ABA liga: Barani se nadali raspletu na parketu, ali je odluka očekivana

Kao što se i očekivalo juče su predstavnici klubova ABA lige većinski odlučili da se ova sezona poništi. To znači da neće biti šampiona, ali ni ispadanja, a da će ABA liga sledeće sezone imati 14 klubova i da će se priključiti Borac i Split. Na sastanku je Budućnost Voli prvo predložila da se sezona završi na parketu, ali su za takvo rješenje bili još samo Mornar i Partizan.

– Onakva odluka Evrolige nagovijestila je rasplet i u ABA ligi. Mi smo žarko željeli da se sezona riješi na parketu, ali na kraju smo morali da poštujemo volju većine, jer su pored nas za igranje bili Mornar i Partizan. Više nema neizvjesnosti i sada nam ostaje da se što bolje spremimo za sledeću sezonu, za ono što nas očekuje u ABA ligi i Evrokupu, rekao je sportski direktor Budućnost Voli Gavrilo Pajović.

I za trenera Mornara Mihaila Pavićevića odluka je očekivana, iako su se i Barani nadali da bi sezona mogla biti riješena na terenu.

– Za mene je odluka očekivana, pogotovo poslije odluke Evrolige. Iako smo mi bili da se sezona završi na terenu očigledno da nije bilo uslova. Nisu ni sve zemlje iz regiona u istoj situaciji i to se moralo uzeti u obzir. Što se tiče nas čekao sam ovu odluku da bih znao koju vrstu treninga da odredim. I stranci su bili spremni da dođu, ali je ispalo ovako. Vjerujem da ćemo raditi gotovo cijeli jun. Svake godine je ovo najljepše vrijeme za trening i siguran sam da će koristiti domaćim prvotimcima, kao i mlađim igračima koje ćemo priključiti.

Predstavnici Partizana predložili su da se sezona riješi na osnovu postojećeg stanja, ali ih je u tome podržala samo Igokea.

– Glasovima većine klubova, odlučeno je da se šamponat ne nastavi, a da se ostvareni rezultati ne vrednuju, odnosno da se sezona otkaže, čime je regionalna liga ostala bez prvaka u sada već završenoj sezoni. KK Partizan je na Skupštini ostao dosledan svojim ranije izrečenim stavovima i želji da se liga završi na terenu. Ipak, nakon što je izglasano da se liga ne nastavi, Partizan je predložio da iz lige niko ne ispadne i da se prvenstvo proširi na 14 timova, uz promociju dvije prvoplasirane ekipe iz ABA 2 lige. Takođe, Partizan NIS se zalagao da se trenutni plasman na tabeli proglasi konačnim, uzimajući u obzir da je odigrano 21 prvenstveno kolo od mogućih 22, bez plej-ofa, ali je većina klubova bila za opciju da se sezona otkaže, piše između ostalog u saopštenju crno-belih.

Studentski centar i Podgorica u ABA 2 ligi

ABA ligu će u Evroligi sledeće sezone predstavljati Crvena zvezda, dok je Partizanu garantovano mjesto u Evrokupu. I Budućnost Voli bi trebalo da igra Evrokup, dok će Mornar i Cedevita Olimpija morati da sačekaju. ABA liga je od Evrolige tražila četiri mjesta u tom takmičenju, ali još nije dobila odgovor. Što se tiče Druge ABA lige Crnu Goru će pored Sutjeske i Lovćena predstavljati Studentski centar i Podgorica.

Share.

Comments are closed.