u sprintu, rekao je Stojoski.  

Zadovoljan ukupnim utiskom, bio je direktor takmičenja Aleksandar Vujičić.

-Kad neka manifestacija traje 26. godina očekuje se od nje da bude sve bolja i da svake godine postižemo bolje rezultate. Ove godine smo se potrudili da tehnički organizacija bude bolja nego prethodnih godina i mislim da sve što smo odradili, bilo je na vrhunskom nivou. Mislim da nas sve ovo kandiduje za još veća takmičenja, a mi smo svakako organizaciono spremni na to. Ovaj miting je pokazao da ima lijepu budućnost, iako je još pripremni period i tek početak sezone na otvorenom jer su ovdje na pirpemama bile tri velike reprezentacije, Švedska, Mađarska i Srbija i da su takmičari spremni, iako se rijetko dešava da postižu ovakve rezultate na startu sezone. Imamo preko 20 takmičara, odnosno rezultata sa preko 1.000 bodova po IAAF tablicama, što je samo po sebi znak kad jedan miting ima toliko dobrih rezultata, odnosno bodova, već ulazi u visoku kategoriju. Bacačke discipline su bile u rpvom planu, čak sedam disciplina, što je veoma teško organizovati u jednom danu a mi smo to uspješno uradili na tri borilišta. . Sjajni rezultati su ostvareni u kladivu, bacanju diska, u koplju, što su vrhunski rezultati kakve nijesmo navikli da gledamo na našim borilištima. Kada je riječ o domaćim takmičenjima, imali smo nekoliko dobrih nastupa, prije svih Ognjena Vojvodića koji je skakao na nivou svojih najboljih rezultata u dlju, Danilo Vujičić je ostvario lični rekord na 300 metara, odnosno bio veoma blizu crnogorskog rekorda, dok su ostali bili takođe dobri, odnosno na nivou svojih najboli rezultata. Generalno smo zadovoljni kako je naš klub nastupio danas u Baru na startu sezone, a red je da spomenem i našu novu članicu koja se doselila iz Rusije i pobijedila u drugoj grupi na 100 metara. Zahvalo bih se našoj Opštini koja je stala iza nas. Saradnja je izvanredna na obostrano zadoljstvo i bez te saradnje nikada nebismo uradili nikakvo ozbiljno takmičenje. To je samo potvrda, da ako grad stane iza vas, odna možete uraditi i organizovati najveća takmičenja, sumirao je utiske na kraju dana direktor takmičenja Aleksandar Aco Vujičić.

Takmičenje je roglasio otvorenim predsjendik Opštine Bar Dušan Raičević.

-Uvaženi prijatelji ovdje na mjestu koje sa ponosom zovemo Srce grada u suret 26. Međunardnom atletskom mitingu vas pozdravljam sa željom da i danas postignete što bolje rezultate, vrijedne rekorda, a naravno vrijedne i našeg poštovanja i ponosa. Čini mi posebnu čast i zadoljstvo što smo u prilici da zajedno sa našim AK Mornar organuzujemo tradicionalni atletski miting i još jednom potvrdimo da smo spremni za organizaciju mnogo većih takmičenja. Iz godine u godinu nastojimo da prije svega kroz razvoj i unaprejeđenje sportske infrastrukture stvorimo preduslove za organizaciju velikih takmičenja, a upravo prisustvo danas takmičara koji su i nosioci olimpijskih i svjetskih medalja pokazuje da smo spremni za tako nešto. Čini mi posebnu čast da vas pozdravim u ime grada domaćina, pokrovitelja takmičenja uz želju da današnje takmičenje protekne u najboljem redu i da rezultati koji će danas ovdje biti postignuti budu vrijedni priznanja i rekorda, kazao je Raičević.

Na mitingu je ostvaren 21 rezultat koji po IAAF tablicama vrijedi preko 1000 bodova.

Oboren su tri rekorda mitinga i to:
u bacanju koplja koji je ostvarila atletičarka iz Srbije Marija Vučenović sa rezultatom 61,05 (do sada 59,39).

na 800 m Abedin Mujezinović atletičar iz Bosne i Hercegovine sa rezultatom 1:47,73 ( do sada 1:48,09).

u bacanju diska koji je ostvario domaći atletičar Danijel Furtula sa rezultatom 63,63 metra  (do sada 60,62) …

Na kraju takmičenja proglašeni su najbolji rezultati mitinga po IAAF tablicama.

U trčanju prvo mjesto pripalo je Abedinu Mujezinoviću članu AK Sarajevo BiH na 800 metara 1:47,93 sa 1092 boda. Drugo mjesto osvojila je Jelena Gajić AK “Prnjavor” BiH u trci na 800 metara (2 minuta 5 sekundi 68 stotih) 1063 boda, dok je treći bio Jovan Stojoski (Makedonija) koji je osvojio prva mjesta u trkama na 100 (10,59 sekundi) i 400 metara (46,99 sekundi), odnonso 1046 bodova.

U skokovima prvo mjesto pripalo je Šveđaninu Fabijanu Delvrydu u skoku u vis sa preskočenih 220 cm (1090 bodova). Druga je bila Sara Lučić (Srbija)sa preskočenih (skok u vis) 181 cm i 1033 boda, dok je treće mjesto osvojila Zorana Bukvić AK “Voždovac” (Srbija) sa preskočenih u skoku u vis 178 cm, odnosno 1004 boda.

Najvrijedni rezultat u bacanjima, ujedno i najbolji rezultat mitinga ostvario je Armin Sinančević AK Crvena zvezda – (Srbija) bacanje kugle 21.04 metra sa 1183 boda. Drugi je bio crnogorski rekorder Danijel Furtula u bacanju diska sa rezultatom 63,63 metra i 1127 bodova, dok je treća bila Marija Vučenović – Srbija, u bacanju koplja (61,05 metara) – 1007 bodova.  

Na kraju najboji rezultat od atletičara iz Bara imao član AK Mornar Ognjen Vojvodić 6.85 metara u skoku u dalj odnosno 890 bodova.

Miting je okupio oko 200 takmičara iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Albanije, Švedske, Islanda i Mađarske, uz odličnu organizaciju AK Mornar i pokroviteljstvo Opštine Bar.

Rezultati prva tri po disciplinama:

MUŠKARCI: 100m: 1. Jovan Stojoski (MKD) 10,59, 2. Marko Radoslavljević (SRB) 10,84, 3. Stefan Kaljuš (SRB) 10,91; 300m M20; 1. Ognjen Marsenić (Lim – MNE) 36,21, 2. Danilo Vujičić (Mornar – MNE) 36,40, 3. Miloš Nikolić (SRB) 37,05; 400m: 1. Jovan Stojoscki (MKD) 46,99, 2. Marko Beljanski (SRB) 51,53, 3. Amel Ašćerić (BiH) 51,84; 800m: 1. Abedin Mujezinović (BiH) 1:47,73, 2. Aldin Ćatović (SRB) 2:00,35, 3. Jahija Zukorlić (SRB) 2:01,03; 110m prepone: 1. Jovan Čanak (SRB) 14,27, 2. Darko Pešić (Lim – MNE) 14,45; vis: 1. Fabian Delryd (SWE) 220, 2. Emir Rovčanin (SRB) 210, 3. Marko Šuković (BiH) 207; dalj: 1. Strahinja Jovančević (SRB) 7,37, 2. Jovan Čanak (SRB) 7,01, 3. Darko Pešić (Lim – MNE) 6,89; kugla (7,260kg (sad) 1. Armin Sinančević (SRB) 21,04, 2. Tomaš Đurović (Podgorica – MNE) 19,08, 3. Muhamet Ramadani (KOS) 18,72; disk (2kg(sad) 1. Danijel Furtula (Podgorica – MNE) 63,63, 2. Ivan Kukuličić (Zeta 2012) 49,76, 3. Mark Fischer (HUN) 44,16; kladivo (7,260kg(sad) 1. Rangar Carson (SWE) 73,18, 2. Hilmar Orn Jonsson (ISL) 69,50, 3. Hakon Roset-Norge (SWE) 55,77; koplje (800gr(sad) 1. Vedran Samac (SRB) 72,99, 2. Amir Papazi (Tempo – MNE) 66,66, 3. Stefan Ackovski (MKD) 59,28.

ŽENE: 100m: 1. Ivana Ilić (SRB) 12,09, 2. Lena Milinković (SRB) 12,59, 3. Marina Semjonova (Mornar – MNE) 13,19; 300m U20: 1. Lena Maletić (SRB) 42,78, 2. Jana Isailović (SRB) 42,16, 3. Mara Nožica (BiH) 44,12;  800m: 1. Jelena Gajić (BiH) 2:05,68, 2. Mejra Mehmedović (SRB) 2:15,63, 3. Saima Murić (SRB) 2:18,70; vis: 1. Sara Lučić (SRB 181, 2. Zorana Bukvić (SRB) 178, 3. Nikolina Pejatović (SRB) 175; dalj: 1. Jana Dragutinović (SRB) 5,84, 2. Anđela Drobnjak (Jedinstvo – MNE) 5,50, 3. Sara Osmanovska (MKD) 5,10; kugla  (4kg(sad) 1. Anita Marton (HNU) 18,20, 2. Sara Lennman (HUN) 17,09, 3. Violeta Veiland (HUN) 16,00; kladivo (4kg(sad) 1. Grete Ahlberg (SWE) 67,06, 2. Hilevi Carsson (SWE) 53,77; koplje (600gr(sad)1. Marija Vučenović (SRB) 61,05, 2. Nora Selčanin (Orion – MNE) 32,07.

Ispred ASCG takmičenju su prisustvovali predsjednik Gojko Banjević, director Milorad Vuletić, generalni sekretar Milan Madžgalj, selektor Osman Erović, i nacionalni treneri: Zoran Jojić, Drago Musić i Ivan Popović.

Share.

Comments are closed.